Mit jelentenek a gumiabroncson levő jelölések?

Azok a jelölések nem véletlenül kerültek a gumiabroncsra. Lássuk tehát, hogy melyik mit jelent.

A gumiabroncs oldalfalán látható jelölések fontos információkkal szolgálnak, amelyekkel nem árt tisztában lenni az autó biztonságos üzemeltetéséhez vagy például az abroncsvásárláshoz.

Ezek a legfontosabb jelölések a gumiabroncson

Bár a gumiabroncson előfordulhatnak speciális jelölések is, a leglényegesebb információk az alábbi fotón feltüntetett sorból olvashatók ki

Ezt a sort keresd
Ezt a sort keresdZigmunds Dizgalvis / Getty Images Hungary

A karaktersor jelentése a következő: 

  • 205: A gumiabroncs profilszélességét jelöli milliméterben. Ez a gumi tehát 205 mm széles.
  • 55: Itt a profilarány jelenik meg, ami az abroncs keresztmetszeti magasságának és szélességének százalékos aránya. Az 55-ös értek azt jelzi, hogy az abroncs magassága a szélességének a 65 százaléka.
  • R: A radiálabroncsok jelzése. Manapság szinte az összes új abroncs ilyen.
  • 16: Ez a keréktárcsa belső átmérőjét, vagyis a felni magasságát írja le hüvelykben kifejezve.
  • 91: A terhelési index jelzőszáma, ami a kilogrammban kifejezett maximális terhelhetőségre utal. A 91-es jelzés azt jelenti, hogy a gumiabroncs 615 kilót bír el (itt egy táblázat, amelyben a többi érték is szerepel).
  • V: A sebességi besorolást mutatja, vagyis azt a maximális sebességet, amellyel még biztonságosan lehet közlekedni az abronccsal. A „V”-nél ez 240 km/óra (a fenti linken erről is van egy táblázat).

Fontos lehet még a négy számjegyből álló úgynevezett DOT-szám is, ami megmutatja, hogy az adott abroncsot pontosan mikor gyártották. Az első két szám a hetet, a második pedig az évet fejezi ki. Ha például az szerepel rajta, hogy „0720”, akkor az abroncs 2020-ban, a hetedik héten készült.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra