Miért kell egyes samponokkal egymás után kétszer is hajat mosni?

GettyImages-152493605

A samponok használati útmutatóját viszonylag kevesen olvassák el, így sokan nem is tudnak róla, hogy kedvenc termékükkel kétszer is hajat kéne mosni.

Ebből rögtön le is szűrhető a tanulság, hogy a második hajmosás elhagyása nem von katasztrofális következményeket maga után. Akkor vajon egyszerű manipulációról van szó a sampongyártó cégek részéről, hogy több fogyjon termékeikből, vagy a kétszeri hajmosás valami kevésbé nyilvánvaló, rejtett előnnyel jár?

Ezért ajánlják a kétszeri hajmosást

Hogy a gyakorlatban van-e értelme megismételni a hajmosást, az nagyban függ a felhasználó életmódjától. Egy elterjedt nézet szerint az első habosítás eltávolítja a hajból a nap folyamán felgyülemlett szennyeződéseket, beleértbe az elhalt bőrt, az izzadságot és más hajápoló termékek maradványait, míg a második táplálja a hajat és a fejbőrt. Egyes fodrászok ezt azzal egészítik ki, hogy a második mosás mellőzése esetén a sampon nedvesítő hatása, fehérjéi és egyéb jótékony tulajdonságai kevésbé tudnak érvényesülni.

Van, amikor indokolt kétszer is használni
Van, amikor indokolt kétszer is használniMosayMay / Getty Images Hungary

De ez nem érvényes egyformán mindenkire. Ha például legalább naponta vagy kétnaponta mosol hajat, ennyi idő alatt valószínűleg nem halmozódik fel annyi szennyeződés rajta, ami indokolttá tenné a duplázást.

A gyakori mosás és öblítés valójában negatív következményekkel járhat, mivel megfosztja a hajat a természetes olajoktól anélkül, hogy elegendő időt hagyna visszaépülésükre.

Az egymás utáni kétszeri hajmosás ezért elsősorban azok számára ajánlott, akik hetente csak 1-2 alkalommal mosnak hajat. Az ideális gyakoriságot befolyásolhatja az is, hogy mi történik a hajaddal két mosás között. Ha olyan termékeket használsz, mint a hajhab és a zselé, vagy sok időt töltesz poros, szennyezett környezetben, az ismételt hajmosás helyénvaló lehet. A fejbőr betegségeire, például a seborrheás dermatitisz kezelésére előírt gyógyhatású samponoknál pedig eleve ezt írják elő.

Megfelelő gyakoriság esetén a második mosás tápláló hatású lehet
Megfelelő gyakoriság esetén a második mosás tápláló hatású lehetsoutherlycourse / Getty Images Hungary

A számos samponos flakonon megjelenő utasítás az iparág kezdeti időszakából maradhatott fenn. Amikor ugyanis az első hajápoló termékek megjelentek a boltok polcain, még nem volt jellemző, hogy az emberek mindennap fürödjenek. Azokban az időkben ezért tényleg általános érvényű jótanácsnak számított, hogy amikor csak lehetőségük van rá, a vásárlók kétszer is samponozzák be a hajukat.

Mentesen főzni könnyű!

 

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra