Veszélyben lehetsz, ha ez az otthoni eszközöd az internetre csatlakozik

eszkoz-veszely-1193467666
Olvasási idő kb. 4 perc

Nem árt az óvatosság, a hackertámadás veszélye ugyanis a különféle okoseszközök, köztük az intelligens hangszórók és izzók, valamint a hálózatra kapcsolódó babafigyelők esetében is fennáll.

Általánosságban elmondható, hogy minden eszköz, amely a WIFI-kapcsolaton keresztül az internetre csatlakozik, feltörhető vagy akár az ellened való kémkedésre használható. Az előrejelzések szerint 2027-re világszerte 29 milliárd ilyen eszköz lesz használatban, ami 29 milliárd lehetőséget ad a hackereknek arra, hogy a különféle hálózatokhoz illetéktelenül férjenek hozzá. Szerencsére azonban vannak olyan megoldások, amelyek által gondoskodhatsz a védelmedről. Mielőtt rátérünk ezekre, számba vesszük, hogy

milyen okoseszközeid lehetnek veszélyben.

1. Okoshangszórók

Az okoshangszórók és a rajtuk keresztül elérhető otthoni asszisztensek kényelmesebbé tehetik az ember életét, hiszen lehetővé teszik, hogy például hangutasítások révén játssz le zenéket, kapcsolj be más okoseszközöket vagy állíts be emlékeztetőket. Számolni kell ugyanakkor azzal, hogy

használatuk kiberbiztonsági kockázatot képvisel.

Ezt bizonyítja, hogy 2022-ben egy Matt Kunze nevű kiberbiztonsági kutatónak egy szoftveres biztonsági rést kihasználva sikerült feltörnie a Google Home Mini okoshangszórót, alkalmassá téve azt a lehallgatásra. Hasonló veszélyes sebezhetőséget fedeztek fel 2022-ben az Amazon Alexa eszközénél is, ami módot adott arra, hogy az átvegye az irányítást az Amazon Echo hangszóró felett, majd rosszindulatú utasításokat küldjön magának.

Nem veszélytelen az okos eszközök használata
Nem veszélytelen az okos eszközök használataYagi Studio / Getty Images Hungary

Az ilyen esetek nem túl gyakoriak, a szakemberek mindenesetre azt javasolják, hogy mindig tarts naprakészen az otthoni asszisztenseid és okoshangszóróid szoftverét a legújabb frissítések telepítésével.

2. Okosizzók

Nem veszélytelen a távolról vezérelhető, testre szabható okosizzók használata sem. Az olaszországi Catania Egyetem és a Londoni Egyetem kutatói 2023 augusztusában felfedezték, hogy egyes biztonsági hibák miatt a TP-Link intelligens izzókat feltörhetik, ezáltal megszerezve tulajdonosaik WIFI-azonosítóját és -jelszavát. Ez azért is aggályos, mert

az illetéktelenek így hozzáférhetnek az összes otthoni hálózathoz csatlakoztatott eszközhöz.

Itt szintén érvényes, hogy mindig érdemes a szoftverekből a legfrissebb verziót használni.

3. Babafigyelő

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hackerektől az internetre csatlakozó babafigyelők sincsenek biztonságban. Előfordult állítólag olyan eset is, hogy egy támadó az Owlet babakamera mikrofonját használva az éjszaka közepén felébresztett egy gyereket, hogy beszéljen vele, miközben szabályosan halálra rémisztette őt.

Az otthoni kamerákat és babafigyelőket is feltörhetik
Az otthoni kamerákat és babafigyelőket is feltörhetikalvaro gonzalez / Getty Images Hungary

Mint utóbb kiderült, az eszköz bejelentkezési adatai egy adatszivárgás során kerülhettek napvilágra, vagyis az információk birtokában a babafigyelőhöz gyakorlatilag bárki hozzáférhetett. A gyártó később azt állította, hogy felülvizsgálta az összes rendelkezésre álló adatot, és nem talált gyanús tevékenységre utaló nyomot.

Akárhogy is történt, az ilyen veszélyfaktorok elkerülése végett a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy minden fiókodhoz egyedi, erős hitelesítő adatokat használj, valamint engedélyezd a kétlépcsős azonosítást. Így megelőzheted, hogy eszközöd feltörjék és egyúttal értesülhetsz a próbálkozásokról is.

Tippek, hogy csökkentsd eszközeid feltörésének veszélyét

Azon túl, hogy telepíted a frissítéseket, megfontolhatod a VPN használatát, amely a kapcsolat titkosításával növeli védelmedet a WIFI-hálózaton. Megoldás lehet az is, ha okoseszközeidet egy különálló hálózaton keresztül használod. Ahogy fentebb már szóba került, minden olyan alkalmazásban, ahol erre megvan az opció, ajánlott engedélyezni a kétfaktoros hitelesítést (2FA) is.

Kíváncsi vagy, hogy melyek a leggyakrabban feltört jelszavak? Ide kattintva megtudhatod. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek