8 hasznos tipp, mellyel kevesebbet költhetsz bevásárláskor

GettyImages-114091191

A folyamatos infláció és a rohamtempóban dráguló élelmiszerárak miatt mostanság egyre gyakrabban felvetődik a kérdés: hogyan lehet minél eredményesebben takarékoskodni bevásárlásnál? Ehhez adunk néhány egyszerű, hasznos ötletet.

1. Tervezz előre, ne rögtönözz, és ne dönts éhesen

A takarékoskodás egyik egyszerű módja, ha pontosan megtervezed, mit szeretnél vásárolni, és tartod magadat a tervhez, ahelyett, hogy bevásárláskor rögtönöznél. Találd ki a hétre előre, melyik nap mit szeretnél ebédelni, vacsorázni, és ennek megfelelően vásárolj, a boltba indulás előtt pedig készíts pontos bevásárlólistát – így jóval kevesebb az esélye, hogy felesleges dolgokra költesz, melyek aztán a nyakadon maradnak, és a polcon vagy a hűtőben mennek tönkre. (Zárójelben jegyezzük meg: ne menj éhesen bevásárolni.) Érdemes azt is előre kitalálnod, melyik napokon szeretnél főzni, illetve mikor kívánsz máshonnét rendelni ételt, esetleg beülni valahova ebédelni.

2. Menj rá az akciókra

A legtöbb hiper- és szupermarket rendszeresen kínál különféle akciókat és időszakos kedvezményeket – érdemes figyelni ezeket, és szándékosan úgy időzíteni az egyes terméket beszerzését, hogy minél jobb áron juthass hozzájuk. A tudatos bevásárlással akár több ezer forintot is megspórolhatsz.

Válogasd meg, hol és mikor vásárolsz
Válogasd meg, hol és mikor vásárolszEmmanuel Faure / Getty Images Hungary

3. Válogasd meg, hol vásárolsz

Hasonlóképpen, érdemes vásárlás előtt összehasonlítanod a különböző üzletekben található árakat – ezek esetenként radikálisan eltérhetnek egymástól – és ott megvenned az egyes termékeket, ahol azokat olcsóbban kínálják. A nagyobb hipermarketek általában jobbak ár tekintetében, mint a szupermarketek és a kisebb üzletek, ha van ilyen a közelben, érdemes lehet inkább azt felkeresned, de egyes piacokon, illetve az országban mindenütt elterjedt kínai és vietnámi boltokban is meglepően alacsony árakkal találkozhatsz (utóbbiakban különösen a piperetermékeket és hasonló árukat kínálják kifejezetten jó áron).

4. Hasonlítsd össze az egységárakat

Az árak olykor becsapósak lehetnek, ezért érdemes a különböző márkákat összehasonlítani az alapján, egy kilogrammra, literre vagy éppen darabszámra mérve mennyiért kínálják ugyanazt a dolgot. Lehet, hogy a kis csomagolású termék olcsóbbnak tűnik, valójában azonban sokkal drágább, mint ha ugyanazt az árut nagyobb méretben vennéd meg.

Nem mindig a drágább termék a jobb minőségű
Nem mindig a drágább termék a jobb minőségűJoos Mind / Getty Images Hungary

5. Vásárolj nagy tételben – de legyél óvatos

Hosszú szavatosságú, sokáig elálló élelmiszerekből érdemes egyszerre többet vásárolni és elraktározni, így egyrészt olcsóbban juthatsz hozzá sok dologhoz, másrészt elkerülheted a gyors áremelkedést, ugyanakkor mindig legyél körültekintő, és vigyázz, miből veszel nagy mennyiségben. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy megromlik, rád szárad az elspájzolt élelmiszer, és feleslegesen dobtál rá ki egy csomó pénzt.

6. A drágább termék nem mindig jobb

Természetesen úgy is könnyen spórolhatsz, ha az olcsóbb termékeket választod ugyanabból az élelmiszerből. A jó nevű és emiatt drágább márkák nem mindig kínálnak jobb minőséget, a különböző üzletláncok saját márkás, kedvezőbb áru termékei gyakran simán hozzák ugyanazt a színvonalat; sőt, a saját márkás áruk mögött gyakran egy nagyobb gyártó diszkonttermékei bújnak meg. Érdemes a saját vagy mások tapasztalataira hallgatnod, és e szerint döntened.

Bevásárlás előtt nézz be a hűtőbe – ezzel is takarékoskodhatsz
Bevásárlás előtt nézz be a hűtőbe – ezzel is takarékoskodhatszElena Nikoncuk / EyeEm / Getty Images Hungary

7. Nézz körül a hűtődben

Könnyen elkerülheted a felesleges pénzköltést, ha bevásárlás előtt szemlét tartasz otthon a hűtőben, kamrában – gyakran bukkanhatsz olyan megmaradt élelmiszerekre, melyeket korábban félretettél, rég elfeledkeztél róluk, de még mindig nem jártak le, így ezekből nem kell újat venned. Fontos, hogy tárold megfelelően, körültekintően az ételeket, így biztosan nem mennek tönkre idő előtt.

8. Válassz olcsóbb alternatívát

Szintén egy egyszerű módszer, ha a drágább élelmiszereket azokhoz hasonló, ugyanannyira tápláló és egészséges, de kedvezőbb áru dolgokra cseréled le – a karfiol helyett például brokkolit eszel, kevert saláta helyett káposztasalátát készítesz, satöbbi. A friss zöldségek helyett érdemes lehet mirelit termékeket vásárolni, melyek nemcsak olcsóbbak, de jóval tovább is elállnak.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra