Ezt nagyon sokan rosszul tudják a használtautó-vásárlásról

GettyImages-1270642872
Olvasási idő kb. 6 perc

A használtautó-vásárlás egyik sarkalatos pontja a „garancia” kérdése, amellyel kapcsolatban továbbra is nagy a zavar a fejekben.

Ha megteheted, hogy új autót vegyél, viszonylag egyértelmű a helyzet, hiszen a vonatkozó jogszabály kötelezően 3 éves jótállási időt ír elő. De mi van akkor, ha használt autót vásárolsz? Felelősségre vonható az eladó a jármű hibájáért? És ilyen tekintetben van jelentősége annak, hogy magánszemélytől vagy autókereskedőtől vásárolsz? Most minden kérdésedre választ kaphatsz.

A használtautó-vásárlás szabályai

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy mi az a hiba, amit a vásárlás után számon lehet kérni. Dr. Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztály osztályvezető ügyésze szerint az irányadó szabály az, hogy az eladó köteles tájékoztatni a vevőt minden lényeges körülményről, de a vevő is köteles tájékozódni.

A használtautó-vásárlás előtt elengedhetetlen a tájékozódás
A használtautó-vásárlás előtt elengedhetetlen a tájékozódásWestend61 / Getty Images Hungary

A vevőnek a vásárlás előtt lehetősége van a kiszemelt autót megtekinteni, megvizsgálni. Ezt a lépést már csak azért sem szabad kihagyni, mivel elmaradása esetén azokra a hibákra, amelyeket

a vevő kellően gondos, észszerű megtekintés mellett felismerhetett volna (ezek az ún. nyílt hibák), úgy kell tekinteni, mint amelyeket elfogadott, és az autót ezek ismeretében vette meg.

A szabályozás azt is kimondja, hogy a használt autó eladója nem felel azért a hibáért, amelyet vásárláskor közölt a vevővel, vagy amelyről a vásárlónak tudnia kellett – akár azért, mert észlelte, akár azért, mert gondos, észszerű megtekintés mellett fel kellett volna ismernie azt.

A vevő tehát nem kérheti számon azokat a hibákat, amelyeket az eladó tájékoztatása, a szerződéskötés körülményei, illetve a gépjármű életkora, állapota és használtsági foka alapján egyébként számításba kellett vennie. Ide sorolhatók azok a hibák is, amelyek fennállása és jelentkezése a nyílt hibákra tekintettel feltételezhető, előrelátható.

Ebből következik, hogy a vevő akkor kérheti számon az eladót, ha olyan hibát észlel, amelyről a vásárláskor nem tájékoztatták, és azt fel sem kellett volna ismernie. Ezeket nevezik rejtett hibának, amelyek miatt úgynevezett kellékszavatossági kötelezettsége van az eladónak.

Az autó hibáit gyakran csak később veszik észre a vevők
Az autó hibáit gyakran csak később veszik észre a vevőkProfessionalStudioImages / Getty Images Hungary

Ennyi ideig él a kellékszavatosság

Ha magánszemélytől vásárolsz használt autót, akkor az eladó kellékszavatossági kötelezettsége 1 évig áll fenn, ha pedig kereskedőtől, akkor 2 évig. Figyelni kell azonban arra, hogy ez az időtartam a szerződésben lerövidíthető 1 évre. Annak, hogy kitől vásárolsz, más szempontból is van jelentősége. Ha a másik fél kereskedő, 6 hónapig az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka az adásvétel időpontja után keletkezett. Magánszemélyek közötti vásárlás esetén viszont éppen az ellenkezője történik, vagyis a vevőt terheli a bizonyítási kötelezettség.

Ezért is fontos mindig megnézni, hogy ki szerepel a szerződésen eladóként, mert eltérő szabályok vonatkoznak a magánszemélyként és a kereskedőként eladókra.

Javítás vagy csere kérhető

Amennyiben a kellékszavatosság érvényesül, a vevő kijavítást vagy kicserélést kérhet, kivéve, ha teljesítése lehetetlen, vagy ha az az eladónak aránytalan többletköltséget eredményezne. A vevő emellett az ellenszolgáltatás arányos leszállítását is igényelheti. A kereskedőtől való vásárlástól eltekintve ilyenkor a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja. Ha a vevő a javítást választja, akkor a várható költségét akkor is követelheti, ha az még nem történt meg, azt követően pedig a kijavított rész tekintetében a határidők újrakezdődnek.

A vevő a szerződéstől akkor állhat el, ha az eladó a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, annak megfelelő határidőben nem tud eleget tenni, vagy ha a vevőnek a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.

A gyakorlatra nézve ez azt jelenti, hogy többszöri, eredménytelen javítás után, vagy ha a gépjármű az életkorához és a futásteljesítményéhez képest rendkívül gyakran, sorozatosan meghibásodik, és a javítás többször is eredménytelen, a szerződéstől el lehet állni.

Mielőtt aláírnád, alaposan olvasd át a szerződést
Mielőtt aláírnád, alaposan olvasd át a szerződéstsefa ozel / Getty Images Hungary

„A felek közötti szerződésben a törvény számos rendelkezésétől el lehet térni, ezért mindig kellő figyelemmel és alapossággal át kell tanulmányozni a szerződést, és szükség esetén kérjünk szakmai segítséget” – emelte ki az ügyész.

A kereskedők visszaélhetnek vele

A vevők sok esetben nem elég tájékozottak a használtautó-vásárlás szabályait illetően, a kereskedők pedig megpróbálhatnak visszaélni ezzel. A DAS Jogvédelmi Biztosító egyik ügyfelére például egy motorhibás autót sóztak rá, de hiába hívta fel a kereskedőt, az közölte, hogy minden használt autónak lehet baja, és ő nem vállalt semmire sem garanciát. A jogvédők ezután felszólították a kereskedőt, hogy javíttassa ki a járművet, viselje a javítás költségeit, valamint az elszállítás, és a kivizsgálás során felmerült költségeket is. Egyúttal felhívták a figyelmét, hogy kellékszavatosság akkor is terheli az eladót a hibás teljesítésért, ha ő nem vállalt külön jótállást a termékre.

A kereskedő válaszra sem méltatta őket, ezért fizetési meghagyásos eljárást kezdeményeztek, végül pedig keresetet nyújtottak be az ügyben. Ebben részletesen kifejtették jogi álláspontjukat és bizonyították az ügyfelet ért károk mértékét. „A kereseti kérelem hatására a kereskedő rájött, hogy nem babra megy a játék, és elismerte a követelést. Ügyfelünk minden kárát megtérítette, az autót visszavásárolta, és elszállította” – számolt be az eredményről a biztosító.

Használt autót vennél, és jól jönne néhány tipp a megfelelő autó kiválasztásához? Akkor olvasd el ezt a cikkünket is!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek