Egy darabka dzsungel a nappaliban: ismerd meg a filodendront!

Szobanövényekkel foglalkozó sorozatunkban ezúttal egy trópusi növényről, a filodendronról (Philodendron) lesz szó, pontosabban a filodendronokról, hiszen a nemzetségnek nem kevesebb mint 489 faja ismert.

Sorozatunk szakértője, Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője szerint a filodendronok kapcsán némi zavart okozhat, hogy gyakran két másik népszerű növényt, a könnyezőpálmát (Monstera Deliciosa) és a futókát (Epiperium) is közéjük sorolják – helytelenül. Valójában ugyanis csak annyi a közös bennük, hogy a kontyvirágfélékhez tartoznak, illetve jellemzően a trópusokon élnek. Ezzel már csak azért is fontos tisztában lenni, mert a három növény közül a filodendronok a legkényesebbek.

Speciális törődést igényelnek

A filodendronok öntözésével érdemes megvárni, hogy földjük felső rétege száraz, pergős legyen. Szakértőnk ezt azzal indokolja, hogy eredeti élőhelyükön ugyan mindennaposak az esőzések, de az intenzív meleg miatt a talaj gyorsan kiszárad. Éppen ezért az sem mindegy, hogy a növény milyen ültetőközegbe kerül. A legjobb megoldás, ha a talajt magadnak állítod össze. Így megelőzheted a gyökérrothadást, ami végzetes következményekkel járhat.

A Philodendron Red Emerald
A Philodendron Red EmeraldFotó: Török Balázs

A filodendronok gondozása minden más tekintetben is komoly odafigyelést igényel. Nagy a fényigényük, magas (60–70 százalékos) páratartalomra van szükségük, a vegetációs időszakban pedig a 22–28 Celsius-fok körüli hőmérséklet az ideális számukra. A fenti szabályok a téli hónapokra is érvényesek, kivéve, ami az öntözést illeti, mivel abból ajánlott visszavenni. A növények különösen érzékenyek az évszakváltásokra, ezért ügyelj rá, hogy a hőmérséklet és a páratartalom ilyenkor is stimmeljen.

Balázs megjegyzi, hogy bizonyos fajokat, mint amilyen a Philodendron Brasil, egyszerűbb szaporítani. A gyökereztetni kívánt növényt ehhez közvetlenül a nódusz, vagyis a szárcsomó előtt vagy után kell elvágni. Kicsit nehezebben, de ugyanígy szaporíthatók más fajták, így a pirosló filodendron (Philodendron Erubescens) is. Vannak olyan fajok is, amik maguk hoznak oldalhajtásokat, ilyen például a Philodendron Red Emerald, ami Balázs filodendronoknak szentelt videójában is szerepel:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.