Így csomagolnak a profik: spórolsz a poggyászdíjon, ha te is megtanulod

GettyImages-1587648424
Olvasási idő kb. 7 perc

A praktikus csomagolás tippjei ma már nem csak a cipekedés megelőzéséhez jönnek jól, de a poggyászdíjon is jelentősen spórolhat, aki ügyesen pakol. Sok éves tapasztalattal rendelkező légiutas-kísérők tanácsait szedtük csokorba, melyek segítségével nem csak olcsóbban utazhatsz, de az összetört bőröndök és átázott fehérneműk bosszantó jelensége is elkerülhető.

A nyaralási és vele együtt az utazási, azaz bőröndcsomagolási szezon közeledtével érdemes végigböngészni a szakértők legfontosabbnak vélt tanácsait.  A 16 éves légiutas-kísérői tapasztalattal rendelkező Emily szerint talán a legfontosabb a folyadékok – még ha 100 ml alatti kiszerelésűek is – külön szállítása és a nélkülözhetetlen használati eszközök kéznél tartása. Ez lehet egy power bank, a telefontöltő, de ide sorolandók a gyógyszerek és az úti pipere, valamint a személyes íratok is, utóbbiak leginkább egy külön zárható, vízhatlan, átlátszó tasakban. Ma már a törlőkendő és a kézfertőtlenítő is az alapvető szett elemei. 

Ilyen bőröndbe pakoljunk

A légiutas-kísérő Emily óva inti az utazókat a kemény héjú bőrönd használatától is, mert tapasztalata egyértelműen szembemegy a közhiedelemmel. A merev műanyag vagy fémfalú bőröndök a szállítás barátságtalan körülményeit ugyanis sokkal jobban megsínylik, mint a puha, rugalmasabb, szövetből készült társaik. Bőröndből célszerű feltűnő, a többségben lévő feketétől eltérő, akár világos színűt választani.

Fontos csomagolási tipp: vásároljunk a többségétől elütő színű bőröndöt
Fontos csomagolási tipp: vásároljunk a többségétől elütő színű bőröndötMongkol Chuewong / Getty Images Hungary

Az egyediség nemcsak abban segít, hogy ne tévesszük össze máséval, de hamarabb ki is lehet szúrni a futószalagon is egy kevésbé átlagos darabot. Szintén a várakozással ellentétesen, a négy keréken guruló bőrönd helyett Emily a kétkerekűt ajánlja.

Mi is utánajártunk

Annak reményében, hogy még több hasznos tipp gyűjthető össze a rutinos utazóktól, a Dívány saját szakértőhöz fordult. Nikoletta Nikolaidisz-Kyriacou éveken át óceánjáró hajókon, majd légiutas-kísérőként szerzett a témában értékes tapasztalatokat, melyeket később, a világ több kontinensén, előkelő szállodák menedzsmentjében dolgozva tovább bővített, ezekből az alábbi végkövetkeztetéseket összegezte a Dívány utazni vágyó olvasóinak: 

1. A kevesebb több

Ha okosan választod ki, hogy mit csomagolsz, pl. hány ruhával kombinálható egy konkrét pár cipő, sok helyet és pénzt spórolhatsz. Egy sima fekete blézer mindenhez megy, attól függően, hogy dobjuk fel egy színes sállal, vagy egy decens ékszerrel. Így le lehet csökkenteni a mennyiséget és a poggyászdíj költségét is, ráadásul stresszmentesebben utazhatsz, mégis választékos lesz megjelenésed.

2. Ha törik, ha szakad

Ha törékenyet szállítunk, mindig külön-külön törülközőbe tekerjük azt. Ha folyadék is van benne, akkor nejlonzacskóba tegyük előbb, és úgy tekerjük törülközőbe, így védhetjük ki leghatékonyabban a törést és a többi holmi eláztatását is.

A feltűnőbb színű bőrönd megkönnyíti a dolgunkat a reptéren is
A feltűnőbb színű bőrönd megkönnyíti a dolgunkat a reptéren isstock_colors / Getty Images Hungary

3. Számít a legkisebb is

A fehérneműt külön csomagolózsákba tegyük, úgy nagyon kicsire zsugorítható, de a zoknikat a cipőkbe nyomkodva is tudunk helyet megtakarítani.

4. A bőrönd is segít

Használjuk ki bőröndünk különböző cipzáras vagy patentos, elkülönített részeit, ezek sokat segítenek abban, hogy ne csússzanak el a dolgok, és ne is gyűrődjenek.

5. A hajtogatás művészete

Szintén hasznos az átgondoltan hajtogatott ruhadarabokat cipzáras csomagolózsákokba pakolni kategorizálva a felsőket felsőkkel, a sortokat sortokkal stb. Így mindent könnyebben megtalálunk, és nem túrjuk fel a bőröndöt akkor sem, ha netán nem pakolunk ki a szállodai szobában, vagy olyan helyen vagyunk, ahol gyakorlatilag a bőröndből élünk. 

A külön fachok, tasakok, bőröndzsebek és fülek kihasználása is hasznos csomagolási tipp
A külön fachok, tasakok, bőröndzsebek és fülek kihasználása is hasznos csomagolási tippOscar Wong / Getty Images Hungary

6. Kíméljük magunkat a felesleges szennyesektől

Mindig vigyünk 1-2 jól lezárható szennyeszsákot, hogy a kellemetlen szagokat elkerüljük, és a netán nem viselt ruhákat ne kelljen azért kimosni hazaérkezve, mert összekeveredtek a szennyessel.

7. Cipőt a cipőboltból, de cipőszacskóban

A cipőket, lábbeliket mindig szigorúan külön cipőszacskókba pakoljuk, ez a cipő, a ruha és a mi jól felfogott érdekünk is.

8. Nincs hely levegőnek

Ha több holmit is kénytelenek vagyunk magunkkal vinni, akkor a nadrágokat, nem gyűrődő dolgokat göngyöljük fel, és a gurigákat szorosan egymás mellé fektessük a csomagban, nem hagyva helyet sok felesleges térnek, levegőnek köztük. 

9. Kis kiszerelés

Kozmetikumokból mini méretűekkel szerelkezzünk fel, amik ha elfogynak, mehetnek a kukába. Nincs értelme nagy parfümökkel, teljes méretű kenceficékkel, hatalmas sminkfelszerelésekkel utazni oda-vissza. A kis kiszerelésű kozmetikumok az út alatt éppen el is fogynak, visszafelé helyettük mehet a bőröndbe néhány szuvenír otthon maradt szeretteinknek.

A kézitáskában legyenek mindig könnyen hozzáférhetők a legszükségesebbek
A kézitáskában legyenek mindig könnyen hozzáférhetők a legszükségesebbekpetrunjela / Getty Images Hungary

10. Modern kori csodák

Vannak már persze ultramodern, okos utazási találmányok is, amik nagyon praktikusan könnyítik meg az utazást. Például az olyan táskák, amik teljesen laposra kihajthatók, úgy, hogy ingeket, ruhákat lefektetve kiterít bennük az ember több rétegben akár, majd ezt lecipzározza, és végül mindez fölhajthatóan képezi magát a kitömött táskát, amibe pakolni lehet.

11. Ezt viseld az úton

Réteges öltözködés ajánlott az utazásra, a váltóruha pedig még a felnőtteknek is jól jöhet, főleg egy átszállással is bonyolított hosszú utazás során. De kisgyerekeseknek a váltó szett alapkövetelmény. A repülőgépen az erős légkondi hűtő hatására felnőtt és gyerek esetében is gondoljunk előre a csomagolásnál és az úti ruházat kiválasztásánál. A csomagolás szempontjából is hasznos, ha a melegebb, nagyobb helyet elfoglaló ruhákat magunkon szállítjuk, és nem a csomagot növeljük vele fölöslegesen.

12. Fontos a jól megválasztott lábbeli

Könnyen föl és levehető, meleg és kényelmes lábbelit válasszunk a hosszú utakra. Ilyen pl. az UGG csizma. A repülőgépen is könnyen kiléphetünk belőle, és felvehetünk helyette egy puha zoknit az útra, de az ellenőrzések alkalmával is hamar ki és bebújhatunk egy ilyenbe, megelőzve a többiek feltartását a sorban és a kínos jeleneteket.

Ismerős ezt átélni, de attól még nem jó
Ismerős ezt átélni, de attól még nem jóTim Boyle / Getty Images Hungary

13. Ne bízzuk a véletlenre a csomag súlyát

Álljunk rá a mérlegre először bőrönd nélkül, majd bőrönddel együtt. A kettő közti különbség megadja a bőrönd súlyát, így a reptéren már nem kell tartani a kellemetlen, pénztárcánkat is sújtó meglepetésektől. 

Ha érdekel a repterek különleges világa, ezt a korábbi cikkünket is érdekesnek találhatod majd.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek