Fontos adatodat törli a Google, ha nem lépsz időben

GettyImages-2152802434
Olvasási idő kb. 3 perc

A Google Térkép „Helyelőzmények” funkciójának adatai hamarosan törlődnek a webes felületről, de most még van lehetőséged biztonságba helyezni őket.

A Google idővonala, amelyet hivatalosan Helyelőzményeknek neveznek, összefoglalja, hogy merre jártál korábban, beleértve az útvonalakat és a meglátogatott helyeket. A funkció eddig a weben és mobilon keresztül is elérhető volt, de a legfrissebb hírek szerint a Google még az idén megszünteti az előbbi úton való hozzáférést. Ez azt jelenti, hogy ha továbbra is el akarod érni adataidat, azokat le kell töltened a mobilalkalmazásba.

Adatvédelmi okokból változtat a Google

A Google Térkép Helyelőzmények egyik leghasznosabb része a korábbi utazások keresése, amely lehetőséget ad arra, hogy utólag visszanézd, mekkora távolságot tettél meg az egyes helyek között, illetve hogy milyen módon – például gyalogosan, kerékpárral, autóval vagy tömegközlekedéssel – utaztál. Ehhez azonban a helyadatok folyamatos rögzítése szükséges.

A keresőóriás a személyes adatok tárolását szeretné biztonságosabbá tenni azáltal, hogy az információkat a jövőben nem a felhőben, hanem a mobileszközökön tárolja.

Az Android Police szerint a vállalat e-mailben kezdte meg a felhasználók értesítését a változásról. Ennek alapján az érintettek idén december 1-ig gondoskodhatnak arról, hogy továbbra is elérhessék adataikat. Ehhez frissíteni kell a Google Térkép alkalmazást, illetve követni a kapott utasításokat, amelyek az e-mailek mellett push értesítések és az alkalmazáson belüli figyelmeztetések formájában is érkezhetnek.

A Google Térkép egyes adatai már csak mobilon lesznek elérhetők
A Google Térkép egyes adatai már csak mobilon lesznek elérhetőkThomas Trutschel / Getty Images Hungary

Alternatív megoldásként az adatokról biztonsági mentést is készíthetsz. Ez hasznos lehet, ha új telefonra vagy táblagépre szeretnél váltani anélkül, hogy elveszítenéd az idővonal adatait. A felhőben tárolt mentést a Google titkosítja, így az abban lévő információkhoz állítólag a cég sem férhet hozzá. Az ilyen módon elmentett adatok a Google Térkép iOS és Android verzióiban is elérhetők maradnak.

Ha nem lépsz, az adatok elvesznek

A Google figyelmeztette felhasználóit, hogy ha valaki nem cselekszik időben, az a régi adatok részleges vagy teljes elvesztéséhez vezethet.

Ha később még vissza akarnád nézni, merre jártál, légy résen
Ha később még vissza akarnád nézni, merre jártál, légy résenAnadolu / Getty Images Hungary

Ha elmulasztod a határidőt, a Google megpróbálja áthelyezni az utolsó 90 nap helyelőzményeit arra az eszközre, amelyre a decemberi dátum után először bejelentkezel, majd az összes régebbi utazással kapcsolatos adat automatikusan törlődik.

Ez azt jelenti, hogy sem mobileszközökön, sem az interneten keresztül nem lesznek többé elérhetők.

Ha még nem kaptál értesítést a változásról, ne ess kétségbe. A Google a következő időszakban folyamatosan keresi meg a felhasználókat, így az értesítésnek előbb-utóbb hozzád is el kell jutnia, a december 1. pedig még messze van, így bőven lesz lehetőséged megtenni a szükséges lépéseket.

A Google nem most töröl először adatokat, egy per eredményeként nemrégiben számos, a privát böngészéshez kapcsolódó információt is kénytelen volt eltávolítani. Erről itt olvashatsz bővebben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek