Mitől van csatornaszag a fürdőszobában?

GettyImages-1345677175

A fürdőszobában érezhető átható csatornaszagot több különböző probléma is okozhatja, ezért lépésenként haladva érdemes mindegyiket kizárnod.

Jobb, ha ezt nem halogatod túl sokáig, mert a csatornagázoknak való hosszas kitettség kellemetlen panaszokat, hányingert és szédülést okozhat, hidrogén-szulfid-mérgezés esetén pedig akár halálos kimeneteltű is lehet. Arról nem is beszélve, hogy extrém mértékű felhalmozódása robbanást válthat ki.

Ezért is veszélyes a fürdőszobai csatornaszag

Ha nem cselekszel, akkor a csatornagázokat távol tartó tömítés sérülése esetén számolnod kell azzal a veszéllyel is, hogy a csatornában élő baktériumok a levegőbe kerülnek, így sebezhetővé válhatsz a kórokozókkal szemben. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy amíg a probléma elhárításán dolgozol, viselj festőmaszkot, hogy az esetlegesen mérgező gőzöket véletlenül se lélegezd be. Lássuk tehát, hogy melyek azok a lépések, amelyeket a bűz megszüntetése érdekében ajánlott elvégezned.

A fürdőszobai csatornaszagot dugulás is okozhatja, ami enyhébb esetben lefolyótisztítóval orvosolható
A fürdőszobai csatornaszagot dugulás is okozhatja, ami enyhébb esetben lefolyótisztítóval orvosolhatóDmitriy Galaganov / Getty Images Hungary

1. Ellenőrizd, hogy nincs-e dugulás

Ezt a legkönnyebb orvosolni, mivel kis mázlival egy bolti lefolyótisztító is elegendő lehet hozzá. A teendőd csupán annyi, hogy a csomagoláson szereplő utasításokat pontosan követve beleöntöd a lefolyóba, kivárod a szükséges időt, majd leöblíted vízzel. Ha a szag néhány nap alatt eltűnik, ezzel meg is vagy.

2. Keress szivárgásra utaló jeleket

Nézd meg, hogy nem áll-e a víz a mosdókagyló alján lévő U alakú cső (vagyis a szifon) alatt, illetve húzd végig a kezed a csövek teljes hosszán, hogy nem nedvesek-e. Ha valahol nedvességet tapasztalsz, az mindkét esetben a szivárgás biztos jeleként tekinthető.

Az U alakú csőben általában kisebb mennyiségű víz gyűlik össze – még akkor is, ha nincs használatban –, felfogva a csatornagázokat, amelyek egyébként a lefolyónyíláson keresztül a lakás légterébe kerülnének. Ha azonban a benne lévő víz kicsöpög, kiszáradhat a belseje, így a gázok szabadon áramolva a levegőbe juthatnak.

Gyakori ok a szifon eltömődése és a „bűzzár” kiszáradása is
Gyakori ok a szifon eltömődése és a „bűzzár” kiszáradása isJJ Gouin / Getty Images Hungary

Amennyiben ez megtörténik, valószínűleg annak köszönhető, hogy a csővezetékben lévő tömítések, alátétek megsérültek, ezért cserére szorulnak. Ha már szétszereled a szifont, ellenőrizd azt is, hogy nincsenek-e benne felgyülemlett szennyeződések. Ez ugyanis szintén kellemetlen szagokat okozhat.

3. Bízd a profikra

Ha nincs dugulás és az U alakú cső is rendben van, akkor a probléma mélyebben gyökerezhet, így nem nagyon marad más lehetőséged, mint vízvezeték-szerelőt hívni. Elképzelhető, hogy elöregedett a WC ültetőgumija, eltömődött a szellőzőrendszer, a csövek nem szakszerűen lettek telepítve, vagy a padlóösszefolyó nem működik megfelelően. Ezeket még a szakemberek számára is kihívás lehet megoldani, így jobban jársz, ha nem kezdesz a saját szakálladra próbálkozni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra