Mi a teendő, ha eltévedek egy barlangban? 6 tipp, hogy épségben hazatérhess

GettyImages-843020600

Térérő általában nincs, ezért telefonon szinte lehetetlenség segítséget kérni, ha pedig találomra elindulsz valamerre, csak tovább ronthatsz a helyzeten. Ahhoz, hogy kijuss a barlangból, meg kell próbálnod hideg fejjel gondolkozni.

Egyedül kószálni egy ismeretlen barlangban már eleve rossz ötlet, hiszen helyismeret nélkül könnyen elveszhetsz a járatok útvesztőjében, de akár egy csoporttal tartva is előfordulhat, hogy a többiektől leszakadva hirtelen magadra maradsz. Ez klasszikus kezdés lehetne egy B kategóriás horrorfilmben is, de még ha kicsi is az esélye, a való életben is megtörténhet. A Howstuffworks ezért is járt utána, hogy egy ilyen helyzetben mi a legjobb stratégia.

Így éld túl, ha eltévedsz a barlangban

A barlangok felfedezése kezdőként számos veszélyt rejt magában. Ha nincs szerencséd, eltévedhetsz, belezuhanhatsz egy üregbe, maga alá temethet egy sziklaomlás, vagy szép lassan kiszáradhatsz és hipotermiát kaphatsz. Szeretnél felkészülni a legrosszabbra? Az Egyesült Államok Nemzeti Barlangi Mentésügyi Bizottsága és Nemzeti Barlangkutató Társasága egy esetleges vészhelyzetben a következőket javasolja:

1. Gondold át a helyzetet

Oké, könnyű mondani, de vegyél egy nagy levegőt és ne ess pánikba. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy véletlenszerűen elindulsz egy irányba, remélve, hogy megtalálod a kiutat. Egy szövevényes járatrendszerben ez még a gyakorlott barlangászok számára is kihívás lehet.

2. Hívd fel magadra a figyelmet

Mielőtt még lemondanál magadról, jusson eszedbe, hogy a barlangi mentők a legtöbb bajbajutottat sikeresen megtalálják. Ehhez a saját eszközeiddel te is hozzájárulhatsz. Ha kiáltásaidra nem kapsz választ, keress két nagyobb követ, és ütögesd össze őket. Ennek messzebbre eljut a hangja, így a mentőalakulatok tagjai könnyebben meghallhatnak. Lehetőség szerint közben próbáld kevesebbet használni az elemlámpád, hogy azzal is jelezhess, amint a közeledbe érnek.

3. Spórolj az energiával

Ha fázol és vannak még nálad ruhák, akkor ideje felvenned őket. Jó szolgálatot tehet egy nagy nejlonzacskó vagy szemeteszsák is. Csinálj rá egy lyukat a fejednek, majd bújj bele, hogy melegen és szárazon tartson. Nem árt, ha eszel néhány falatot és iszol pár kortyot is, hogy tisztán tudj gondolkodni, de csak mértékkel, hogy jusson későbbre.

A légmozgást követve könnyebben megtalálhatod a kiutat
A légmozgást követve könnyebben megtalálhatod a kiutatpchoui / Getty Images Hungary

4. Hagyj nyomokat

Ha mindenáron el akarsz indulni, mert tudni véled, merre van a kiút, a biztonság kedvéért jelöld meg a tartózkodási helyed néhány papír- vagy szövetdarab, vagy akár egy kis kőhalom segítségével, majd útközben nézz hátra, hogy a kéz- vagy lábnyomaid láthatók-e. Ha nem, akkor jelöld meg valamivel, hogy merre jársz. Így visszatérhetsz a kiindulási pontra, ha zsákutcába kerülnél.

5. Figyeld a légmozgást

Ha egy kis légmozgást érzel, az segíthet rálelni a felszínre vezető járatra. A helyes irány pontosabb meghatározásához gyújtsd meg az öngyújtód, vagy ha nincs, szórj egy kevés port a levegőbe, és figyeld meg, hogy merre viszi a levegő.

6. Próbálj vízhez jutni

Vízcsobogást hallasz? Ha nincs elegendő innivalód, érdemes lehet követned a hang forrását. Bár nem tudhatod, hogy a víz mennyire tiszta, a dehidratáció egy ponton túl még veszélyesebb lehet. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a folyóvíz biztonságosabb, mint az állóvíz, illetve érdemes számolni azzal is, hogy a sziklák szűrőként működnek. Némi nedvesség összegyűlhet a barlang falainak felületén is, de bármilyen vízre is akadsz, ha kellemetlen a szaga, ne igyál belőle.

A barlang bejáratához közeledve ugyan állati eredetű táplálékforrásokat, például bogarakat vagy halakat is találhatsz, de megszerzésükre talán több energiát kell áldoznod, mint amennyit belőlük nyerhetnél. A víz mindenképpen fontosabb, hiszen vannak, akik elégséges folyadékbevitel mellett akár 30–40 napig is túlélhetik élelem nélkül.

+1 Soha ne indulj útnak egyedül

A szakemberek a megelőzés jegyében azt tanácsolják, hogy soha ne merészkedj be egyedül egy barlangba. Egy vészhelyzetben egy legalább 4 fős csapatnak van a legjobb esélye a túlélésre. A másik fontos szabály, hogy mindig mondd el valakinek (még a felszínen), hogy hova indulsz, illetve várhatóan mikor térsz vissza. Az illető így riaszthatja a mentőszolgálatot, ha túl sokáig maradnál távol.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra