Mit jelentenek a gumiabroncson levő jelölések?

Azok a jelölések nem véletlenül kerültek a gumiabroncsra. Lássuk tehát, hogy melyik mit jelent.

A gumiabroncs oldalfalán látható jelölések fontos információkkal szolgálnak, amelyekkel nem árt tisztában lenni az autó biztonságos üzemeltetéséhez vagy például az abroncsvásárláshoz.

Ezek a legfontosabb jelölések a gumiabroncson

Bár a gumiabroncson előfordulhatnak speciális jelölések is, a leglényegesebb információk az alábbi fotón feltüntetett sorból olvashatók ki

Ezt a sort keresd
Ezt a sort keresdZigmunds Dizgalvis / Getty Images Hungary

A karaktersor jelentése a következő: 

  • 205: A gumiabroncs profilszélességét jelöli milliméterben. Ez a gumi tehát 205 mm széles.
  • 55: Itt a profilarány jelenik meg, ami az abroncs keresztmetszeti magasságának és szélességének százalékos aránya. Az 55-ös értek azt jelzi, hogy az abroncs magassága a szélességének a 65 százaléka.
  • R: A radiálabroncsok jelzése. Manapság szinte az összes új abroncs ilyen.
  • 16: Ez a keréktárcsa belső átmérőjét, vagyis a felni magasságát írja le hüvelykben kifejezve.
  • 91: A terhelési index jelzőszáma, ami a kilogrammban kifejezett maximális terhelhetőségre utal. A 91-es jelzés azt jelenti, hogy a gumiabroncs 615 kilót bír el (itt egy táblázat, amelyben a többi érték is szerepel).
  • V: A sebességi besorolást mutatja, vagyis azt a maximális sebességet, amellyel még biztonságosan lehet közlekedni az abronccsal. A „V”-nél ez 240 km/óra (a fenti linken erről is van egy táblázat).

Fontos lehet még a négy számjegyből álló úgynevezett DOT-szám is, ami megmutatja, hogy az adott abroncsot pontosan mikor gyártották. Az első két szám a hetet, a második pedig az évet fejezi ki. Ha például az szerepel rajta, hogy „0720”, akkor az abroncs 2020-ban, a hetedik héten készült.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra