Hangodat lopják el a csalók: veszélyes videót feltölteni közösségi oldalakra

GettyImages-669888010
Olvasási idő kb. 2 perc

Az unokázós csalás a mesterséges intelligencia segítségével lépett szintet, hangodat akár saját közösségimédia-fiókodból lophatják el.

Akár tíz másodpercnyi hang is elégséges lehet a csalók számára ahhoz, hogy visszaélésre használhassák azt: két módon is kárát vallhatod a dolognak. 

A mesterséges intelligencia (MI) életünk egyre nagyobb területét határozza meg, és sokan vannak azok, akik ártó szándékuk megvalósítására használják fel ezt a lehetőséget. A deepfake-videók valamelyikével, esetleg egy ismert ember eltorzított képeivel már szinte minden internetező találkozott, de van még egyéb is az MI tarsolyában.

A hangoddal elkövetett csalásban a másik fél szentül meg vagy győződve arról, hogy veled telefonál
A hangoddal elkövetett csalásban a másik fél szentül meg vagy győződve arról, hogy veled telefonálfotostorm / Getty Images Hungary

Ez a csalás most szed majd sok áldozatot

Feltörekvő csalástípus az, amelyben az általad feltöltött videókból, hangklipekből lopják el a téged teljes mértékben azonosító hangod, mellyel aztán változatos módokon élhetnek vissza.

Egyrészt az unokázós hívásokhoz hasonló beszélgetésekben hitethetik el szeretteiddel azt, hogy bajban vagy, másrészt ha valahol hangazonosításon alapuló rendszert használsz, abba is bejuthatnak az MI segítségével.

Egyes oldalak azt ígérik, már tíz másodpercnyi hanganyag alapján élethű módon tudják leképezni a beszédet:  Luca Arnaboldi, a Briminghami Egyetem professzora szerint ez azért kétséges, azonban 50 másodperces felvételből már szerinte is tudnak dolgozni a csalók.

Ez ellen a csalás ellen nagyon egyszerű védekezni: ne tedd elérhetővé semmilyen közösségi oldalon a hangod videókon, de hangüzeneteket se küldj olyan embereknek, akiket egyáltalán nem ismersz. Ilyen módon kiküszöbölhető, hogy megszerezzék hangmintádat és ennek segítségével bajba keverjenek, vagy hozzátartozóidból pénzt szedjenek ki. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek