Ezért nem kéne a hűtőben tartanod a görögdinnyét

GettyImages-481985678

Jobban jársz, ha a dinnye tárolásához keresel egy hűvös pontot a konyhában. Ha ugyanis mégis beteszed a hűtőbe, utána már nem lesz ugyanolyan.

A nagy melegben valószínűleg neked is jobban esik jéghidegen fogyasztani a dinnyét, és bár lehet, hogy ebből az adott pillanatban nem veszel észre semmit, de egy szakmai szervezet szerint a hűtés negatívan befolyásolhatja az állagát és az ízét. Mutatjuk a részleteket.

Így hat a hűtős tárolás a dinnyére

Az amerikai Görögdinnye-termelők Nemzeti Szövetsége arra figyelmeztet, hogy miközben a dinnye szobahőmérsékleten akár 7-10 napig is eláll változatlan formában, addig 0 Celsius-fok körüli hőmérsékletre lehűtve már 2 nap után is kellemetlen irányba változhat az íze, „kráteressé” válhat a textúrája és elveszítheti jellegzetes élénk színét. Ebből következik, hogy kerülendő a fagyasztása is, amely lisztes, pépes állagot kölcsönözhet neki.

A görögdinnyét 10-15 fok közötti hőmérsékleten ajánlott tárolni. Az ideális érték 13 fok.

Hűtés nélkül finomabb lehet
Hűtés nélkül finomabb lehetundrey / Getty Images Hungary

Amennyiben viszont a dinnyét eleve hűtve veszed meg, az felülírja a szabályt, mert a hűtőláncot nem szabad megszakítani. Vagyis a dinnyét ilyen esetben a továbbiakban is a hűtőben kell tárolni. Onnantól kezdve, hogy felvágod a dinnyét, szintén érdemes hűtve, alacsony hőmérsékleten tartanod, csak előtte ne felejtsd el alaposan becsomagolni.

A tápanyagtartalmát is befolyásolja

A Tasting Table szerint a hűtés nemcsak a dinnye érzékszervi jellemzőit befolyásolja, hanem hatással lehet a tápanyagtartalmára is. Ezt erősített meg egy tanulmány is, mely szerint a szobahőmérsékleten tárolt görögdinnye magasabb antioxidánsszintet mutat. És ez még nem minden! A Medical News Today összesítése alapján a dinnye likopintartalma 20 százalékkal magasabb, béta-karotin-tartalma pedig akár a duplája is lehet, ha távol marad a hűtőtől.

Ízek ide vagy oda, a felvágott dinnyét hűtve kell tárolni
Ízek ide vagy oda, a felvágott dinnyét hűtve kell tárolniby sonmez / Getty Images Hungary

Tehát, hacsak nincs előhűtve vagy felvágva, a legjobban akkor jársz, ha találsz a dinnyének egy hűvösebb pontot a konyhában vagy a kamrában. Persze az ajánlásban szereplő értéket a nyári kánikulában nem feltétlenül lehet tartani, de ne aggódj, ha néhány napon belül elfogyasztod a dinnyét, így sem lesz baja, és talán még jobban is fog ízleni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra