Ha szereted a gyertyákat, van egy rossz hírünk: ezt művelhetik az egészségeddel

GettyImages-1407932602

Bármilyen megnyugtató, meghitt hangulatot teremtenek is a gyertyák, használatuk nem teljesen kockázatok nélküli.

Gondoltad volna, hogy a gyertyaégetéstől akár asztmás tüneteid is lehetnek? Pedig a veszély nagyon is valós! Mutatjuk, hogy melyek azok a gyertyák, amelyek a leginkább károsak az egészségre, illetve adunk néhány tippet a kockázatok csökkentéséhez.

Mennyire károsak a gyertyák az egészségre?

Attól is függ, hogy milyen gyertyáról van szó. Egy 2014-es tanulmány az illatgyertyák viszonylatában arra jutott, hogy használatuk normál körülmények között nem jelent számottevő egészségügyi kockázatot. Bár a kutatók kis mennyiségű káros vegyi anyagot – köztük formaldehidet és toluolt – mutattak ki a levegőből vett mintákból, ezek mértéke jóval az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott biztonságos expozíciós határérték alatt maradt.

Az illatgyertyák egészségre gyakorolt hatását már több kutatás is vizsgálta
Az illatgyertyák egészségre gyakorolt hatását már több kutatás is vizsgáltaBlanchi Costela / Getty Images Hungary

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyertyák égetése teljesen kockázatmentes lenne – figyelmeztet a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet. Hogy a potenciális veszély mekkora, azt nehéz pontosan meghatározni, mivel a gyertyahasználat hosszú távú egészségügyi hatásaira vonatkozó kutatások egyelőre meglehetősen korlátozottak.

Csak annyi bizonyos, hogy a gyertyák ronthatják a beltéri levegő minőségét, mert különféle szennyező anyagokat, mint például kormot, formaldehidet, szilárd részecskéket, policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH) és dinitrogén-oxidot bocsáthatnak ki.

Szakemberek szerint a gyermekeknek, valamint a szív- és tüdőbetegségben szenvedőknek óvatosabbnak kell lenniük a gyertyákkal, mert a beltéri levegő szennyezettsége számukra nagyobb rizikót jelent.

Számít, hogy milyen gyertyáról van szó?

A kutatások úgy találták, hogy a paraffinalapú gyertyák számos méreganyagot, köztük benzolt és toluolt szabadítanak fel, miközben például a szójaviaszból készült gyertyák lassabban égnek és kevesebb kormot termelnek.

Ha aggódsz a biztonságod miatt, a paraffinos gyertyákat érdemes lehet elkerülnöd.

Ez környezetvédelmi megfontolásból sem elvetendő lépés, hiszen a paraffinos gyertyák kőolajból készülnek. Általánosságban elmondható, hogy érdemes olyan gyertyákat választanod, amelyek biológiailag lebomló és kevésbé fosszilis alapú anyagokból készülnek (ilyen a szója, a kókuszdió és a méhviasz). Az illatgyertyáknál számolni kell azzal, hogy közvetlen egészségkárosító hatásuk ugyan nem bizonyított, de

égés közben illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsátanak ki.

Ezek allergiás és asztmás tüneteket okozhatnak, ezért ha az illatgyertyák használata közben szemirritációt vagy tüsszögést tapasztalsz, jobban teszed, ha lemondasz róluk.

A szója- és méhviaszalapú gyertyák kevésbé károsak
A szója- és méhviaszalapú gyertyák kevésbé károsakStudio Empreinte / Getty Images Hungary

Mi a legbiztonságosabb módja a gyertyák égetésének?

A biztonságos gyertyahasználathoz mindenekelőtt győződj meg arról, hogy a helyiség megfelelően szellőzik-e, és a gyertyagyújtásnál kerüld a huzatos pontokat. Az is segíthet, ha a kanócokat visszavágod 5-6 mm hosszúra, illetve eltávolítod a viasztörmeléket a gyertya belsejéből. Ezzel minimalizálhatod a levegőbe jutó korom mennyiségét.

Figyelj oda arra is, hogy a kiválasztott gyertyák kellően stabilak legyenek, mert ha felborulnak, abból könnyen lakástűz lehet. És persze nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mielőtt elalszol vagy elhagyod a lakást, mindig fújd el az égő gyertyákat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra