6 trükk, amivel elkerülheted, hogy túl hamar megbarnuljon a banán

GettyImages-501668662

Vannak, akik csak zölden vagy éppen éretten hajlandóak megenni a banánt, ezért ahogy barnulni kezd, már nincs gusztusuk hozzá. Ha te is közéjük tartozol, itt van pár trükk, amivel áthidalhatod a problémát.

A barnulás egy kémiai reakciónak köszönhető. Amikor ugyanis leszedik a fáról a banánt, a szárából etiléngáz szabadul fel, ami lebontja a zöld színt adó klorofillpigmenteket, és felgyorsítja az érési folyamatot. Az eredmény: a banán először besárgul, majd megbarnul. Ez előbb-utóbb mindenképp bekövetkezik, így az elszíneződést megállítani nem lehet, lelassítani viszont igen. Mutatjuk, hogyan.

1. Tekerj rá fóliát

Ha fóliába tekered a banán szárát, akkor az etiléngáz nem jut a levegőbe, ezáltal pedig az érési folyamat is lelassul – írja a Taste of Home. A trükk akkor tud a leghatékonyabban működni, ha a fürtön lévő banánokat szétszeded, majd egyenként csomagolod be.

A banán barnulását a felszabaduló etiléngáz gyorsítja fel
A banán barnulását a felszabaduló etiléngáz gyorsítja fel4nadia / Getty Images Hungary

2. Akaszd fel

A banán felakasztása nemcsak a helytakarékosság szempontjából jó megoldás, hanem azért is, mert az etiléngáz így lassabban fejti ki hatását. Ha nincs hozzá megfelelő eszközöd, a boltokban kaphatók olyan gyümölcskosarak is, amelyek egy kifejezetten erre a célra szánt banántartó kampóval vannak ellátva.

3. Zölden vedd meg

Így még csak trükköznöd sem kell. Minél zöldebben szerzed be a banánt, annál később fog megérni és megbarnulni. Ezzel szemben, ha érett formában viszed haza a boltból, meg lesznek számlálva a napjai. Ha mégis érett banánokat vennél, szorítkozz annyira, amennyit belátható időn belül el is fogyasztasz.

4. Tedd hűvösre

Talán már te is hallottad, hogy a banánt nem szabad a hűtőben tartani. De ez csak addig igaz, amíg nincs megérve. Ha már kellően sárga, nyugodtan beteheted a hűtőbe, sőt ez kimondottan ajánlott is, mivel alacsony hőmérsékleten a barnulás néhány nappal később megy végbe.

Ha már érett, érdemes a hűtőben tárolnod
Ha már érett, érdemes a hűtőben tárolnodEkaterina79 / Getty Images Hungary

5. Fagyaszd le

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy későbbi felhasználásáig frissen tartsd a banánt. Feltéve, hogy előtte eltávolítod a héját, mert egyébként csak megfeketedik, és nem lesz egyszerű leszedni a gyümölcsről. A legjobb megoldás, ha a meghámozott banánt elfelezed, hosszában csíkokra vágod, majd papírral kibélelt tálcákra helyezve fagyasztod le.

6. Vegyél hozzá banántartót

A banántartó lényegében egy banán alakú tárolódoboz, ami megóvja a banánt a sérülésektől, zúzódásoktól, melyek hatására barna pöttyök keletkezhetnek rajta, és hamarabb tönkremehet. Ha ebben tartod a banánt, bárhová magaddal viheted, anélkül hogy megsérülne.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra