Így távolítsd el személyes adataid a Google keresési eredményei közül

Diósi Szilvia
GettyImages-1437824169
Olvasási idő kb. 5 perc

A Google-keresésekbe olykor személyes adatok is bekerülhetnek. Ha észreveszed, hogy rólad is szerepel néhány érzékeny információ, kérelmezheted azok eltüntetését. Mutatjuk, hogyan teheted ezt.

Mindenki rákeres magára időnként a Google-ben vagy más keresőmotorban, sőt, a szakemberek ajánlják is, hogy néha-néha nézzünk utána, hogy mi kering rólunk a neten. Az ilyen keresésekkor azonban elég ijesztő lehet, ha személyes adatokat találunk magunkról, például a lakcímünket vagy a telefonszámunkat, de tehetünk lépéseket a magánéletünk védelme érdekében is. Néhány évvel ezelőtt a Google kibővítette a személyes adatokat tartalmazó keresési eredmények eltávolítására irányuló kérelmek benyújtásának lehetőségeit.

Míg korábban egy nagyon magas küszöbértéknek kellett megfelelni ahhoz, hogy az érzékeny adatokat tartalmazó találatokat töröljék, most már több ember számára elérhető ez a folyamat.

 

Ezeknek a tartalmaknak a törlését kérheted

A személyes adatok eltávolítása mellett a Google figyelembe veszi a kiskorúakról készült képek, valamint a deepfake és más explicit tartalmak eltávolítására irányuló kérelmeket is. Bár a találatoktörlése a Google keresőből nem távolítja el a weboldalakat az internetről, a forgalom egy hatalmas részét a Google tereli az oldalakra. Arra azonban nincs garancia, hogy a nem kívánt keresési eredmények teljesen eltűnnek. Három lehetőség mellett dönthet a Google: 

eltávolítja a teljes weboldalt a megjelenített keresésekből, csak a nevedet tartalmazó keresésekből tünteti el, vagy egyikből sem.

Kérheted a személyes adataid eltávolítását a Google keresésekből
Kérheted a személyes adataid eltávolítását a Google keresésekbőlBurak Karademir / Getty Images Hungary

Így védik a személyes adataid

A Google szakemberei szerint a Google fő célja a nyílt hozzáférés az információkhoz, de az is, hogy az embereket olyan eszközökkel ruházzuk fel, amelyekkel megvédhetik magukat és bizalmasan kezelhetik érzékeny, személyazonosításra alkalmas adataikat. Az új eljárások védelmet nyújthatnak a rosszindulatú doxing – magánjellegű, személyes információk nyilvánosságra hozatala –, valamint más információszivárgások ellen.

Ezt kell tenned, hogy eltűnjenek az adataid a Google-keresőből

Az eltávolítási folyamat megkezdéséhez keress rá az „google eltávolítási kérelem” kifejezésre, látogass el a téma támogatási oldalára (Rólam szóló tartalom eltávolítása a Google találatai közül az eltávolítást kizsákmányoló módon megvalósító webhelyek esetében), görgess lefelé félútig, és kattints a kék színű Eltávolítási kérelem indítása gombra.

A felsorolt lehetőségek közül válaszd ki azt, amelyikre szükséged van, ezután kattints a Következő gombra.

Személyes adatok esetén az ezután betöltő oldalon meg kell adnod, hogy milyen típusú személyes adatok jelennek meg a Google keresőben, például az elérhetőségeid. a személyi adataid, a bankszámlád vagy az egészségügyi adataid. A kategóriától függően arra is megkérhetnek, hogy adj meg részleteket arról, hogy pontosan mi szivárgott ki, például a társadalombiztosítási számodnak vagy bankszámládnak az utolsó négy számjegyét.

A következő kérdésben arra kíváncsiak, hogy a tartalmat rosszindulatú vagy fenyegető szándékkal osztották-e meg.

Ezután a Google a jogsértő tartalom vagy kép URL-címét kéri, egyszerre legfeljebb 1000 linket küldhetsz be. A vállalat azt is kéri, hogy oszd meg a keresési eredményeket, ahol az megjelenik. A linkek összegyűjtéséhez további információt találsz a Google útmutatójában, amely a tartalom URL-címének, a kép URL-címének és a keresési találati oldal URL-címének megtalálására vonatkozik.

Online adhatsz le kérést a személyes adataid eltávolítására a Google-nél
Online adhatsz le kérést a személyes adataid eltávolítására a Google-nélKateryna Onyshchuk / Getty Images Hungary

Kéréshez csatolj egy képernyőképet, amely megmutatja, hogy a weboldalon hol jelennek meg a személyes adataid. Az űrlap vége felé megkérnek, hogy oszd meg a releváns keresőkifejezések listáját, amelyek segítségével a Google-keresőben megjelenhetnek az eredmények. Miután megadtad a keresőkifejezéseket, nyomd meg a Következő gombot. Ezt követően a Google bekéri a teljes neved, a lakóhely szerinti országod és az e-mail címed.

Csak a saját magadra vagy olyan valakire vonatkozó letiltási kérelmeket küldhetsz be, amelyekhez engedélyed van. Töltsd ki ezeket az adatokat, majd jelöld be a jelölőnégyzetet, amely megerősíti, hogy minden információ pontos.

Végül a Google-tól kapnod kell egy visszaigazoló e-mailt, amelyben jelzik, hogy az eltávolítási kérelmed beérkezett. Sajnos, nem tudni, mennyi időbe telik az ügyed felülvizsgálata, de a Google értesít, hogyan döntöttek, intézkednek vagy sem. A vállalat azt ígéri, hogy rövid magyarázatot mellékel minden döntésről.

Kiberbiztonsági szakértők szerint vannak olyan keresések, amelyek bajba sodorhatnak. Az alábbi cikkünkben összeszedtük ezeket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek