Teszt: így válassz okosan fűnyírót, ha nem akarsz ráfizetni

GettyImages-1069217526

Összesen 36 akkumulátoros, 7 benzines, 7 elektromos és 16 robotfűnyírót vizsgált meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve.

A szakemberek a teszt során elsősorban a fűnyírók hatékonyságát, általános használhatóságát, felszereltségét, minőségét és üzembiztonságát vizsgálták, illetve a vonatkozó termékkategóriában ellenőrizték az akkumulátor élettartamát is. Mutatjuk, mi lett az eredmény.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni a vásárlás előtt?

Először is fontos végiggondolni, hogy mekkora területen kell lenyírni a füvet. Ha egy óriási telekről van szó, akkor például nem biztos, hogy jól jársz egy elektromos fűnyíróval, hiszen így hosszabbító nélkül nem fogsz boldogulni, és folyamatosan kerülgetni kell a kábelét. Lényeges lehet az is, hogy mennyire sík a terület, illetve hogy általában milyen hosszú a fű, mert egyes terepviszonyokkal, valamint a sűrű, térdig érő növényzettel nem mindegyik gép birkózik meg.

Az, hogy milyen fűnyíró a legjobb választás, kertenként változó lehet
Az, hogy milyen fűnyíró a legjobb választás, kertenként változó lehetHill Street Studios / Getty Images Hungary

Persze nem elhanyagolható szempont az ár sem, de először azt kell eldöntened, hogy benzines, elektromos, akkumulátoros vagy robotfűnyírót szeretnél-e.

Benzines fűnyírók

Ezeknek általában nagyobb a teljesítményük, ezért a magasabb fű sem jelent számukra akadályt, miközben mozgásuknak a kábel sem szab határt. Cserébe viszont drágábbak, mint az elektromos fűnyírók, és a magasabb emelkedőkön kihagyhat a motorjuk.

„A tesztelt termékek mind strapabírónak bizonyultak, illetve a fűnyírási hatékonyság tekintetében is jól teljesítettek” – derül ki az egyesület közleményéből. Zajosságukat illetően ugyanakkor már nagyobb a szórás. A leghangosabbnak az AL-KO 51.0 SP-A fűnyíróját találták, amely szintén hatékonyan bánik el a fűvel, de nem árt hozzá egy füldugó.

Elektromos fűnyírók

Az elektromos fűnyírók általában könnyebb, olcsóbb darabok, amelyeket egyszerű karbantartani, és az emelkedők sem tartják vissza őket, ám fűnyírási hatékonyságuk változó lehet. Ilyen téren az Einhell GC-EM1030 modellje kifejezetten rosszul szerepelt, a legjobb pedig egy 42 ezer forintos átlagáron beszerezhető Makita fűnyíró lett. Érdekesség, hogy a gyártó két másik terméke messze lemaradt márkatársa mögött, holott jóval drágábbak nála. Ez azt mutatja, hogy nem érdemes csupán az ár alapján dönteni.

Az elektromos fűnyíróknál sokat kell szenvedni a kábellel
Az elektromos fűnyíróknál sokat kell szenvedni a kábellelIuliia Zavalishina / Getty Images Hungary

Akkumulátoros fűnyírók

Ez a típus kombinálja a benzines fűnyírók mozgási szabadságát és az elektromos fűnyírók működési stabilitását, legyen szó akár sík, akár emelkedős terepről. Azért megvannak a hátrányai is, hiszen a gépet időről időre fel kell tölteni.

Becsapós lehet az ár is, némelyik modellnél ugyanis az akkumulátorért és a töltőért külön kell fizetni, ráadásul a beszerzési költség más termékkategóriákhoz viszonyítva alapból is magasabb lehet. Az első ötbe itt az EGO, a Husqvarna, a Makita és az Einhell egyes modelljei kerültek be. A legcsendesebbnek a Kärcher LMO 18-33 terméke bizonyult, ami azonban a fűnyírási hatékonyság és az akkumulátorkapacitás terén gyengébben muzsikált.

Robotfűnyírók

Az egyesület szerint a nem teljesen önjáróak, mert csak egyenletes terepre valók, és nem szeretik az akadályokat, telepítésük pedig külön procedúrát igényel. Arról nem is beszélve, hogy milyen drágák tudnak lenni. Megfelelő feltételek között viszont kényelmes megoldást jelentenek, főleg azzal együtt, hogy leveszik a válladról a zöldhulladék gyűjtésének terhét is.

A teszt alapján a robotfűnyírók csak egyenletes terepen képesek jól teljesíteni
A teszt alapján a robotfűnyírók csak egyenletes terepen képesek jól teljesíteniAlexander Traksel / Getty Images Hungary

„A tesztelt termékek közül az egyik legjobb a Stihl RMI 632 robotfűnyírója lett a maga szerény 746 ezer forintos átlagárával. Jó hír, hogy vele holtversenyben végzett egy másik termék is az első helyen 237 ezer forintos átlagáron” – számolt be az egyesület.

A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért fizetős az eredmény?

„Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön.

A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – a teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket” – áll az indoklásban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra