Innen tudhatod, jó-e még a kint hagyott étel

Valószínűleg már veled is előfordult, hogy az ebéd utáni kajakóma hatására nem tetted el a maradékot a hűtőbe, vagy csak órákkal a bevásárlás után vetted észre, hogy valami a szatyorban maradt, ezért kétségeid támadtak a fogyaszthatósága felől.

A modern hűtés csodájának köszönhetően manapság már nem kell napi szinten a boltba rohangálni, hogy mindig friss étel kerüljön az asztalra, ezért könnyű megfeledkezni arról, hogy egyes élelmiszerek milyen gyorsan meg tudnak romlani. Ez azonban gyorsan megváltozhat, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve belekóstolsz a hosszú órákra hűtés nélkül hagyott majonézes salátába. De mi az a maximális időtartam, amin belül a szobahőmérsékleten hagyott étel még biztonsággal fogyasztható? A Lifehacker utánajárt.

Mikor indulnak be a romlási folyamatok?

Az általános irányelvek szerint a romlandó élelmiszereket a vásárlás (vagy a főzés) idejétől számított 2 órán belül a hűtőbe kell tenni, de 32 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén már csak egyórás időhatárról lehet beszélni. Ugyanez érvényes az éttermekben és különféle eseményeken felszolgált ételekre, vagy akár a nyári piknikezésre magaddal vitt elemózsiára is, amennyiben a tároláshoz nem használsz hűtőtáskát.

Vannak rizikósabb ételek?

A Princeton Egyetem Környezetvédelmi és Biztonsági Osztálya szerint bizonyos élelmiszerekben gyorsabban elszaporodhatnak a baktériumok, így a romlandóság szempontjából is fokozott kockázatot hordoznak. Idetartozik minden olyan étel, ami tejtermékeket, tojást, húst, halat, kagylót, rákféléket vagy rizst tartalmaz. Ezeknél tehát különösen fontos a megfelelő tárolási hőmérséklet betartása.

Vajon meddig ehető?
Vajon meddig ehető?Inna Brailchuk / Getty Images Hungary

Minden potenciálisan veszélyes élelmiszert 5 Celsius-fok alatt (illetve a meleg ételeket 57 fok felett) kellene tárolni, leszámítva az elkészítésükhöz, illetve a tálalásukhoz szükséges időt – derül ki az egyetem összefoglalójából. Ebből következik, hogy ha például egy eseményen hosszú idő telik el az étel elkészítése és felszolgálása között, akkor elengedhetetlen hideg és/vagy meleg tárolóeszközökről gondoskodni.

Csak a szobahőmérséklet lehet problémás?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a 4 Celsius-fok feletti és a 60 fok alatti hőmérséklet-tartományt teljes egészében a veszélyzónába sorolja, ami nagyjából egybevág a Princeton Egyetem által lefektetett irányelvekkel is. Figyelmeztetésük szerint a baktériumok – köztük az olyan veszélyes fajták, mint a Staphylococcus aureus vagy a szalmonella – alig 20 perc alatt képesek megduplázni a számukat, majd továbbszaporodva megbetegedéseket okozni.

A szakemberek mindig elmondják azt is, hogy az élelmiszerek kapcsán nem érdemes felesleges kockázatot vállalni. Ha a fentiek alapján sem tudod eldönteni, hogy egy étel mennyire friss, inkább dobd ki. Pár kanálnyi csirkesaláta biztos nem ér annyit, hogy ételmérgezést kapj miatta.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra