Ötödével csökkentheted az energiaszámlád ezzel a trükkel

GettyImages-1134657915
Olvasási idő kb. 4 perc

Az energiaszámla összege a nyári időszakban a légkondicionálás miatt növekedhet meg, de a megfelelő árnyékolás segíthet kordában tartani költségeidet.

A klímaváltozással összefüggésben a nyarak egyre melegebbek, és sorra dőlnek meg a hőségrekordok, aminek mindannyian a bőrünkön érezzük a hatását. Ez az energiaszámlára is rányomja a bélyegét: ha légkondicionálót használsz, bizony kénytelen vagy mélyebben a zsebedbe nyúlni. Ezért ha otthonod nem rendelkezik árnyékolással, érdemes megfontolnod, hogy befektess rá – nagyon sok múlhat rajta.

Az olyan árnyékolási megoldások, mint a függönyök, a redőnyök, és a napellenzők, számottevően növelhetik otthonod energiahatékonyságát, hiszen nyáron hűvösebben, télen pedig melegebben tartják azt. Ez azzal is jár, hogy érezhetően csökkenhet energiaszámlád összege.

Ennyit ér az energiaszámla szempontjából az árnyékolás

Egy tipikus otthonban az ablakok a teljes felület kevesebb mint 10 százalékát teszik ki, a rajtuk keresztül ki és belépő hőmennyiség mértéke azonban az 50 százalékot is elérheti. Itt jönnek képbe a különféle árnyékolási technikák, amelyek a nyári időszakban megakadályozhatják, hogy a bejutó extra hő felmelegítse a lakást, ezáltal növelve a légkondicionálás költségét, ami tetemes tételként jelenhet meg az energiaszámla összegében. Íme, néhány kevésbé ismert megoldás, amelyet a szakemberek nyugodt szívvel ajánlanak.

A függönytől a cellás árnyékolón át a napellenzőig több lehetőség van az energiaszámlát csökkenteni
A függönytől a cellás árnyékolón át a napellenzőig több lehetőség van az energiaszámlát csökkenteniMaskot / Getty Images Hungary

A cellás árnyékolók használata látványosan megmutatkozik a számlán

A cellás árnyékolók bírnak az egyik legkedvezőbb szigetelési értékkel, ami méhsejtszerű kialakításuknak köszönhető. Ez ugyanis egy olyan légréteget hoz létre, amely megakadályozza, hogy az ablakon keresztül a hideg és a meleg bejusson otthonodba. Egy tanulmány egyenesen arra jutott, hogy

a cellás árnyékolók használata 20 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást.

A thermofüggönyök is segítenek az energiafelhasználás optimalizálásában

Ezek a hagyományos függönyökhöz hasonlítanak, de többrétegű, vastag, kiváló szigetelőképességű anyagból készülnek. Előnyük, hogy nemcsak a hideget és a meleget tartják kint, hanem megakadályozzák a hőszivárgást és a huzatot is.

Ha nem tudsz dönteni, érdemes szakembert megbíznod az energiaszámlád érdekében
Ha nem tudsz dönteni, érdemes szakembert megbíznod az energiaszámlád érdekébensefa ozel / Getty Images Hungary

A thermorolók hőszigetelő réteggel támogatják a számla csökkentését

A thermo-, avagy hőszigetelő rolók egy hővisszaverő tulajdonságokkal rendelkező alumíniumréteggel vannak ellátva. Emellett egyes termékeket a fentebb említett méhsejtszerkezettel gyártanak, ami további javítja hőszigetelési értéküket.

Az ablakfóliák nem csak az energiaszámla miatt hasznosak

Az ablakfóliák csökkentik a nap melegéből adódó felmelegedést, csakúgy mint az UV-sugarakat és a tükröződést. Vannak olyan termékek is, amelyek egyúttal a belátást is gátolják, így nagyobb privát szférát biztosítanak.

Különböző méretben óvják otthonodat a napellenzők

A külső falakra, az ablak fölé rögzíthető napellenzők leárnyékolják a napfényt, így csökkenthetik otthonod felmelegedését. A kínálatban fix és állítható termékek is kaphatók. Léteznek hosszabb kialakítású darabok is, amelyek több ablakot is árnyékolhatnak.

Az automatizált megoldásokkal spórolhatsz a legtöbbet az energiaszámlán
Az automatizált megoldásokkal spórolhatsz a legtöbbet az energiaszámlánWestend61 / Getty Images Hungary

Függetlenül attól, hogy milyen megoldás mellett döntesz, a legnagyobb energiamegtakarítást akkor érheted el, ha a választott árnyékolási technikát a külső körülményeknek megfelelően állítod be. Ilyen tekintetben nagy előnyt jelenthet az automatizálás. A modern rendszerek már mobilalkalmazásokon keresztül vezérelhetők, és optimális beállításaik révén nagyban csökkenthetik az energiaszámlát.

Úgy szeretnéd átvészelni a nyári meleget, hogy nem használsz légkondit? Ebben a cikkünben hasznos tippeket adunk hozzá. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek