Vannak, akiket annyira zavar az élelmiszerpazarlás, hogy penészes lekvárról is inkább lekanalaznák a tetejét, a fehéredő sajtról levágnák a fogyaszthatatlan foltokat, talán a kenyér héjáról is lecsippentenék a zöld pöttyöket. A penésszel nem érdemes próbálkozni, de a csíra vajon milyen besorolás alá esik?
Még ha hűvös, sötét helyen is tárolod, egy idő után a burgonya csírázásba kezd: egyszerűen újabb növényt próbál meg létrehozni. Amitől egy ilyen zöldség elfogyasztása veszélyes lehet, az egy anyag felhalmozódása.
A friss burgonyában és a kicsírázottban egyaránt megtalálható a szolanin és a kakonin: ezek a toxinok, azaz mérgező anyagok a glikoalkaloidok családjába tartoznak.
A krumpli gumója mellett levelében és bogyótermésében is kimutathatók, feladatuk pedig a kártevők elleni védekezés.

Ezek mennyisége felszaporodhat, ha túl világos helyen tartod a krumplit: ezt jelzi az, ha a burgonya elkezd kizöldülni, illetve ha csírákat hajt. Szintén emelkedik koncentrációjuk, ha megsérült a zöldség, ezért ilyet soha ne vigyél haza az üzletből. Érdekesség, hogy nem maga a zöld szín az, amivel baj van: ezt a klorofill megjelenése okozza, ami szintén fény hatására következik be. A klorofill jelenléte ugyanakkor indikátora a szolanin és a kakonin felhalmozódásának, ezért kell vele vigyázni. Hasonlóképp a veszélyes anyagokra utal, ha kesernyés a krumpli íze.
Ezért veszélyes a kicsírázott krumpli
A fenti két mérgező anyagot főzéssel, sütőben sütéssel nem tudod semlegesíteni: egyedül úgy csökkentheted jelenlétüket, ha nem héjában teszed ki hőkezeléssel a krumplit, hanem hámozva halmozod a fazékba, tepsibe, illetve, ha olajban sütöd ki.
Sokkal jobb, ha inkább elkerülöd, hogy kicsírázzon a krumpli otthonodban: itt nincsenek trükkök, nem szabad többet venni annál, amennyire feltétlenül szükséged van, és fontos a hűvös, sötét tárolóhely.
Amennyiben mégis túlzottan magas szolanin- és kakonintartalmú burgonyát ettél, a következő tüneteket tapasztalhatod:
- égő érzés a szájban,
- gyomorfájdalom,
- hasmenés,
- émelygés,
- hányás,
- súlyosabb esetben egyéb tünetek, például gyengeség, zavartság, alacsony vérnyomás, gyors pulzus, fejfájás, és ritka esetben akár halál is.

Állapotos nőnek különösen kerülnie kell azt, hogy ilyesmit fogyasszanak, egyes adatok szerint ugyanis növelheti a születési rendellenességek előfordulását a két méreganyag fogyasztása.
Ezek egyébként csakis együttesen tudnak bajt okozni, önmagában a szolanin nem ártalmas.
A verdikt tehát: nem, ne edd meg a kicsírázott krumplit!
Nyersen se edd a burgonyát
Mit tegyél tehát akkor, ha úgy látod, zöld, hatalmas csírákat növesztett a burgonya? Ne fogyaszd el, nem éri meg kockáztatni. Vannak módszerek, amelyekkel tudod csökkenteni a rizikót, de inkább előzd meg azt, hogy ilyen burgonya halmozódjon fel otthonodban. Ha mégis a fenti tüneteket, azok enyhébb formáiban tapasztaljuk magunkon, valószínűleg nem esik komoly bajunk, de a háziorvosunk felkeresése ekkor is javallott.
Felmerülhet még az a kérdés is, hogy problémás-e a nem megfelelően hőkezelt burgonya fogyasztása. A nyers krumpli lektin- és keményítőtartalma okozhat bajt:
az előbbi émelygést, hányinger, hasmenést okozhat, az utóbbi puffaszt, ráadásul, ha nincs alaposan megmosva, még kórokozók is maradhatnak rajta.
A krumpli élettani hatásairól itt olvashatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés