Egy rejtett veszély a konyhában: ezt kockáztatod azzal, ha gázzal főzöl

GettyImages-1294468981

A gáztűzhely használata során olyan veszélyes égéstermékek jöhetnek létre, amelyeket biztosan nem akarsz belélegezni.

A fosszilis energiahordozók, köztük a földgáz használatának visszaszorítása az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is központi kérdés, az orosz–ukrán fegyveres konfliktus pedig csak még inkább felgyorsította az erre irányuló törekvéseket. A lépés nem csupán a kibontakozó energiakrízis vagy a fenntarthatóság szempontjából fontos. A gáztűzhelyek nagyobb környezeti és egészségügyi kockázatot jelentenek, mint azt valaha gondoltuk.

Miért veszélyes gáztűzhellyel főzni?

Amikor gázzal főzöl – anélkül hogy bármit is észrevennél belőle –, káros égéstermékek kerülhetnek a levegőbe. Ilyen például a „csendes gyilkosként” emlegetett szén-monoxid, melynek veszélyeit talán nem kell bemutatni, hiszen évről évre számos tragikus halálesetért felelős. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Néhány további felszabaduló anyag ugyanis szintén aggodalomra adhat okot.

Az egyik a szén-dioxidnál is erősebb üveghatású gázként számontartott metán, amely nem csupán az égés során jut a levegőbe, hanem egy friss kutatás szerint kikapcsolt állapotában is folyamatosan szivárog a gáztűzhelyből. A másik pedig a nitrogén-dioxid, ami magasabb koncentrációban bizonyítottan káros az egészségre.

A gáztűzhely használatakor veszélyes égéstermékek szabadulhatnak fel
A gáztűzhely használatakor veszélyes égéstermékek szabadulhatnak felFlavio Coelho / Getty Images Hungary

A felmérésből az is kiderül, hogy amennyiben a lakás rosszul szellőzik, és/vagy nincs szagelszívóval ellátva, már néhány perc is elegendő lehet ahhoz, hogy a beltéri légszennyezettség mértéke meghaladja a kültéri levegőre vonatkozó határértéket.

A gáztűzhellyel felszerelt ingatlanokban körülbelül 50-400 százalékkal magasabb lehet a nitrogén-dioxid-koncentráció, mint azokban az ingatlanokban, ahol elektromos tűzhelyek vannak.

A gáztűzhely használata kapcsán hasonló aggályokat fogalmaz meg a Levegő Munkacsoport is. „A lakások levegőjében lévő égéstermékek fő forrása a gáztűzhely. Bár ennek már kevésbé káros a szennyező hatása, mint a régi, füstös tűzhelyeknek, amelyek a világnépesség felének egészségét máig veszélyeztetik az épületekben keletkező füst és égéstermékek által. A gáztűzhely használatakor is jelentősen – jellemzően a kültéri érték többszörösére – növekszik a szén-monoxid és a nitrogén-oxidok koncentrációja” – írja ismertetőjében a szervezet.

Ezzel mindenképp érdemes vigyázni, mert komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában. Egy spanyol vizsgálat rávilágított, hogy ha egy családban gáztűzhelyet használnak, akkor az károsan befolyásolhatja a gyermekek szellemi képességeit, míg más kutatások szerint a felszabaduló nitrogén-dioxid légzőszervi panaszokat okozhat, és súlyosbíthatja az asztma tüneteit.

Ha gázzal főzöl, mindig kapcsold be a páraelszívót!
Ha gázzal főzöl, mindig kapcsold be a páraelszívót!frantic00 / Getty Images Hungary

Hogyan csökkenthető a veszély?

A rizikófaktor csökkentésére több megoldás is létezik. A Levegő Munkacsoport a következőket ajánlja:

  • Ügyelj a kielégítő légcserére, szellőztetésre a főzés közben és utána is.
  • Használj fedőt. Így a főzés ideje mellett a szennyezésnek való kitettség időtartamát is csökkentheted, illetve visszafoghatod a páraképződést, ami a penészedés és a poratkák elleni védekezésben is a segítségedre lehet.
  • Kapcsold be a páraelszívót. Nemcsak a kellemetlen szagoktól és gőztől szabadít meg, hanem bizonyos mértékig az égéstermékektől is.
  • Válts indukciós tűzhelyre. Ez a legbiztosabb megoldás, hiszen ha nincs égés, akkor égéstermékek sem keletkeznek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek