Így tárold a gombát, hogy minél tovább friss maradjon

A gomba frissen tartásához a nedvesség kizárása a kulcs. Mutatjuk, hogy érdemes tárolnod, hogy minél tovább felhasználható maradjon.

A pazarlást úgy tudod a legegyszerűbben elkerülni, ha csak néhány nappal a főzés előtt veszed meg a gombát. Ilyen szempontból lényeges lehet a fajtája is, mivel van belőle olyan, ami akár egy hétig is eltartható. A vásárlásnál arra is figyelj, hogy a gomba ép külsejű, keményebb állagú, hibáktól és nedves foltoktól mentes legyen – minél frissebb és szebb, annál jobb!

Hogy tároljam a gombát, hogy friss maradjon?

A Lifehacker szerint a hűtős tárolás önmagában kevés a sikerhez, mert a gomba belsejéből kiszivárgó nedvesség a szemek felszínére kerülve felgyorsítja a romlási folyamatokat. Harold McGee amerikai gasztronómiai író ezért azt javasolja, hogy lazán csomagold bele valamilyen nedvszívó anyagba, például egy papírzacskóba, míg a Cook’s Illustrated a nyitott simítózáras tasakra esküszik, ami hagyja szellőzni a gombát anélkül, hogy kiszárítaná. Az utóbb módszer létjogosultságáról azonban nem mindenki van meggyőződve. Ellenzői szerint a műanyag zacskó hiába marad nyitva, a gomba felülete így is nyálkás lesz, szemben a papíros megoldással, ami legalább felszívja a nedvességet.

Ha a gombát csomagolva veszed meg, akkor valamivel könnyebb a helyzet, mert egyszerűen benne hagyhatod. Ez ugyanis általában frissen tartó csomagolás szokott lenni, ami tökéletesen megfelel a célnak. Ha nem használod fel egyszerre az összes gombát, akkor tekerd körbe a dobozát műanyag fóliával, majd néhány helyen lyukaszd ki, és mehet is vissza a hűtőbe.

A papírzacskó az egyik legjobb megoldás
A papírzacskó az egyik legjobb megoldásManuel Milan / Getty Images Hungary

Fontos szabály, hogy akármibe is csomagolod a gombát, ne a frissen tartó rekeszben helyezd el. Ebben túl nedves a közeg ahhoz, hogy biztonsággal tárolható legyen. Jobb helye lesz a hűtő valamelyik polcán, de a napjai így is meg vannak számlálva. Ha kezd savanyú illata lenni, vagy tapintásra nyálkásnak érződik, inkább dobd ki.

Ha a gomba egy kicsit összezsugorodik, az még nem feltétlenül jelent problémát. A Cook’s Illustrated szerint így még gazdagabb is lehet az íze – valószínűleg azért, mert a nedvesség elpárolgásával nagyobb az aromák koncentrációja, a lebomló fehérjék pedig peptideket és aminosavakat hoznak létre.

Hogy meg kell-e megmosni a gombát, az szintén örök vita tárgya. Bár a Cook's Illustrated szerint egyes fajták felszívhatnak valamennyi nedvességet – még egy gyors öblítés esetén is –, a valóság az, hogy a legtöbb gomba nedvességtartalma ettől nem változik. Ha lemosnád a gombát, hogy megszabadulj a rajta lévő piszoktól, várd meg vele a felhasználása előtti pillanatokat. Amennyiben szeretnéd megsütni, ezután töröld is szárazra.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra