Védi a szívet és erősíti a csontokat: ezt a szuperélelmiszert már az ókorban is fogyasztották

GettyImages-1361497609

A hummusz annyi egészségügyi előnnyel rendelkezik, hogy azt felsorolni is nehéz.

Ezért olyan egészséges a hummusz

Ha nem ismernéd a hummuszt, akkor dióhéjban annyit érdemes tudnod róla, hogy egy csicseriborsóból, tahiniből (vagyis szezámpasztából), olívaolajból, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készített közeli-keleti ételkülönlegesség, amelyet már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztottak. Nem véletlenül: a krémes állagú finomság kivételesen tápláló. A kutatások számos jótékony hatást tulajdonítanak neki, amelyek védelmet nyújthatnak a krónikus betegségekkel szemben. Lássuk, melyek a legfontosabbak.

1. Teljes értékű növényi fehérjeforrás

A csicseriborsó elsőrangú növényi fehérjeforrás, amely pozitív hatással van a szervezet regenerációs folyamataira – főleg hummusz formájában fogyasztva. Mivel már 100 grammos adagja is 8 gramm fehérjét tartalmaz, segít elegendő energiához jutni, továbbá hozzájárul, hogy ne éhezz meg túl hamar az étkezés után.

A hummusz olyan tápláló, hogy nem túlzás szuperélelmiszernek nevezni
A hummusz olyan tápláló, hogy nem túlzás szuperélelmiszernek nevezninito100 / Getty Images Hungary

2. Tele van vitaminnal

A hummusz olyan esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a vas, folsav, a cink és B-vitamin.

Miközben a folsav elengedhetetlen a DNS-szintézishez, addig a B-vitamin és a cink jótékonyan hat az immunrendszerre és az anyagcserére, a kalcium pedig a csontok és a fogak építőköveként ismert, de szerepet játszik az idegátvitelben és a szívizom megfelelő működésében is.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a hummusz alapanyagaként szolgáló tahini E-vitaminban gazdag, Ez antioxidánsként hasznosulva felveszi a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel, valamint támogatja a hámsejtek regenerációját.

3. Serkenti az emésztést

A hummuszból minden elfogyasztott evőkanál után 1 gramm rosthoz juthatsz, ami nem csak a teltségérzet szempontjából fontos. Kutatások azt mutatják, hogy a rostok kedvezően befolyásolják a szív egészségét, segítik az emésztést, és csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

4. Szívbarát zsírokat tartalmaz

A hummusz az olívaolajnak köszönheti gazdag, krémes állagát, amely a szív egészségéhez nélkülözhetetlen zsírokat tartalmaz. Tanulmányok szerint az olívaolaj rendszeres fogyasztása a szívbetegségek mellett más krónikus betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. Ehhez körülbelül 10 gramm (körülbelül 2 teáskanálnyi) extraszűz olívaolajat kell fogyasztani naponta.

5. Csökkenti a koleszterinszintet

A hummuszban lévő csicseriborsó csökkenti a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szintjét, mint azt több egymástól független tanulmány is alátámasztotta.

A csicseriborsó önmagában is nagyon egészséges
A csicseriborsó önmagában is nagyon egészségesAna Rocio Garcia Franco / Getty Images Hungary

6. Gyulladáscsökkentő hatású

A hummusz egy másik összetevőjéről, a szezámmagról kimutatták, hogy csökkenti az érgyulladás markereit (az IL-6 és a CRP), amelyek ízületi gyulladást okozhatnak. Sőt, a szezámmagban található ligánok egyes rákfajták megelőzésében is hatékonynak bizonyultak.

7. Szabályozza a vércukorszintet

A hummuszban lévő fehérjék, rostok és zsírok tökéletes egyensúlya segít a szervezetnek a cukrok megemésztésében, illetve csökkenti az inzulinrezisztencia kockázatát, ami cukorbetegséghez vezethetne.

Ha kedved kaptál a hummuszhoz, otthon is könnyen elkészítheted magadnak. Itt egy szuper recept, amiből kiindulhatsz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra