Itt a legjobb módszer a hagymavágás közbeni könnyezés ellen

A hagymapucolás és -aprítás egyik kellemetlen velejárója, hogy az ember közben könnyekben tör ki, de ez szerencsére könnyedén kiküszöbölhető egy egyszerű konyhai praktika segítségével.

Mint arról korábban beszámoltunk, a könnyfakasztó hatás egy kémiai folyamat eredménye, ami egyfajta védekező mechanizmus a hagyma részéről, válaszul arra, hogy felsérted a sejtjeit. Ilyenkor enzimek szabadulnak fel, melyek reakcióba lépnek a hagymában levő kénnel, mire létrejön az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid elnevezésű gáz, ami serkenti a könnyelválasztást. Ennek kiküszöbölésére többféle trükk is létezik. Most mutatunk egy újat, amit a Lifehacker a gyakorlatban is kipróbált.

Tedd hűvösre

A módszer azon a felismerésen alapul, hogy alacsony hőmérsékleten csökken a könnyezést okozó anyag illékonysága, ha tehát lefagyasztod a hagymát, akkor nem fogsz tőle sírni. De vajon mennyi időre kell a fagyasztóba tenni, hogy érvényesüljön a hatás? Öt percre, negyedórára vagy fél óra is kell hozzá? A teszt a következő eredményre jutott.

Megoldható sírás nélkül is
Megoldható sírás nélkül isMarianVejcik / Getty Images Hungary

Az ugyanolyan körülmények között elvégzett kísérlet alapján a hagyma 5, 10 és 15 perc fagyasztás után még mindig úgy viselkedett, mint amikor szobahőmérsékleten lett felvágva, 20 perc elteltével azonban már csak az aprítás végén jelentkeztek a könnyek, a 25. percet követően pedig teljesen megszűntek.

Persze, nem minden hagyma egyforma, így annak méretétől és fajtájától függően az S-1-propenil-cisztein-szulfoxid mennyisége is eltérő lehet, de 20-25 percnek nagyjából elegendőnek kell lennie, hogy kizárható legyen a könnyezés. Ha több hagymát is felszeletelnél, fontos, hogy egyszerre csak egyet vegyél ki a fagyasztóból. Így a könnyfakasztó anyagnak nem lesz esélye felmelegedni, miközben a pucolással és aprítással fáradozol.

Oszd meg másokkal is!
Mustra