Rosszul kötöd be a cipőd: ez a helyes csomózás titka

GettyImages-507013719
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha te is így csinálod, akkor egész életedben rosszul kötötted be a cipődet.

A cipőfűzés egy alapvető készség, amit már gyermekkorunkban elsajátítunk, majd egész életünkben alkalmazunk. Ezért is érheti hideg zuhanyként az embert, hogy az unalomig ismert technika valahol hibádzik. Mutatjuk, mi az, amit valószínűleg rosszul csinálsz, és mi a helyes módszer a cipő bekötésére.

Miért kötődik ki állandóan a cipőfűző?

Ez a kérdés motoszkált Oliver O'Reilly, a Berkley Egyetem gépészmérnökének fejében is, amikor kislányát tanította a cipő bekötésére. Mivel nem talált kézzelfogható magyarázatot, elhatározta, hogy kollégái segítségével végére jár a rejtélynek.

A válasz megtalálásához a szakemberek nagy sebességű videófelvételeket készítettek a láb és a cipő mozgásáról futás közben, közben pedig megfigyelték, hogyan viselkedik a cipőfűző. Arra számítottak, hogy a fűző fokozatosan kötődik ki, de a felvételekből kiderült, hogy ez hirtelen történik.

A csomózási technikán is múlhat, hogy gyakran kikötődik a cipő
A csomózási technikán is múlhat, hogy gyakran kikötődik a cipőAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

A következő lépésben aztán gyorsulásmérőket szereltek a cipő nyelvére, ami rámutatott, hogy a futásnál a láb a gravitációs erő hétszeresével csapódik a földnek. A gyorsulás – legyen bármilyen extrém mértékű is – azonban önmagában még kevés lenne ahhoz, hogy kikötődjön a cipő. Ebben az is vastagon közrejátszik, hogy a hurok alakú rész és a szabadon lógó fűzővégek ellentétes mozgása meglazítja a csomót.

Sok múlik persze magán a csomón is, amit gyengén és erősen is meg lehet kötni. Ha meghúzod a cipőfűzőt a csomó tövénél, és a masni a cipő hossztengelyének irányába 90 fokkal elfordul, akkor te is a gyengébb csomót használod.

Hogyan kell helyesen bekötni?

A megoldást Terry Moore-nak kell megköszönnöd, aki 2005-ben egy TED-előadás keretében fedte fel az erős csomó titkát. Itt az eseményről készült videó, ami megmutatja, hogy min kell változtatni:

A lényeg, hogy amikor a cipő bekötésekor eljutsz a nyuszifülként ismert hurokig, akkor nem a megszokott irányban, hanem éppen ellentétesen kell körültekerned rajta a fűző másik végét. Így már kell attól tartanod, hogy lépten-nyomon kikötődik, és orra esel benne.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek