Teszt: mennyibe kerül manapság egy jó beépíthető sütő?

GettyImages-183742717

Összesen 15 márka 44 beépíthető sütőjét vizsgálta meg legújabb laboratóriumi körülmények között végzett tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nemzetközi szervezetekkel együttműködve.

A sütő a konyha egyik legfontosabb háztartási berendezése, amelynek beszerzése komolyabb költséggel járhat, ezért megvásárlása előtt több szempontot is érdemes mérlegelni. Ehhez kapóra jöhet a teszt, melynek során a szakemberek sütési teljesítményük, energiafogyasztásuk, általános használhatóságuk, tisztíthatóságuk, zajszintjük és biztonsági megfelelőségük alapján hasonlították össze a termékeket.

Hogyan vizsgáztak a beépíthető sütők a teszten?

A teszten a sütési teljesítményt többféle módon is vizsgálták. Megmérték például, hogy az üres sütők mennyi idő alatt melegednek fel 180 Celsius-fokos hőmérsékletre. A legjobb termékeknél ez kevesebb mint 5 percet jelentett, míg a legrosszabbak esetében akár háromszor ennyi ideig is eltartott. A következő nagy kérdés az volt, hogy mennyire pontos a készülékek hőmérséklet-szabályozása. Mint kiderült, ilyen téren azért akadnak hiányosságok.

A leggyengébb modellek akár 30 fokkal is eltértek a beállított értéktől.

Ezen túl ellenőrizték, hogy a készülékek mennyire tartják stabilan a kívánt hőmérsékletet, illetve megnézték azt is, hogy miként teljesítenek a gyakorlatban egy sor különféle étel, így aprósütemények, habcsók és piskótatészta sütésekor. Ahol volt grillfunkció, ott azt kenyérpirítással és grillcsirke sütésével tesztelték, míg a gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac, zöldségek és puding készítésével tették próbára.

Egy beépíthető sütővel okosan kihasználható a tér
Egy beépíthető sütővel okosan kihasználható a térbrizmaker / Getty Images Hungary

„A sütési teljesítményre vonatkozó kritériumok abszolút győztese a Whirlpool AKZ9 6270 IX modell lett. Az összesített listán mégsem ez a sütő végzett az első helyen, mert néhány másik vizsgált termékjellemző, például a zajosság és az energiafogyasztás tekintetében nem teljesített meggyőzően” – írta közleményében az egyesület.

A használhatóság mellett a szakemberek megvizsgálták a sütők tisztíthatóságát, beleértve a tisztítást könnyítő funkciók működését (mint amilyen az aqua clean, a gőz, a pirolitikus és a katalitikus tisztítás) is, továbbá az okossütők esetében tesztelték a készülékekhez tartozó mobilalkalmazásokat. Itt még egy adott márkán belül is jelentős különbségek akadtak. Az IKEA Eftersmak modellje például kiváló értékelést kapott, miközben az Anrätta modell hiába drágább, jelentősen rosszabbul vizsgázott még összesítésben is.

A biztonsági szempontoknak a termékek többsége megfelelt.

Néhány sütő (mint a Candy FCS 100X) külső felülete ugyanakkor alaposan átmelegedett használat közben, így ezekkel érdemes lehet vigyázni, ha van gyerek a háznál.

A mindennapi használat során fontos lehet a tisztíthatóság is
A mindennapi használat során fontos lehet a tisztíthatóság isGennadiy Balovlenkov / Getty Images Hungary

Milyen árakra lehet számítani?

A vizsgált beépíthető sütők – köztük az AEG, a Beko, a Bosch, a Candy, a Concept, az Electrolux, a Gorenje, az IKEA, az Indesit, a Miele, a Mora, a Samsung, a Smeg, a Teka és a Whirlpool modelljei – átlagára 56 és 395 ezer forint között mozgott. „Összesítésben a legolcsóbb szerepelt a leggyengébben, viszont nem a legdrágább szerepelt a legjobban. 100 és 200 ezer forint között bőven találunk kiváló készülékeket” – közölte az TVE.

Az élen holtversenyben egy IKEA, egy Bosch és egy Electrolux sütő végzett, melyek közül a legolcsóbb 126 ezer forintos átlagáron szerezhető be. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Miért fizetős az eredmény?

„Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön.

A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – a teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket” – áll az egyesület indoklásában.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra