Segítség, egér van a házban! Mit tegyek?

A házban rejtőzködő egér megtalálása nem könnyű, de azért nem is lehetetlen feladat. Mutatjuk, hogy mi vezethet a nyomára.

A házi egér főleg a növényi magvakat és a különböző gabonaféléket kedveli, de előszeretettel fogyaszt magas zsír-, fehérje- és cukortartalmú táplálékokat, mint például szalonnát, csokoládét és vajat is, így a kamrád vagy a spájzod tartalma igazi főnyeremény lehet számára. Nem csoda, hogy esze ágában sincs továbbállni.

Hogy találjam meg az egeret?

Ha egérre akadsz otthonodban, az első feladatod az, hogy kiderítsd, honnan jött. Persze fontos, hogy nyakon csípd, de ha van egy pont a házban, melyen keresztül a rágcsálók szabadon bejárhatnak, akkor ez önmagában kevés lesz a sikerhez. A keresésnél indulj ki abból, hogy mivel az egerek csak olyan helyen telepszenek meg, ahol megfelelő táplálék és búvóhely áll rendelkezésre, a jellemző napi mozgáskörletük egy körülbelül 3–9 méter sugarú kör.

Kari Warberg Block, a kártevőkre szakosodott EarthKind vezetője azt tanácsolja, hogy az egér rejtekhelyének felkutatásához egy elemlámpával felszerelkezve nézz be a bútorok, a háztartási gépek és a mosogató alá, valamint ellenőrizd a fiókokat és szekrények hátsó részét is. Az egerek a ház háborítatlan részeit szeretik, így a kamrában, a szellőzőrendszerben, a szigetelésben, a pincében vagy a padláson is megbújhatnak.

„Figyelj oda az egér jelenlétére utaló jelekre. Ilyenek a szétszórt ételmorzsák, a zsíros foltok a falakon, a szétrágott dobozok és csomagolások, a cincogó, surranó hangok, valamint a fekete, rizsszemekre hasonlító ürülékdarabok” – javasolta a szakember. Árulkodó jel lehet még a vizeletszag, illetve az egerek által a fészekrakáshoz összehordott papírdarabkák és textilszálak is.

Fontos, hogy megtaláld a búvóhelyét is
Fontos, hogy megtaláld a búvóhelyét isirin717 / Getty Images Hungary

Ha nem találsz az egér nyomára, hallgass a profikra, és szórj babahintőport vagy sütőport a padlóra oda, ahol a nyomokat találtad. Így amikor legközelebb előbújik rejtekhelyéről, lábnyomokat fog hagyni maga után, ami segíthet rájönni, hogy honnan jött és hova tartott.

Amennyiben van kutyád, bízz a szimatában. „A kutyák akkor is képesek észlelni az egeret a házban, amikor mi nem” – hangsúlyozta Kari Warberg Block. Ha tehát úgy látod, hogy kedvenced egy bizonyos helyre fókuszál, vagy a padlót kapargatja, járj utána, hogy mi keltette fel a figyelmét.

Mivel a rágcsálók általában éjszaka indulnak élelmet keresni, egyes vélemények szerint nappali felbukkanásuk arra utalhat, hogy többen is lehetnek a házban, és előző este nem tudtak eleget enni – talán azért, mert domináns fajtársaik nem hagyták őket táplálékhoz jutni.

Hogy szabaduljak meg tőle?

Az egerek gyorsan képesek elszaporodni, ezért nincs vesztegetni való időd. „A megtermékenyítést követő 19–21. napon általában 5-7 kölyök születik. Az újszülött egerek csupaszok, szemük zárt, de a fejlődésük nagyon gyors, és 2 hetesen már szőrösek, szemük, fülük nyitott. Hamarosan elkezdik feltérképezni a fészek közvetlen környezetét, 3 hetes koruktól pedig képesek szilárd táplálékot fogyasztani. Az elválasztást követően hamarosan (6–10 hetes korukra) ivaréretté válnak” – írja a házi egérről a Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesületének honlapja, amely szerint optimális körülmények esetén évente 3-4 (házakban akár 5) generáció is felnevelkedhet.

Számolj azzal is, hogy az egerek különféle fertőző betegségeket, így agyhártyagyulladást és salmonellosist közvetíthetnek az emberre, ráadásul jelentős károkat okozhatnak a ház elektromos vezetékeiben, eszközeiben. A rágcsálóproblémával ezért érdemes lehet szakembert megbíznod. Ha mégis a saját kezedbe vennéd az ügyet, lehetőleg a kíméletesebb élvefogó egércsapdát használd.

Komoly károkat okozhatnak
Komoly károkat okozhatnaktenra / Getty Images Hungary

Ha tartós megoldást keresel, elengedhetetlen foglalkoznod a megelőzéssel is, amihez meg kell akadályoznod, hogy az egerek bejussanak otthonodba, illetve korlátoznod kell élelemhez, vízhez és búvóhelyhez való hozzáférésüket. Kezdd azzal, hogy lezárod a (az acélgyapotot nem tudják átrágni) falakon, ajtókon és ablakokon lévő réseket, hézagokat, majd bizonyosodj meg róla, hogy a kamrában lévő élelmiszerek el vannak-e zárva.

Ez a lehető legjobb környezet az egerek számára, amikor hidegre fordul az idő.

Mivel a rágcsálók csábítónak találják a kutyaeledel szagát, ezt szintén érdemes gondosan lezárnod. „A száraz élelmiszereket tedd légmentesen záródó, vastag falú üveg, fém- vagy műanyag edényekbe, és helyezd őket a kamra egy magasabb pontjára. Ügyelj arra is, hogy ne csöpögjenek a csapok és ne szivárogjanak a csövek, hogy az egerek ne tudjanak folyadékhoz jutni, illetve amennyire lehetséges, tarts rendet, ezzel is csökkentve lehetséges búvóhelyeik számát. Mindezeken túl kipróbálhatsz valamilyen rágcsálóriasztót is: a szakember elsősorban a növényi alapú termékeket ajánlja.

„Ha proaktív vagy és megelőző lépéseket teszel, kevésbé valószínű, hogy a rágcsálók valaha is belépnek otthonodba – vagy ha mégis, akkor sarkon fordulnak, és maguktól távoznak” – tette hozzá Kari Warberg Block, aki szerint az egerek illatjelzőket hagynak maguk után, amelyek jelzik fajtársaiknak, hogy az adott hely nem biztonságos számukra.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra