5 meglepő ok, ami ételmérgezéshez vezethet

A világon számos veszélyes baktériumfajta létezik, ami az ételmérgezések közé sorolt fertőzéseket okozhatja, de nem mindegyiknek van köze az ételhez.

Az ételmérgezés kifejezés kissé megtévesztő lehet, sokan ugyanis nem is sejtik, hogy a szennyezett ételen kívül más forrásokból is származhat maga a betegség. Martin Wiedmann, a Cornell Egyetem élelmiszer-biztonsággal foglalkozó professzora a Consumer Reportsnak adott nyilatkozatában a szalmonellát hozta fel példaként, amivel nemcsak félig átsült csirkét fogyasztva fertőződhetsz meg, hanem az állatokkal történő közvetlen érintkezés révén is. Ezekkel a kevésbé ismert kockázatokkal már csak azért is érdemes tisztában lenni, mert egyre több élelmiszer eredetű járvány származik belőlük. 

A lényeg, hogy ne jussanak a szádba

Karin Allen, az Utahi Egyetem docense szerint a tömeges megbetegedéseket okozó baktériumok az állatok mellett az ember bélrendszerében is megélnek, és ha valamilyen módon a szádba jutnak, ugyanúgy meg tudnak fertőzni, mintha a hordozó az étel lett volna. Lássuk tehát, hogy mik azok a meglepő források, amik soha nem kerülnek a tányérod közelébe, mégis ágynak eshetsz miattuk.

Háztáji csirkék

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az otthoni csirketartás is újabb lendületet kapott, melynek következtében a szalmonellafertőzéses esetek száma is meredek emelkedésbe kezdett – leginkább az állatok gondozása, és nem a fogyasztása kapcsán. A betegek egy része az 5 év alatti korosztályból került ki, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy sok gyerek kiscsibét kapott húsvétra háziállatként, véli Wiedmann.

A szalmonellát kiváltó baktérium a csirkék ürülékéből származik, ami nemcsak azért problémás, mert az állatok belelépnek. A nagyobbik gond, hogy a földről csipegetnek és szeretnek a porban hemperegni, ezért a csőrük és a tolluk is szennyezett lehet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy ne engedd be őket a házba (főleg a konyhába ne), puszilgatásukat vagy ölelgetésüket pedig végképp felejtsd el!

Az ételmérgezés roppant kellemetlen tud lenni
Az ételmérgezés roppant kellemetlen tud lenniDeagreez / Getty Images Hungary

Sündisznók

A sünik nagyon cukik tudnak lenni, ezért egyre népszerűbbek háziállatként is, de az újdonsült gazdik általában nem tudják, hogy más állatokhoz hasonlóan a bélrendszerükben szalmonellát hordozhatnak. A forgatókönyv itt is ugyanaz, mint a csirkéknél: a süni belelép az ürülékébe és mindenféle széthordja a baktériumokat. Ha ezután megfogod az állatot, vagy bármilyen felületet, amivel érintkezett, majd óvatlanul a szádhoz nyúlsz, máris kész a baj.

Házi teknősök

Az ártalmatlannak tűnő kis hüllők a székletükön keresztül megint csak veszélyes baktériumokat terjeszthetnek. Ez fokozott kockázatot jelent a gyerekekre nézve, akik hajlamosak a kisebb teknősöket a szájukba is venni, ezért az Egyesült Államokban be is tiltották a 10 centi alatti páncélú példányok értékesítését. Más hüllők, mint az iguánák vagy a szakállas agámák, szintén szalmonellát terjeszthetnek.

Nyers állateledelek

A nyers állateledelekbe gyakran alacsonyabb minőségű hús kerül, aminek magasabb a baktériumtartalma – mutatott rá Tamara Gull, a Missouri Egyetem állatorvosi tanszékének docense. Ezek a baktériumok – köztük a szalmonella, a listeria monocytogenes vagy az E. coli – főzés nélkül életben maradnak, és mivel a legtöbb ember nem annyira remekel az etetőtálak, kések és konyhai felületek fertőtlenítésében, itt is komoly rizikófaktorról lehet beszélni. Ha érintkezésbe kerülsz az eledellel vagy kedvenced ürülékével, majd a szádhoz nyúlsz, jó eséllyel meg fogsz betegedni – még akkor is, ha az állat egyébként semmiféle tünetet nem mutat.

Más emberek

Az említett kórokozók nemcsak állatról emberre, hanem emberről emberre is terjednek. Ha például van egy fertőzött családtagod, aki a mosdó használata után elmulasztja a kézmosást, akkor könnyen neked is átadhatja a fertőzést, ha megérint téged vagy az ételt, amit meg fogsz enni. Ilyen módon terjedhet a szalmonella, csakúgy mint az E. coli és a norovírus is.

Hogy lehet védekezni?

A jó hír, hogy a legtöbb fertőzés a higiéniai szabályok szigorú betartásával megelőzhető. Ha találkozol valakivel, akiről tudod, hogy beteg, illetve állatokkal vagy azok eledelével és kellékeivel érintkezel, alaposan moss kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercen át. Ezt tanácsos vécézés, pelenkacsere, kinti játék vagy munka után, továbbá az étkezések előtt is megtenni. Ha van gyerek a családban, minél előbb tanítsd meg a kézmosás szabályaira, hogy rutinszerűen alkalmazza őket.

Néhány további tipp:

  • Ügyelj a tisztaságra: Gondoskodj róla, hogy az állataid körül tisztaság legyen, ezzel is csökkentve annak az kockázatát, hogy fertőzésveszélyes ürüléknyomokat hagyjanak maguk után.
  • Tarts távolságot: A kisgyerekek, a várandós nők, az idősebbek és a legyengült immunrendszerű betegek számára nem ajánlott magas kockázatot jelentő állatokkal, így hüllőkkel és csirkékkel érintkezni.
  • Vedd le a cipőd: Mielőtt belépsz a lakásba, vedd le a cipőd (különösen, ha előtte az állatok ketrecében jártál), hogy a felületén esetlegesen jelen lévő kórokozókat ne hordd szét a lakásban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra