Koszos lett a fehér cipőd? Ezekkel a filléres trükkökkel könnyedén megtisztíthatod

GettyImages-626539832

Egy tökéletes világban a fehér cipőd soha nem lenne piszkos, de a valóságban sajnos éppen hogy könnyen koszolódik, ezért előbb-utóbb kénytelen leszel megtisztítani.

Bár vonzónak tűnhet a gondolat, hogy a koszos cipőt egyszerűen bedobd a mosógépbe, próbálj erős maradni, mert ez hiába kényelmes megoldás, ha nem vagy elég körültekintő, helyreállíthatatlan károkat képes okozni. A jó hír, hogy a vászon-, velúr- és bőrcipők tisztítására egyaránt létezik házi megoldás, ami visszaadhatja makulátlan fehérségüket.

Fehér bőrcipők tisztítása

A bőr viszonylag könnyen tisztítható, mivel nem szív fel annyi vizet, mint más anyagok. Ahhoz, hogy eltüntesd róla a koszt, a Real Simple útmutatója szerint az alábbi négy lépést kell elvégezned:

1. Készülj fel

A következő eszközökre lesz szükséged:

 • papírtörlő
 • fehér szappan
 • tiszta rongyok (vagy egy régi póló)
 • koszradír (ezt mágikus tisztítópárnának vagy csodaszivacsnak is nevezik, és többek között megtalálható a drogériák kínálatában is)

2. Távolítsd el a felületi szennyeződéseket

Enyhén nedvesíts be a papírtörlőt, majd óvatosan töröld át vele a cipő külső részét, hogy eltávolítsd róla a felületi szennyeződéseket. Ezután hagyd száradni 10 percig.

A legtöbb cipőt kockázatos mosógépben tisztítani
A legtöbb cipőt kockázatos mosógépben tisztítanironstik / Getty Images Hungary

3. Tisztítsd meg a cipő talpát

Nedvesítsd be a koszradírt, és nyomkodd meg, úgy hogy nedves maradjon, de ne csöpögjön belőle a víz. Fordítsd meg a cipőt, majd enyhe nyomást alkalmazva menj végig a talpán a koszradírral, amíg a szennyeződések és a foltok teljesen el nem tűnnek.

4. Dörzsöld át szappannal

Nedvesítsd be egy rongyot, vidd fel rá a felhabosított szappant, majd finom mozdulatokkal dörzsöld át vele a cipő. Ettől vissza kell nyernie fehér színét. Ha végeztél, töröld le a szappan maradékát egy másik ronggyal, majd várj 10 percet, hogy megszáradjon a cipő.

Fehér vászoncipők tisztítása

A fehér vászoncipők tisztítása már egy fokkal komplikáltabbnak tűnik, de itt egy tuti praktika, ami mindenféle nehézség nélkül is jó eredménnyel kecsegtet.

1. Készülj fel

A következő eszközökre lesz szükséged:

 • szódabikarbóna
 • ecet
 • meleg víz

2. Képezz pasztát

Keverj össze egy evőkanál szódabikarbónát két evőkanál ecettel és egy csésze meleg vízzel. Amikor a szódabikarbóna reakcióba lép az ecettel, elkezd majd pezsegni, ezért várd meg, amíg ez alábbhagy.

3. Dörzsöld át vele a cipőt

Márts bele egy tiszta ruhát vagy fogkefét a pasztába, és dörzsöld át vele a cipőt. Miután eltávolítottad a szennyeződéseket, sikáld le róla a paszta maradékát, majd hagyd megszáradni a cipőt a levegőn.

Nincs otthon szódabikarbóna és ecet? Nem probléma, alternatív megoldásként használhatsz mosogatószeres vizet is.

A koszradír tényleg csodákra képes
A koszradír tényleg csodákra képesNorGal / Getty Images Hungary

Fehér velúrcipők tisztítása

A velúr egy finom anyag, amely érzékeny a koszolódásra, ezért tisztítása egy kicsit trükkösebb lehet. Ez az oka annak, hogy a legtöbb velúrcipő nem teljesen fehér. Szerencsére azonban létezik egy olyan módszer, amely kellően hatékony és kíméletes.

1. Készülj fel

A következő eszközökre lesz szükséged:

 • puha rongyok
 • radír
 • ecet
 • kefe (lehetőleg olyan, ami kifejezetten velúrhoz való)

2. Dörzsöld át a cipőt

Töröld végig a cipőt a puha ruhával, hogy véletlenül se maradjon rajta nedvesség, majd óvatosan radírozd le a szennyeződéseket. Fontos! Ha mélyen beivódott nedves foltokat látsz, azokat először itasd fel papírtörlővel, mert a dörzsölgetéssel csak szétkenheted a koszt a cipőn.

3. Kínáld meg ecettel

A visszamaradó foltok eltávolításához márts bele egy rongyot az ecetbe, majd óvatosan dörzsöld át vele a szennyezett felületeket. Ha a cipő megszáradt, utolsó lépésként keféld le. Ez segíteni fog, hogy a velúr visszanyerje bársonyos textúráját. 

Most, hogy már tiszta a cipőd, ideje leszámolnod a kellemetlen szagokkal is. Ehhez alábbi cikkünkből kaphatsz hasznos tippeket: 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra