Kiöntöd a főzővizet? Pedig a növényeid hálásak lennének érte

GettyImages-927414866

Ahelyett, hogy kiöntenéd a főzővizet, használd fel a locsoláshoz. A növényeid így értékes tápanyagokhoz juthatnak belőle.

Számodra is visszatérő nehézséget okoz, hogy életben tartsd a növényeidet? Akkor ezt a trükköt neked találták ki! Nemcsak olcsó, hanem hatékony is, és semmi másra nincs szükséged hozzá, csak a főzés után visszamaradó vízre. Máris mondjuk a részleteket!

Miért jó a főzővíz a növényeknek?

Ha tésztát, tojást, krumplit vagy más zöldségeket főzöl, akkor közben értékes mikrotápanyagok – így például foszfor, nitrogén vagy kalcium – szabadulnak fel, amelyek a főzővízben maradnak – írja az East River Nursery útmutatójára hivatkozva a Lifehacker. Ha nincs lehetőséged komposztálni, akkor ne hagyd veszni, mert ez lehet a legegyszerűbb, legolcsóbb módja növényeid tápanyagkészleteinek feltöltésére. A teendőd csupán annyi, hogy hagyod kihűlni a főzővizet, majd felhasználod az öntözéshez.

Így két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen a locsolással együtt letudhatod a növények táplálását is.

Ha a főzővízzel öntözöl, annak további előnye is lehetnek. A víz elősegíti a tápanyagok raktározását a talajban, ami azt jelenti, hogy nem kell olyan gyakran trágyázni, tápoldatozni a növényeket vagy a kertet, ami hosszabb élettartamot biztosít a talajnak. Emellett hozzájárul ahhoz is, hogy a talaj jobban megtartsa a nedvességet, így elegendő lesz ritkábban locsolnod.

A főzővizet egyszerűen használd fel a növények locsolásához
A főzővizet egyszerűen használd fel a növények locsolásáhozSergey Mironov / Getty Images Hungary

„Azok számára, akik spórolni akarnak, és nincs helyük a komposztáláshoz, a főzővíz a tökéletes megoldás. Problémamentes, környezetbarát, fenntartható, és minden szükséges tápanyaggal ellátja a növényeket, amire szükségük van a növekedéshez.”

A szakemberek azt javasolják, hogy ha még nem csináltál ilyet, akkor ne nagyon bonyolítsd túl a dolgot: elsőként a tészta és a párolt zöldségek főzővízével próbálkozz, mielőtt más lehetőségekkel kezdenél kísérletezni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra