Ilyen hőfokra állítsd a bojlered, ha spórolni akarsz

GettyImages-1276391963

Ha csak 10 fokkal lejjebb tekered a bojler hőfokát, már az is sokat számíthat, de több szempontot is figyelembe kell venni.

Egy hosszú, stresszes nap végén nincs jobb egy forró fürdőnél. A csúcsokat döngető energiaárak mellett azonban már arra is gondolni kell, hogy ez milyen költséggel jár, hiszen a vízmelegítés költsége vastagon meglátszik a számlán. Mutatjuk, hogyan állítsd be a bojlered, hogy több pénz maradjon a zsebedben.

Milyen hőfokra érdemes állítani a bojlert?

Sok helyen a bojler 60 Celsius-fokos vagy magasabb értékre van állítva, ám ha spórolni szeretnél, ennél alacsonyabban is meghúzhatod a határt. Egyes vélemények szerint egy átlagos háztartásban bőven elegendő lehet az 50 fok, ami

4 és 22 százalék közötti mértékű energiamegtakarítással járhat.

Az olyan hétköznapi tevékenységeknek, mint a mosogatás vagy a zuhanyzás, az alacsonyabb beállítással sem szabad gondot okoznia.

Megéri rászánni az időt a bojler beállítására
Megéri rászánni az időt a bojler beállításárabrizmaker / Getty Images Hungary

Biztos, hogy elég az 50 fok?

„Energiafelhasználási szempontból nem indokolt a vizet a felhasználásnál igényelt hőmérséklet fölé melegíteni. Ahhoz ugyanis értelemszerűen jóval több energia kell, hogy ugyanazt a vízmennyiséget magasabb hőfokon tartsuk” – hívja fel a figyelmet az E.ON.

A kézmosáshoz 35 fok, míg a zuhanyozáshoz és a fürdéshez a 38 fok is elegendő, bizonyos konyhai tevékenységekhez ugyanakkor szükséges lehet a 60 fok. „Kifejezetten nagy hőmérsékletet, 88 fokot igényel a fertőtlenítés, a vízkőképződés elkerülése viszont a hőmérséklet korlátozását indokolja.”

A langyos pangó víz veszélyes lehet.

A bojler használatánál nem szabad megfeledkezni a legionellafertőzés veszélyéről sem, hiszen a kórokozó a langyos vízben szaporodik. Ha nagyon kevés meleg vizet használsz és/vagy sokáig pang a víz a bojlerben, akkor ez reális veszélyt jelenthet – különösképpen 32 és 42 Celsius-fok közötti hőmérséklet esetén.

Most akkor hány fokra állítsam a bojlert?

A döntéshez az anyagi szempontokon túl érdemes figyelembe venni a család méretét és a fogyasztási szokásokat. Egy kisebb méretű háztartásnál például elégséges lehet akár a 40 fokos beállítás is. Ennek a legalacsonyabb az energiaköltsége, ráadásul mivel a bojler tartalma viszonylag gyorsan cserélődik, elkerülhető a víz pangása, ezáltal pedig a legionellaveszély. További előnyként említhető, hogy így képződik a legkevesebb vízkő, ami csökkentheti a karbantartási költségeket.

Ha túl magas értékre állítod, elkerekedhet a szemed a számla láttán
Ha túl magas értékre állítod, elkerekedhet a szemed a számla láttántommaso79 / Getty Images Hungary

Ha napokig nem tartózkodsz otthon, rengeteget spórolhatsz a bojler kikapcsolásával is. Ha ezt elmulasztod, akkor az első használat előtt tanácsos a vizet 60-80 fokra felmelegíteni (majd visszaállítani az alacsonyabb értékre), hogy az esetlegesen elszaporodó baktériumok elpusztuljanak.

Amennyiben eltekintünk az anyagiaktól, egy nagyobb háztartás esetén indokolt lehet a 60-70 fokos beállítás. Így nem fogy el olyan hamar a meleg víz, és a legionella sem tud elszaporodni, a vízkőképződés viszont fokozódik, ezért a bojlert ajánlott éves rendszerességgel szakemberrel átnézetni.

Mivel lehet még spórolni?

Amellett, hogy lejjebb tekered a bojlert, segíthet, ha fürdés helyett zuhanyozol, kisebb hőfokon mosol, nem kézzel, hanem mosogatógéppel mosogatsz, illetve alacsonyabb átfolyású csapokat és zuhanyfejeket szereltetsz fel, vagy az eddiginél takarékosabb vízmelegítőt vásárolsz.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra