Ezt itatják veled gyümölcstea címen

GettyImages-1299152183

Megnézted már valaha a gyümölcsteák csomagolásán az összetevőket? Akkor bizonyára te is megdöbbentél, hogy némelyik milyen kevés gyümölcsöt tartalmaz. A szakember elmondja, miért.

Ha gyümölcsteát akarsz inni, az egyik legelemibb elvárásod az lehet, hogy minél több gyümölcsöt tartalmazzon, illetve minél jobban visszaadja annak az ízét, de ez a gyakorlatban ritkán szokott teljesülni.

Hogyan készül a gyümölcstea?

A Dívány által megkérdezett szakember, Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője azt mondja, a gyümölcsteák nem is hagyományos értelemben vett teák, hiszen nem a teacserje leveléből vagy rügyeiből, hanem jellemzően szárított gyümölcsdarabokból, virágszirmokból (például hibiszkuszból), esetleg kandírozott gyümölcsökből készülnek.

Mivel gyártásukhoz teacserjét nem használnak fel, más teákkal ellentétben nem tartalmaznak koffeint, ezért gyerekek is bátran fogyaszthatják őket.

Az élelmiszermérnök szerint a gyümölcsteák gyártásakor a gyümölcsöket előbb felaprítják, majd kiszárítják, melynek során nedvességtartalmuk nagy részét áramló meleg levegő segítségével távolítják el. A művelet következtében a gyümölcs nedvességtartalma olyan mértékben csökken, hogy az esetlegesen jelen lévő mikroorganizmusok életműködése teljesen leáll. A termék így stabilabbá válik és hosszabb ideig eltartható marad. A szárított gyümölcsüket, virágokat ezután a receptúra szerinti mennyiségben keverik össze, és gyakorlatilag kész is van a termék.

Traszkovics Zsolt kiemelte: a kereskedelemben kapható gyümölcsteák többségében aromák is találhatók, melyek a gyümölcsös jelleget hivatottak intenzívebbé tenni. „Természetesen aromák hozzáadása nem feltétlenül szükséges, de mivel szárítás közben a víztartalommal együtt a gyümölcsben lévő aromaanyagok egy része is távozik, a gyártók az intenzívebb gyümölcsös íz és illatélmény érdekében gyakran alkalmazzák őket.”

A gyümölcstea valójában nem is igazi tea
A gyümölcstea valójában nem is igazi teacarlosgaw / Getty Images Hungary

Vannak olyan gyümölcsteák, amelyekhez más adalékanyagokat, például édesítőszereket, savanyúságot szabályozó anyagokat is felhasználnak. Ezek szintén az ízhatás fokozását szolgálják.

Mennyi gyümölcs van benne?

„Minél magasabb gyümölcstartalmú egy termék, szakmai szempontból annál minőségibbnek tekinthető” – szögezi le a szakember, aki szerint természetesen itt a névadó gyümölcs aránya a mérvadó. (Ez azért lényeges, mert egy meggytea például almát is tartalmazhat, ami jóval olcsóbbá teszi.) A pontos mennyiség a csomagolásról olvasható le, ahol az összetevők listájában százalékos formában kell szerepelnie.

„A gyümölcstartalom változó tud lenni, 1-2 százaléktól akár 60-70 százalékig terjedhet. Ha az érték alacsonyabb, a gyümölcstea jellegét leginkább a hozzáadott aroma határozza meg, de a fentebb ismertetett okokból valamennyi aroma szinte mindegyik termékbe kerül. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a teát vízzel kell hígítani, ami még 100 százalékos gyümölcstartalom esetén is hatással lenne az ízére. Így is lehet finom, de aromák nélkül nem lesz átható. A vevők pedig azt szeretnék, hogy minél intenzívebb legyen az íze” – magyarázta az élelmiszermérnök.

Ha nem hiszed, próbáld csak ki: szeletelj fel egy gyümölcsöt, szárítsd ki, majd tedd forró vízbe. Így megtapasztalhatod, hogy egy igazi gyümölcstea mennyiben különbözik a bolti változattól, amibe aromák is kerülnek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra