729 forint: ha ennyi pénzért hirdetnek valamit, biztosan át akarnak verni

GettyImages-527803660
Olvasási idő kb. 2 perc

Az utóbbi időkben gyanúsan megszaporodtak a furcsa nevű oldalak, amelyek potom pénzért kínálnak értékes tárgyakat, és valamiért épp a 729 forintos érték tetszett meg a csalóknak.

A trendet talán az indította el, amikor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nevével visszaélve hoztak létre egy olyan Facebook-oldalt, amelyen az állítás szerint elvesztett, majd sosem keresett poggyászt lehet vásárolni. Ez egyébként Amerikában bevett módszer: ott valóban vásárolhatsz elvesztett bőröndöket, sőt, még rendeltetési helyükre soha nem kézbesített csomagokat is. De nem ennyire potom pénzért.

A csaló oldalak kedvenc száma lett a 729

Az az oldal már azzal is elárulta magát, hogy a reptér vámmentes boltjaiba montírozták üzemeltetői a bőröndöket: aki ilyen helyen megfordul, sejti, hogy ennyire alacsony ára gyakorlatilag semminek nincsen – és az sem túl életszerű, hogy valaki az indulási oldalon kedvet kapjon ahhoz, hogy saját, már feladott bőröndje mellé vegyen egy olyan csomagot, amit aztán nem vihet fel a gép fedélzetére. Elsőre a csalás elég könnyen leleplezhetőnek tűnhet, talán a 729 forintos csapat ezért is váltott profilt.

A csaló oldalakat elárulja az árazás
A csaló oldalakat elárulja az árazásTravelCouples / Getty Images Hungary

A reptéri átverési kísérlet megjelente óta a következő dolgokat ajánlották 729 forintért más átverős Facebook- és weboldalakon:

  • Xiaomi elektromos roller az EMAG nevével visszaélve
  • partibox, azaz hangfal az Árukereső márkanevével visszaélve
  • Ariel mosószerek csomagja a Tesco nevében
  • illetve üdítő változatosságként 930 forintért egy raklapnyi „elfelejtett” elektronikai cikk az Amazon nevében, az Amazon megjelenését másoló oldaltól.

Sok az árulkodó jel

Ha tehát 729 forintos hirdetéssel találod szembe magad, eleve gyanakodhatsz.

Az átverésben felhasznált cégek logóját ugyanakkor a legtöbbször meglehetősen csúnya munkával másolják a képekre, és az ár is nevetséges alacsony, ami tovább rontja a bomba üzlet hihetőségét.

Mindezen túl a weboldalak URL-je nem azé a cégé, amelynek nevével megpróbálnak visszaélni. Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy ha valami gyanúsan olcsó, akkor a gyanú nem véletlenül fogalmazódik meg benned. Az a kisebb baj, hogy buksz 729 forintot, de a bankkártyaadataid is bánhatják a kíváncsiságod.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek