Csak a pénzt viszi ez a banki szolgáltatás: pár kattintással megszabadulhatsz tőle

GettyImages-1444352155
Olvasási idő kb. 2 perc

Napjainkban is sokan használják azt a banki szolgáltatást, amely SMS-ben értesíti az ügyfelet a különféle tranzakciókról. A legtöbb pénzintézetnél ez pénzbe kerül, ám kiváltható egy teljesen ingyenes alternatívával, így valójában felesleges fizetni érte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a bankok ügyfelei átlagosan egy évben mintegy 8 ezer forintot költenek SMS-szolgáltatásokra, ám a valóságban ez az összeg jóval több is lehet a BiztosDöntés.hu számításai szerint. A számlavezetés során a pénzintézetnek kifizetett költségeknek ez nagyjából a 15 százalékát teszi ki az MNB szerint. A SMS-értesítések régebben valóban hasznosak voltak, ám az okostelefonok korában szinte minden banknál kiválthatók egy ingyenes alternatívával: a push üzenetekkel.

Többször is fizethetsz a szolgáltatásért  teljesen feleslegesen

Az is egyértelműen az SMS-értesítések ellen szól, hogy sok pénzintézet nem is csak egy havidíjat számol föl, miközben sok ügyfél azt gondolhatja, hogy csak egyetlen szolgáltatásra fizetett elő. Külön díja lehet ugyanis egyrészt az egyes SMS-eknek, a bankszámla-tranzakcióknak, a bankkártya-tranzakcióknak és például az egyenlegértesítéseknek is.

Ma már felesleges szolgáltatás az SMS-értesítés
Ma már felesleges szolgáltatás az SMS-értesítésIgor Suka / Getty Images Hungary

Van például olyan bank, amelynél 67 forintot fizettetnek az ügyféllel egyetlen SMS kiküldéséért, és ezen felül még 732 forintos havidíjat számítanak föl a szolgáltatásért. Ezekkel az adatokkal számolva, ha az ügyfél mindössze 10 SMS-t kap egy hónapban, egy év alatt már 16 824 forintnyi teljesen fölösleges költség alakul ki.

A legtöbb banknál ez a fölösleges szolgáltatás pár kattintással lemondható és kiváltható a push értesítésekkel, amelyek ugyanúgy értesítik az ügyfelet a tranzakciókról, így segítenek biztonságban tudni pénzedet. Ez a megoldás a CIB, az Erste, a Gránit, az OTP és az UniCredit banknál is elérhető, ezek közül csak a Erste számol föl érte havidíjat (az egyes üzeneteknek ennél a pénzintézetnél sincs díja).

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek