A férfiak egyik régi trükkjéről derült ki, hogy nem használ

GettyImages-591693023

Te is hallottad már, hogy a gyakori borotválkozástól dúsabb lehet az arcszőrzeted? Mint kiderült, ez csupán mítosz – még ha bizonyos jelek erre mutatnak is.

Ha kamaszkorodban mindennap borotválkoztál, azt remélve, hogy ettől majd férfias borostát, bajuszt vagy szakállat növeszthetsz, sajnos el kell, hogy keserítsünk: semmit nem értél vele. Bár való igaz, hogy a borotválkozás után a szőrszálak szúrósabbnak, merevebbnek érződnek, ez csak annak köszönhető, hogy amikor kinőnek, rövidebb hosszuk miatt jobban ellenállnak a hajlítóerőknek, és a pengével való találkozás egyenetlenné, élesebbé teszi a végeiket.

Így hat valójában a borotválkozás az arcszőrzetre

Kiindulópontként gondolj csak a pitypangra, ami a kertben nő. Ha levágod, vagy átmész rajta fűnyíróval, kezdetben azt hiheted, hogy megszabadultál tőle, de a felszín alatt a gyökerei épek maradnak, ezért hamarosan újra szárba szökken. Na, valahogy

így működik a borotválkozás is.

A borotválkozástól nem lesz dúsabb az arcszőrzet, csak gyorsabban nő
A borotválkozástól nem lesz dúsabb az arcszőrzet, csak gyorsabban nőDaniel Day / Getty Images Hungary

A tested minden szőrszála a saját szőrtüszőjéből nő, ami a gyökeret és a szálat körülvevő csőszerű szerkezet. Ebből logikusan következik, hogy amikor a borotválkozásnál a száruknál elvágod a szőrszálakat, akkor az nincs hatással a szőrtüszőkre – csakúgy, mint a pitypangnál a gyökérre.

Ha a borotválkozás után az arcszőrzeted vastagabbnak és sötétebbnek tűnik, az valójában csak a szőrszálak hosszában bekövetkező változásoknak köszönhető.

A látszat ilyenkor azért lehet csalóka, mert ahelyett, hogy a szőrszálak vékonyabb – és gyakran világosabb – végeit látnád, azok sötétebb, vastagabb töve kerül előtérbe. Amint azonban a szőrszálak hosszabbra nőnek, visszatér megszokott, lágyabb textúrájuk is.

Kutatások is alátámasztják

Egy 1928-as kísérlet során négy férfi friss pengékkel, ugyanazzal a márkájú borotvaszappannal és ugyanolyan hőmérsékletű vízzel vágta le arcszőrzetének egy részét. A leborotvált szőröket ezután összegyűjtötték, hogy százat összehasonlítsanak belőlük.

Ebből egyértelműen kiderült, hogy nem nőttek vastagabbra, erősebbre.

Hasonló eredményre jutott egy 1970-es tanulmány is. Ennek során öt férfi több hónapon át hetente leborotválta az egyik lábát, a másikat pedig változatlanul hagyta. A lábszőr vastagságában, durvaságában itt sem volt kimutatható különbség.

Így lehet simább az arcod

Ha zavar téged (vagy még inkább a párodat) az arcszőrzeted durva tapintása, akkor van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy javíts rajta. Mindenekelőtt borotválkozz hideg vízzel, és használj borotvakrémet vagy borotvagélt, ha pedig zuhanyzol, közvetlenül utána vigyél fel hidratálókrémet az arcbőrödre (így érvényesül a legjobban a hatása).

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra