Több milliót spórolhatsz a lakáshiteleden ezzel az egyszerű trükkel

GettyImages-540127716
Olvasási idő kb. 2 perc

Rengeteget spórolhatsz, ha a CSOK Plusz igénylése előtt kifizeted az előző támogatott hiteledet. Akár milliókkal is jobban járhatsz.

Nincs könnyű helyzetben az, aki idén új lakást vagy házat szeretne venni a CSOK Plusz segítségével, ám korábban már igénybe vette akár a CSOK-ot, akár a falusi CSOK-ot. Az ismételt támogatásnak szigorú szabályai vannak. Ezek között szerepel, hogy a CSOK Plusz igénylésekor fennálló, korábbi támogatott hitel kamattámogatását egy összegben vissza kell fizetni. Vagyis vagy elő kell törleszteni a hitelt, vagy pedig megemelkedik a kölcsön kamata – derül ki a Bankmonitor írásából. Az előbbi kitétel azonban csak az igénylés pillanatában fennálló kölcsönökre vonatkozik, így egy egyszerű trükkel milliókat lehet spórolni. 

A trükk: korábban kell törleszteni a CSOK-ot

Annyi mindössze a teendő, hogy még a CSOK Plusz igénylése előtt elő kell törleszteni a meglévő támogatott hitelt. A szabályozás ugyanis a már lezárt kölcsönökről nem tesz említést. Ezzel a trükkel meg lehet úszni a kamattámogatás visszafizetését. Az értesülést a Kulturális és Innovációs Minisztérium is megerősítette.

Sokat segíthet ez a trükk a CSOK Plusz igénylése esetén
Sokat segíthet ez a trükk a CSOK Plusz igénylése eseténmarchmeena29 / Getty Images Hungary

Egy konkrét példát nézve kiderül: ha valaki 5 éve 10 millió forint, 3 százalékos kamatozású hitelt vett fel 20 évre, akkor a kamattámogatás mértéke körülbelül 3 százalék körül lehetett. Erre a hitelre 5 év alatt nagyjából 1,3-1,4 millió forintnyi támogatást fizetett ki az állam az igénylőnek. Vagyis ennél a példánál ennyi pénz lehetne spórolni. Mivel azóta a megváltozott piaci körülmények miatt a kamattámogatás mértéke inkább 10 százalék körül mozog, a frissebb hiteleknél jóval nagyobb összeget is lehet spórolni az előtörlesztéssel. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek