Tudod, mit kell tenned, ha kigyullad az autód? Ezt javasolják a tűzoltók

GettyImages-200251910-001

Mutatjuk, mit kell tenned, hogy ép bőrrel úszhasd meg, ha tűz üt ki az autóban.

A legtöbb autótűz műszaki hiba miatt történik, ami azt jelenti, hogy a lángok a leggyakrabban a motortérben csapnak fel. Ilyenkor a tűz rendkívül hamar tovább tud terjedni, és 1-2 percen belül az utasteret is felemésztheti. Ezért is fontos, hogy a helyzetet gyorsan mérlegelve a tettek mezejére lépj, és mielőbb segítséget kérj.

Mi a teendő, ha tűz üt ki az autóban?

Ha füstöt érzékelsz vagy tüzet látsz az autóban, az első biztonságos lehetőségnél húzódj félre, állítsd le a motort, rakd ki az elakadásjelzőt, és gondoskodj róla, hogy mindenki elhagyja az utasteret. Bármilyen nehéz is az adott pillanatban,

fontos, hogy megőrizd a hidegvéred.

A tűz oltásával csak akkor próbálkozz, ha a lángok az utastérben csaptak fel, és van nálad alkalmas (porral oltó, szén-dioxiddal oltó vagy habbal oltó) tűzoltó készülék, amelyet megfelelően tudsz használni.

Az autóban lévő tűzoltó készülék egy esetleges vészhelyzetben életmentő lehet
Az autóban lévő tűzoltó készülék egy esetleges vészhelyzetben életmentő lehetmikroman6 / Getty Images Hungary

Ellenkező esetben a forgalomra ügyelve húzódj biztonságos távolságba az autótól (a szakértők azt javasolják, hogy legalább 30 méterre), majd kérj segítséget a segélyhívó vonalon keresztül.

Mire kell figyelni az oltásnál?

A motorháztető felnyitásakor a hirtelen kiáramló levegő és a forró karosszéria égési sérüléseket okozhat, ráadásul a beáramló levegő miatt hirtelen fellobbanhat a tűzfigyelmeztetnek a katasztrófavédők. Ha mégis úgy döntesz, hogy kinyitod a motorháztetőt, legyen a kezedben a tűzoltó készülék, és csak akkora rést hagyj, amelyen keresztül az oltóanyagot bejuttathatod a motortérbe. Ha erre nem figyelsz oda, akkor a tűz gyorsan átterjedhet az utastérbe.

Kisebb lángnál, kevesebb oxigén-utánpótlásnál az oltás jelentősen hatékonyabb.

Ha az autó a garázsban, vagy egy épület közvetlen közelében áll, azt – ha nem áll fent közvetlen életveszély – ajánlott kitolni a szabadba. Így ha felerősödik a tűz, nem fog kárt tenni az épületben, és nem veszélyezteti a bent tartózkodókat sem. Amennyiben az autó egy mélygarázsban gyullad ki, haladéktalanul el kell hagyni az épületet, értesítve a személyzetet és a tűzoltókat.

Mit lehet tenni megelőzés gyanánt?

Az utastérben keletkező tüzek gyakran a rosszul elhelyezett tárgyakból (pl. öngyújtó, szemüveg, üvegből készül tárgyak) adódnak, amelyek az erős napsütés hatására hamar felforrósodnak. Ezeket ne hagyd a szélvédő mögött, és találj nekik olyan helyet, ahol a parkolás során nem érheti őket a nap.

Ha elterjednek a lángok, az oltást bízd a profikra!
Ha elterjednek a lángok, az oltást bízd a profikra!Rapeepong Puttakumwong / Getty Images Hungary

Abban az esetben, ha valaki az autóban dohányzik, mindig legyen kéznél valami (mondjuk egy hamutál vagy egy vizespalack) a cigaretta eloltásához és a csikkek tárolásához. Fontos, hogy az égő cigarettát soha ne dobd ki az autóból! A menetszél a lehúzott ablakon keresztül visszafújhatja a parazsat, az eldobott cigaretta pedig akár erdőtüzet is okozhat.

Elengedhetetlen az autó rendszeres karbantartása is, hiszen a legtöbb autótűz rövidzárlatból, akkumulátor-meghibásodásból, üzemanyagfolyásból vagy egy rosszul rögzített kábel kidörzsölődéséből adódik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra