Mi a zuhanyozás ideális hossza?

GettyImages-917616066
Olvasási idő kb. 3 perc

Kezeket fel: ki állt már úgy a zuhany alatt, hogy mérte, vajon hány percig fürdik? Ugye, hogy kevesen? Általában nem stopperrel megyünk zuhanyozni, de talán nem ártana, ugyanis kiderült, hogy mi az ideális zuhanyzás hossza.

A Környezetvédelmi Ügynökség szerint a zuhanyozás a negyedik legnagyobb háztartási vízfelhasználás az amerikaiak körében, de az eredmény hasonló Európában is. Fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet ilyenkor, ugyanakkor néhány percnél azért több időre van szükségünk, hogy teljesen tiszták legyünk. Hol van akkor az egyensúly?

 

Az ideális hosszúságú zuhanyzás segít spórolni is

Szakértők szerint 8-10 percet érdemes a zuhany alatt tölteni, ez a tusolás ideális időtartama, ami elegendő a bőr hidratálására és megtisztítására. Sok helyen az ideális zuhanyzás hosszát 5 percben határozzák meg, de ha figyelembe vesszük a bőrgyógyászok által javasolt 5-10 percet, akkor ennek a tartománynak a közepét, a 8 percet lehet érdemes megcélozni.

Langyos vízzel ideális zuhanyozni, és nem csak a spórolás jegyében
Langyos vízzel ideális zuhanyozni, és nem csak a spórolás jegyébenIvan-balvan / Getty Images Hungary

A rövidebb zuhanyzás jót tesz a bőrnek

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy a zuhanyozás tartson rövid ideig. Ha valakinek olyan bőrproblémái vannak, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör, a forró víz irritáló lehet, csakúgy, mint a szappanok és egyéb kozmetikai termékek használata. 

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia is azt javasolja, hogy a zuhanyozás 10 percnél rövidebb ideig tartson, de ha valakinek a fent említett bőrproblémái vannak, akkor érdemes öt percre csökkenteni a fürdési időt.

Egy ötperces zuhanyzás sem jelenti azt, hogy négy percig a zuhanyfej alatt kell állni, majd az utolsó percben jöhet a habos szappan. A megfelelő higiénia érdekében ezt is egyenletesen kell elosztani. Sőt, arra is érdemes figyelni, hogy a langyos víz jobb, mint a forró, ami szintén segít az energiamegtakarításban.

Hosszú hajúak hajmosása kivétel

A hosszú hajú hölgyek most felkaphatták a fejüket, hisz hogy végeznénk 8 perc alatt a hajmosással is? Sehogy! Ebben az esetben 10-20 perc a javasolt idő, ennyi kell ahhoz, hogy megfelelően kimossuk a sampont, hajkondicionálót és egyéb hajtápláló szereket hajunkból. Ahogyan kivétel a zuhany alatti szőrtelenítés is, ám ezt a tevékenységet el lehet végezni úgy is, hogy a víz el van zárva.

Ma már az sem mindegy, hogy milyen a zuhanyfej
Ma már az sem mindegy, hogy milyen a zuhanyfejnikkytok / Getty Images Hungary

Ha a következő zuhanyzásnál hét percen belül vagy, akkor tökéletesen csináltad, és nemcsak a pénztárcádat, hanem a Földet is kímélted egy kicsit. A vízszámlán és a villanyszámlán is spórolhatsz, ha kevesebb időt töltesz a zuhany alatt. Az, hogy mennyit tudsz így megtakarítani, az aktuális víz- és villanyköltségeidtől függ, valamint attól, hogy mennyivel csökkented a fürdési idődet.

Az ugyanakkor tény, hogy egy normál zuhanyfej körülbelül 2,5 liter vizet használ percenként. Ha egy percet lefaragsz a napi zuhanyozásból, évente több mint 3600 liter vizet takaríthatsz meg.

Ráadásul létezik már víztakarékos zuhanyfej is. A szakértők tanácsai tehát még egyszer, röviden: a bőröd és a környezeted érdekében szerezz be egy hatékonyabb zuhanyfejet, csökkentsd a vízhőmérsékletet, és ne tölts több időt a zuhany alatt, mint amennyire valóban szükség van.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek