Kert a palackban: kis házi minioázis saját mikroklímával. Így készíts floráriumot

A szobanövények tartásának egyik legkülönlegesebb módja a szemet gyönyörködtető florárium, avagy palackkert, melyet otthoni körülmények sem bonyolult elkészíteni.

Ezek a kis, palackba zárt kertek önálló klímával rendelkeznek, így az évek alatt igazi minidzsungellé fejlődhetnek, mondja Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki szakértőként működik közre szobanövényekkel foglalkozó sorozatunkban. Szerinte az üvegedény legnagyobb előnye éppen az, hogy olyan körülményeket alakíthatsz ki benne, amik ideálisak az ott élő növények számára.

A méret a lényeg

A florárium benépesítésénél különösen fontos, hogy megfelelő fajokat válassz, emelte ki Balázs. Itt mindenekelőtt arra kell figyelni, hogy a növények víz-, fény- és hőmérsékletigénye közel azonos legyen, de nem elhanyagolható szempont az sem, hogy minél lassabban növekedjenek, hiszen ellenkező esetben kinőhetik az edényt, vagy elnyomhatják társaikat, akadályozva őket a fejlődésben.

A florárium kialakítása szintén kellő körültekintést igényel. Balázs azt javasolja, hogy az aljára egy rétegben durvább kavics kerüljön, ami pufferzónaként szolgálhat a felesleges vízmennyiség számára. Erre fektess rá egy méretre vágott szúnyoghálót, vagy fedd be sphagnum mohával, majd jöhet a növények igényeinek megfelelő talaj. A trópusi fajokhoz a korábban már bemutatott speciális földmix az ideális, míg a pozsgásokhoz, kaktuszokhoz laza, jó vízelvezetésű homokos talajt érdemes készíteni.

Néhány szép kővel, dekorációs elemmel még inkább feldobhatod a látványt
Néhány szép kővel, dekorációs elemmel még inkább feldobhatod a látványtHasret Sonmez / Getty Images Hungary

Ha előkészítetted a terepet, tisztítsd meg a növényeket korábbi földjük maradványaitól, majd rögtön ültesd is be őket új helyükre. Végezetül töröld át az üveg belsejét egy mikroszálas törlőkendővel, majd ha szükséges, egy ecsettel porold le a növényekről a rájuk szóródott földet. Ha kicsit fel akarod dobni a látványt, dekorációs célzattal néhány szép követ vagy mókás tárgyát, például legófigurákat is tehetsz közéjük.

Amennyiben a floráriumot tetővel vagy óraüveggel zárold le, ne felejtsd el időnként levegőztetni, tette hozzá Balázs. A locsolással viszont nem kell kapkodnod, elegendő 3-4 hetente sort keríteni rá, mivel a nedvesség ilyen körülmények között csak nagyon lassan tud távozni. Fontos még, hogy palackkertedet úgy helyezd el, hogy ne érje közvetlen napsütés, mert zárt rendszer esetén ez a növények gyors pusztulásával járhat. További jótanácsokért nézd meg Balázs vonatkozó videóját:

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra