A tudósok által felfedezett új módszer szerint a forró és a langyos víz ciklusának váltogatásában rejlik a megoldás.
Ez a tökéletes főtt tojás titka
Mint kiderült, a hőfok váltogatása nemcsak a fehérje és a sárgája ideális állagát befolyásolja, hanem meghatározza az ízét is, illetve segít a tojásban megtartani a legtöbb tápanyagot. Így a tojás bizonyítottan egészségesebb lesz ahhoz képest, mintha más módszerekkel főznénk keményre vagy lágyra.

A legjobb főtt tojás receptjét a kutatók matematikai modellek és szimulációk segítségével dolgozták ki. Arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a hő a tojásra, mi az az ideális főzési hőfok, ami a fehérje és a sárgája számára is megfelelő. Ennek egyik feltétele a víz hőmérséklete és sűrűsége, ami befolyásolja, hogy mikor kell, hogy forró és, mikor, hogy langyos legyen a víz.
A kemény tojást 12 percig, a lágy tojást hat percig, míg a sous vide tojást 65 Celsius-fokon egy órán át főzték.
A periódusok letelte után a tudósok felváltva merítették a tojásokat két percre forrásban lévő 100 Celsius-fokos és 30 fokos langyos vízbe. Ezt a ciklust nyolcszor megismételték 32 percig.
A hagyományos főzéssel szemben a dinamikus hőeloszlás lehetővé teszi, hogy a fehérje és a sárgája is elérje ideális állagát és ízét. Az időszakosan főtt tojás fehérjéjének textúrája leginkább a lágy tojáshoz hasonlított, míg a sárgája nagyon hasonlított a sous vide-ben főtt tojáshoz.
Ha túl lágy és folyós a tükörtojás, az sem jó, de ha túl kemény és száraz, az sem az igazi. Valahol a kettő között kellene az állagát eltalálni, hogy minden alkalommal tökéletes legyen a reggeli. Mutatjuk, hogyan kell jól sütni a tojást.