A modern technológiának köszönhetően a hűtőszekrények már nemcsak energiatakarékosak, hanem igen okosak is, hiszen, ha a pénztárcánk engedi, megmondják, hogy a hűtő mely részén tároljuk a zöldséget és a gyümölcsöt, tárgyfelismerő segítségével pedig akár még egy receptajánlót is összeállít nekünk, hogy a benne található alapanyagokból mit főzhetünk vacsorára. De hiába a számos okosfunkció, ha a megfelelő hőmérséklet beállítására nem figyelünk eléggé.
Így tartsd távol a hűtődtől a baktériumokat
Egy felmérés szerint sok háztartásban a hűtőszekrények átlagos hőmérséklete 5,3°C, vagyis épp a 0-5°C között javasolt biztonságos tartomány felett van. Ami talán még ennél is aggasztóbb, és nagyobb problémát jelent, az az ingadozó hőmérséklet, ami miatt megtörténhet, hogy egyes készülékekben a hőmérséklet néha eléri a 15 °C-ot is. Ez pedig már komoly kockázatot jelent, hiszen ez a magas hőmérséklet ideális ahhoz, hogy a kórokozók elszaporodjanak, az étel pedig megromoljon. A romlott élelmiszer pedig ételmérgezést okozhat.

Talán nem is gondoljuk, de sokszor az ideális hőmérséklet beállításával sokat tehetünk annak érdekében, hogy a hűtőszekrény a lehető leghatékonyabban töltse be eredeti funkcióját, vagyis, hogy megőrizze az ételek szavatosságát, frissességét.
Ha ezekre figyelsz, hatékony marad a hűtés
Ezt nemcsak a hőfokszabályzó pontos beállításával tehetjük meg. Fontos, hogy fölöslegesen ne nyitogassuk a hűtő ajtaját, és ne is tartsuk hosszú ideig sarkig nyitva, mert a beáramló meleg levegő felmelegíti a hűtő légterét is.
Annak érdekében, hogy minél könnyebben elérjük azt a terméket, amire szükségünk van, használjunk forgó tálcát a hűtőben.
Lényeges, hogy soha ne zsúfoljuk tele a hűtőt, és csak a valóban hűtendő termékeket tegyük be, mert a dugig megrakott készülékben nem tud akadály nélkül áramlani a hideg levegő.
Fontos továbbá, hogy ne csak a készülék belsejét, hanem az ajtótömítéseket is tartsuk tisztán, mert a jól záródó ajtó nem engedi, hogy kiszökjön a hideg.
Apropó, takarítás! A hűtő tisztán tartása ugyanolyan lényeges, mint a megfelelő hőmérséklet beállítása. Ugyanis vannak olyan baktériumok, amelyek hidegben is képesek szaporodni.
Cikkünkből megtudhatod, melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek egyáltalán nem tesz jót, ha a hűtő ajtajában tároljuk.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés