Barna vagy fehér rizst vegyek? Szakember magyarázza el a különbségeket, hogy jó döntést hozzál

GettyImages-1091723364

A kérdés újra és újra felmerül, de sokan még mindig nem tudják, hogy mi a különbség a fehér és a barna rizs között.

A fehér rizst általában finomabbnak, a barnát pedig egészségesebbnek tartják, de van néhány további tényező is, amit érdemes lehet mérlegelned a döntésnél. A szakember azt mondja, nincs egyértelműen jó vagy rossz választás, mindaddig, amíg odafigyelsz arra, hogy kellően változatos legyen az étrended.

Mi a különbség a fehér és a barna rizs között?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a barna és a fehér rizs közötti különbség a feldolgozás módjából adódik. Az alapanyag mindig ugyanaz, de a fehér rizs átesik egy finomító eljáráson is. Ez azt jelenti, hogy a gyártási előkészületek során eltávolítják a szemekről a csírát és a korpát, esetleg fényezik is azokat. A barna rizsnél viszont ezek a részek a rizsszemen maradnak.

Melyik az egészségesebb?

A kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz, mint ahogy gondolnád. „A barna rizs mellett szól, hogy a korpa miatt magasabb a rosttartalma” – emelte ki Traszkovics Zsolt, aki szerint a rostokban gazdag táplálkozás több előnnyel is jár. A rostok úgy telítenek el, hogy közben nem adnak energiát (vagyis kalóriákat sem), a bélrendszeren végighaladva megkötnek egyes, kevésbé hasznos anyagokat (például a koleszterint), a széklet lazításával hozzájárulnak a bélfalak egészségének megóvásához, valamint lassítják a szénhidrátok felszívódását. Ez utóbbi az oka annak, hogy a barna rizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe.

A barna rizsnek a vitamin- és ásványianyag-tartalma is magasabb, mint a fehér rizsé.

Egy részük ugyanis a finomítással eltávolított anyagokkal együtt elveszik. Az élelmiszermérnök szerint azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a magas rosttartalom következtében az értékes mikrotápanyagokból is kevesebb tud felszívódni. Sőt, számolni kell azzal is, hogy a külső részek eltávolítása nélkül a barna rizsnek magasabb a fitátsavtartalma, ami egyenesen gátolja némelyik vitamin és ásványi anyag felszívódását.

Nem csak az ízükben különböznek
Nem csak az ízükben különböznekYagi Studio / Getty Images Hungary

Aztán ott van még az íz kérdése is. A barna rizst nem mindenki találja olyan ízletesnek, mint a fehéret, ami szintén nem elhanyagolható szempont a döntésnél.

Akkor mi alapján döntsek?

„Ahogy a fentiekből is látszik, semmi nem fekete vagy fehér, vagyis a rizs esetében barna vagy fehér. Ha mindenképpen döntenem kellene a kettő között, kedvező tulajdonságai miatt talán kicsit a barna rizs felé billenne a mérleg nyelve, de mint élelmiszermérnök, fontosnak tartom elmondani, hogy nincs önmagában jó vagy rossz, ahogy egészséges vagy egészségtelen étel sem” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ne a tökéletes ételt keressük, sokkal fontosabb, hogy megfelelő étrendet alakítsunk ki.

Ha például valamilyen zöldséget, így brokkolit vagy zöldborsót eszel a fehér rizs mellé, akkor máris több rosthoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatsz belőle, mintha kizárólag csak barna rizst fogyasztanál. Amennyiben tehát kiegyensúlyozott az étrended, nyugodtan dönthetsz a fehér rizs mellett is, ha kellemesebbnek találod az ízét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra