Így ellenőrizheted ingyen, hogy kaphatsz-e bankhitelt

GettyImages-1684071950
Olvasási idő kb. 2 perc

Aki a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) adatbázisában negatív státusszal szerepel, nem kaphat hitelt a pénzintézeteknél – te magad is tudod ellenőrizni státuszodat.

Mindössze Ügyfélkapu kell ahhoz, hogy kideríthesd, hogyan áll majd a bank hitelkérelmedhez. Az eljárás teljesen ingyenes, mindössze néhány egyszerű lépést kell követned a Bankmonitor szerint.

A KHR-lista – melyet korábban BAR-listaként emlegettek az emberek – nem csak azoknak a nevét tartalmazza, akik nem jogosultak hitel felvételére, azaz rossz adósok. A bankok azt is látják ennek segítségével, hogy kik azok, akik időre fizetik tartozásaik részletét,

ha pedig igazolást kérsz Ügyfélkapun keresztül, abban sok fontos adat szerepel még fennálló hiteled kapcsán.

Bankhitelt az nem kaphat, akinek negatív a státusza a KHR-listán
Bankhitelt az nem kaphat, akinek negatív a státusza a KHR-listánjacoblund / Getty Images Hungary

A nyilvántartott szerződés típusán és az azzal kapcsolatos, alapvető információkon túl az is kiderül a letölthető igazolásból, hogy ki és mikor volt kíváncsi hitelképességedre, azaz mikor kérte már le ezeket az adatokat.

Így kaphatod meg a bankhitelhez fontos dokumentumot

Hogy megkapd az igazolást, a következőket tedd meg:

  • lépj be az Ügyfélkapuba,
  • keresd meg a „Saját hiteljelentés igénylése” menüpontot,
  • indítsd el az ügyintézést a megfelelő gombbal,
  • az igénylőlap adataiddal automatikusan betöltődik, azt kell csak jelölnöd, hogy elektronikusan vagy postai úton szeretnéd az igazolást megkapni,
  • a kitöltés befejezése gombbal lezárul a folyamat, a következő oldalon a beküldés folytatása gombot kell megnyomni.

Az ügyintézésre három munkanapon belül lezárul, persze a postai kézbesítés ideje re még rátesz, ezért ha minél hamarabb van szükséged a dokumentumra, kérd elektronikusan, ekkor a tárhelyedre érkezik majd meg az igazolás. Ha Ügyfélkapud nincsen, a pénzintézeteknél személyesen kérhetsz KHR-igazolást.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek