Koszos lett a fehér cipőd? Ezekkel a filléres trükkökkel könnyedén megtisztíthatod

GettyImages-626539832

Egy tökéletes világban a fehér cipőd soha nem lenne piszkos, de a valóságban sajnos éppen hogy könnyen koszolódik, ezért előbb-utóbb kénytelen leszel megtisztítani.

Bár vonzónak tűnhet a gondolat, hogy a koszos cipőt egyszerűen bedobd a mosógépbe, próbálj erős maradni, mert ez hiába kényelmes megoldás, ha nem vagy elég körültekintő, helyreállíthatatlan károkat képes okozni. A jó hír, hogy a vászon-, velúr- és bőrcipők tisztítására egyaránt létezik házi megoldás, ami visszaadhatja makulátlan fehérségüket.

Fehér bőrcipők tisztítása

A bőr viszonylag könnyen tisztítható, mivel nem szív fel annyi vizet, mint más anyagok. Ahhoz, hogy eltüntesd róla a koszt, a Real Simple útmutatója szerint az alábbi négy lépést kell elvégezned:

1. Készülj fel

A következő eszközökre lesz szükséged:

 • papírtörlő
 • fehér szappan
 • tiszta rongyok (vagy egy régi póló)
 • koszradír (ezt mágikus tisztítópárnának vagy csodaszivacsnak is nevezik, és többek között megtalálható a drogériák kínálatában is)

2. Távolítsd el a felületi szennyeződéseket

Enyhén nedvesíts be a papírtörlőt, majd óvatosan töröld át vele a cipő külső részét, hogy eltávolítsd róla a felületi szennyeződéseket. Ezután hagyd száradni 10 percig.

A legtöbb cipőt kockázatos mosógépben tisztítani
A legtöbb cipőt kockázatos mosógépben tisztítanironstik / Getty Images Hungary

3. Tisztítsd meg a cipő talpát

Nedvesítsd be a koszradírt, és nyomkodd meg, úgy hogy nedves maradjon, de ne csöpögjön belőle a víz. Fordítsd meg a cipőt, majd enyhe nyomást alkalmazva menj végig a talpán a koszradírral, amíg a szennyeződések és a foltok teljesen el nem tűnnek.

4. Dörzsöld át szappannal

Nedvesítsd be egy rongyot, vidd fel rá a felhabosított szappant, majd finom mozdulatokkal dörzsöld át vele a cipő. Ettől vissza kell nyernie fehér színét. Ha végeztél, töröld le a szappan maradékát egy másik ronggyal, majd várj 10 percet, hogy megszáradjon a cipő.

Fehér vászoncipők tisztítása

A fehér vászoncipők tisztítása már egy fokkal komplikáltabbnak tűnik, de itt egy tuti praktika, ami mindenféle nehézség nélkül is jó eredménnyel kecsegtet.

1. Készülj fel

A következő eszközökre lesz szükséged:

 • szódabikarbóna
 • ecet
 • meleg víz

2. Képezz pasztát

Keverj össze egy evőkanál szódabikarbónát két evőkanál ecettel és egy csésze meleg vízzel. Amikor a szódabikarbóna reakcióba lép az ecettel, elkezd majd pezsegni, ezért várd meg, amíg ez alábbhagy.

3. Dörzsöld át vele a cipőt

Márts bele egy tiszta ruhát vagy fogkefét a pasztába, és dörzsöld át vele a cipőt. Miután eltávolítottad a szennyeződéseket, sikáld le róla a paszta maradékát, majd hagyd megszáradni a cipőt a levegőn.

Nincs otthon szódabikarbóna és ecet? Nem probléma, alternatív megoldásként használhatsz mosogatószeres vizet is.

A koszradír tényleg csodákra képes
A koszradír tényleg csodákra képesNorGal / Getty Images Hungary

Fehér velúrcipők tisztítása

A velúr egy finom anyag, amely érzékeny a koszolódásra, ezért tisztítása egy kicsit trükkösebb lehet. Ez az oka annak, hogy a legtöbb velúrcipő nem teljesen fehér. Szerencsére azonban létezik egy olyan módszer, amely kellően hatékony és kíméletes.

1. Készülj fel

A következő eszközökre lesz szükséged:

 • puha rongyok
 • radír
 • ecet
 • kefe (lehetőleg olyan, ami kifejezetten velúrhoz való)

2. Dörzsöld át a cipőt

Töröld végig a cipőt a puha ruhával, hogy véletlenül se maradjon rajta nedvesség, majd óvatosan radírozd le a szennyeződéseket. Fontos! Ha mélyen beivódott nedves foltokat látsz, azokat először itasd fel papírtörlővel, mert a dörzsölgetéssel csak szétkenheted a koszt a cipőn.

3. Kínáld meg ecettel

A visszamaradó foltok eltávolításához márts bele egy rongyot az ecetbe, majd óvatosan dörzsöld át vele a szennyezett felületeket. Ha a cipő megszáradt, utolsó lépésként keféld le. Ez segíteni fog, hogy a velúr visszanyerje bársonyos textúráját. 

Most, hogy már tiszta a cipőd, ideje leszámolnod a kellemetlen szagokkal is. Ehhez alábbi cikkünkből kaphatsz hasznos tippeket: 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra