Ez a hétköznapi szokás segíthet, hogy elkerülhesd a demenciát

GettyImages-878980256

Az életkor előrehaladtával a demencia egyre nagyobb kockázatot jelent, de bizonyos tevékenységekkel megelőzhető lehet a szellemi hanyatlás.

A hétköznapi szokásoknak nagyobb szerepe lehet, mint gondolnád. Erre utal egy tanulmány eredménye is, amely érdekes tanulságokkal szolgált a képernyő előtt töltött idő agyműködésre gyakorolt hatásáról. Mint kiderült, a tévénézés egy bizonyos életkor felett megnövelheti a demencia kockázatát, egy másik, hasonló szokás viszont éppen ennek az ellenkezőjét teszi. 

Így hat az agyra a képernyő előtt töltött idő

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban publikált tanulmány keretében a kutatók több mint 146 ezer 60 évesnél idősebb alanynál értékelték a neurológiai hanyatlás mértéket egy 12 éves időszakra vonatkozóan.

A túl sok tévézés tényleg elbutítja az embert
A túl sok tévézés tényleg elbutítja az embertRapidEye / Getty Images Hungary

Az eredmény azt mutatta, hogy azoknál az alanyoknál, akik több időt töltöttek tévézéssel, 24 százalékkal magasabb arányban jelentkezett a demencia, míg azoknál, akik inkább a számítógépezést részesítették előnyben, 15 százalékkal csökkent a kockázata.

Bár a két tevékenység valamilyen szinten hasonló, hiszen mindkettőhöz a képernyő előtt kell ülni, teljesen más módon stimulálják az agyat, aminek – főleg hosszú távon – jelentős hatása lehet.

Miközben a televíziózás kognitívan passzív tevékenységnek minősül, vagyis kevés agyi aktivitást igényel, addig a számítógépezés kognitívan aktív szokás, amely több agymunkával jár.

Az agymunka segíthet a demencia megelőzésében
Az agymunka segíthet a demencia megelőzésében10'000 Hours / Getty Images Hungary

A demencia megelőzéséhez az agy stimulációja a kulcs

Kutatások szerint a demencia elkerüléséhez a mentális stimuláció lehet az egyik leghatékonyabb, mindenki számára elérhető eszköz. A British Medical Journal 2021-es tanulmánya kimutatta, hogy

a kognitív aktivitást igénylő munkát végzőknél 23 százalékkal alacsonyabb a demencia kockázata.

Noha a szellemi hanyatlásban sok más tényező, így az étrend, a genetika, illetve a környezeti hatások is közrejátszhatnak, a fentiek azt mutatják, hogy a neurológiai betegségek megelőzéséhez érdemes rendszeresen időt szakítani az agy megfelelő stimulációjára. A kutatások egy része azt sugallja, hogy ez különösen fontos lehet a 60. életév betöltése után, mivel a folyamat egy ponton túl visszafordíthatatlanná válhat.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra