Ezért nem kéne a hűtőben tartanod a görögdinnyét

GettyImages-481985678

Jobban jársz, ha a dinnye tárolásához keresel egy hűvös pontot a konyhában. Ha ugyanis mégis beteszed a hűtőbe, utána már nem lesz ugyanolyan.

A nagy melegben valószínűleg neked is jobban esik jéghidegen fogyasztani a dinnyét, és bár lehet, hogy ebből az adott pillanatban nem veszel észre semmit, de egy szakmai szervezet szerint a hűtés negatívan befolyásolhatja az állagát és az ízét. Mutatjuk a részleteket.

Így hat a hűtős tárolás a dinnyére

Az amerikai Görögdinnye-termelők Nemzeti Szövetsége arra figyelmeztet, hogy miközben a dinnye szobahőmérsékleten akár 7-10 napig is eláll változatlan formában, addig 0 Celsius-fok körüli hőmérsékletre lehűtve már 2 nap után is kellemetlen irányba változhat az íze, „kráteressé” válhat a textúrája és elveszítheti jellegzetes élénk színét. Ebből következik, hogy kerülendő a fagyasztása is, amely lisztes, pépes állagot kölcsönözhet neki.

A görögdinnyét 10-15 fok közötti hőmérsékleten ajánlott tárolni. Az ideális érték 13 fok.

Hűtés nélkül finomabb lehet
Hűtés nélkül finomabb lehetundrey / Getty Images Hungary

Amennyiben viszont a dinnyét eleve hűtve veszed meg, az felülírja a szabályt, mert a hűtőláncot nem szabad megszakítani. Vagyis a dinnyét ilyen esetben a továbbiakban is a hűtőben kell tárolni. Onnantól kezdve, hogy felvágod a dinnyét, szintén érdemes hűtve, alacsony hőmérsékleten tartanod, csak előtte ne felejtsd el alaposan becsomagolni.

A tápanyagtartalmát is befolyásolja

A Tasting Table szerint a hűtés nemcsak a dinnye érzékszervi jellemzőit befolyásolja, hanem hatással lehet a tápanyagtartalmára is. Ezt erősített meg egy tanulmány is, mely szerint a szobahőmérsékleten tárolt görögdinnye magasabb antioxidánsszintet mutat. És ez még nem minden! A Medical News Today összesítése alapján a dinnye likopintartalma 20 százalékkal magasabb, béta-karotin-tartalma pedig akár a duplája is lehet, ha távol marad a hűtőtől.

Ízek ide vagy oda, a felvágott dinnyét hűtve kell tárolni
Ízek ide vagy oda, a felvágott dinnyét hűtve kell tárolniby sonmez / Getty Images Hungary

Tehát, hacsak nincs előhűtve vagy felvágva, a legjobban akkor jársz, ha találsz a dinnyének egy hűvösebb pontot a konyhában vagy a kamrában. Persze az ajánlásban szereplő értéket a nyári kánikulában nem feltétlenül lehet tartani, de ne aggódj, ha néhány napon belül elfogyasztod a dinnyét, így sem lesz baja, és talán még jobban is fog ízleni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek