Hogyan és meddig tárolhatom az anyatejet? Le is fagyaszthatom?

Gondban vagy a lefejt anyatej tárolásával? Nem tudod, mennyi ideig tarthatod szobahőmérsékleten, vagy hogy érdemes felmelegítened, ha kivetted a hűtőből? Kisokosunkból minden kiderül!

A Dívány a téma egyik szakértőjéhez, dr. Bangó Márta orvoshoz, nemzetközileg elismert laktációs szaktanácsadóhoz (IBCLC) fordult szakmai segítségért, aki mindenekelőtt fontosnak tartotta eloszlatni azt a tévhitet, hogy a tejtermelés beindulásához, fenntartásához minden édesanyának fejnie kell. Ezt azzal indokolta, hogy a hatékony szopásra képes, minden jelzésére mellre kerülő és a szopási idejében nem korlátozott (a mellet önmagától elengedő) egészséges csecsemő magához tudja venni a neki szükséges tejmennyiséget.

Mikor van szükség fejésre?

Dr. Bangó Márta szerint akkor, ha a csecsemő nem tudja beállítani a számára szükséges tejmennyiséget, például azért, mert el van választva az édesanyjától, mellre tapadási nehézsége van, vagy nem tudja hatékonyan üríteni a mellet (például aluszékonyság miatt). Ilyen helyzetekben szükség lehet fejésre, ami végezhető kézzel vagy mellszívó géppel is, de a leghatékonyabb megoldás a kettő kombinációja, mivel így nagyobb mennyiségű tejet lehet lefejni.

Tudtad?

A csecsemők anyatejfogyasztása nagyon változó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy életük első fél évében naponta 440 és 1220 ml (átlagosan 800 ml/24 óra) közötti mennyiséget vesznek magunkhoz. A lefejt tej láttán az édesanyakát megdöbbentheti, hogy az anyatej színe igen sokféle lehet, így akár sárga, kékesfehér, rózsaszín, zöld, piros és barna árnyalatokat is mutathat.

Mire kell ügyelni a fejésnél?

Ahhoz, hogy a lefejt anyatej később biztonsággal fogyasztható legyen, elengedhetetlen a higiéniai szabályok betartása. Az egyik legalapvetőbb követelmény, hogy a fejés előtt alaposan mosd meg a kezed szappanos vízzel, ügyelve a körmeid tisztaságára – emeli ki az orvos. Ha gépi fejést alkalmazol, minden használat előtt ellenőrizd, hogy a mellszívó alkatrészei épek és tiszták-e. Amennyiben az összekötő csövön penészt látsz, mindenképp cseréld ki (a probléma megelőzhető, ha a fejést követő néhány percben bekapcsolva hagyod a mellszívót, hogy kiszárítsa a csövet).

A fejéshez igénybe vett eszközöket, így a mellszívó alkatrészeit és a palackokat az első használat előtt, majd minden használat után darabjaira kell szedni és meg kell tisztítani. Itt két lehetőséged van. Az egyik, hogy az eszközöket a csak erre a célra szánt mosogatótálban (amire a lefolyócsőben, mosogatóban lévő kórokozók miatt van szükség), forró mosogatószeres vízben, tisztítókefével dörzsölöd át, majd folyó víz alatt leöblíted. A másik, hogy mosogatógépet használsz. Ebben az esetben az apró alkatrészeket a készülék kosarába vagy mosózsákba helyezd, hogy ne essenek bele a gép szűrőjébe.

Mindig csak tiszta kézzel nyúlj a fejéshez használt eszközökhöz!
Mindig csak tiszta kézzel nyúlj a fejéshez használt eszközökhöz!NegMarDesign / Getty Images Hungary


A megtisztított eszközökhöz csak egy újabb kézmosás után, tiszta kézzel nyúlj hozzá, és egy tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre téve várd meg, amíg megszáradnak a szabad levegőn, vagy törölgesd el őket papírtörlővel. Ezután öblítsd el, majd hagyd megszáradni a mosogatótálat és a tisztítókefét, továbbá néhány naponta mosogasd el őket kézzel vagy mosogatógépben is.

„Az Academy of Breastfeeding Medicine szerint egészséges csecsemő esetén nem szükséges sterilizálni, a sterilizáló folyadékkal történő tisztítás pedig kifejezetten kerülendő, mert szennyeződést, illetve vegyszermaradékot hagyhat az eszközökön, ami ártalmas lehet a csecsemő számára” – mutatott rá a szakember.

Amennyiben a csecsemő állapota miatt (koraszülött, beteg újszülött esetén) nagyobb védelemre van szükség, akkor a fejéshez használt eszközöket a fenti tisztítási rutin alkalmazása mellett naponta egyszer sterilizáld, ami a mosogatógép sterilizáló ciklusával, kifőzéssel vagy gőzsterilizálással is történhet.

Mire figyeljek az anyatej tárolásánál?

Ha anyatejtároló zacskót használsz, olyat válassz, ami erős falú és jól záródik, mert ha kiszakad vagy kinyílik, fennáll a szennyeződés veszélye. A laktációs szaktanácsadó azt javasolja, hogy a lefejt anyatejet a későbbi felhasználásnak megfelelő adagokra osztva tárold, úgy, hogy a tárolóeszközön feltünteted a fejés dátumát és a pontos mennyiséget is.

Lehűtést követően a frissen lefejt anyatej hozzáönthető a már korábban a hűtőszekrénybe került, lehűlt tejhez. És igen, akár le is fagyaszthatod, de ügyelj rá, hogy a bekövetkező tágulás miatt hagyj némi szabad helyet a tárolóeszközben. Arról, hogy az anyatej mennyi ideig tárolható különféle körülmények között, az alábbi táblázatból tájékozódhatsz:

Tárolás helye Hőmérséklet Optimális tárolási idő Elfogadható tárolási idő
(nagyon tiszta körülmények)
szobában 16–29 °C 4 óra 6–8 óra
hűtőszekrényben ~ 4 °C 4 nap 5–8 nap
fagyasztóban < -4 °C 6 hónap 12 hónap

Hogy kell felolvasztani, felmelegíteni?

Dr. Bangó Márta szerint a lefagyasztott anyatej felolvasztásának legkíméletesebb módja, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe teszed. Ha ezt elmulasztod, melegítő készülékkel, illetve folyó meleg víz alá tartva, vagy abba állítva is felengedheted, csak vigyázz, hogy a zacskó szája, illetve a tárolóedény kupakja ne merüljön a víz alá.

A legtöbb csecsemő a hideg, a szobahőmérsékletű vagy a meleg anyatejet ugyanúgy elfogadja.

A hűtőben tárolt hideg anyatej felmelegítése szintén kíméletes megközelítést igényel: a legjobb, ha 20 percre langyos, maximum 40 Celsius-fokos vízbe helyezed. Így megelőzhető, hogy zsírcseppek tapadjanak a tárolóeszköz falához, és ezáltal csökkenjen az anyatej zsírtartalma. Mint arra a szakember felhívja a figyelmet, az anyatej mikrohullámú sütőben vagy forró vízben történő melegítése egyaránt kerülendő, mivel ezek tönkreteszik az anyatejben lévő bioaktív fehérjéket és a zsírtartalmát is csökkentik.

Fontos szabály, hogy a korábban lefagyasztott, majd 24 órája felengedett anyatejet nem szabad 2 óránál tovább szobahőmérsékleten tárolni, mert a baktériumok könnyebben elszaporodhatnak benne, és ugyanígy nem szabad újrafagyasztani sem. Ha nem fogyna el az adott alkalomra előkészített anyatejmennyiség, akkor 1-2 órán belül még felhasználható.

„A tárolás után elővett anyatej íze, szaga különbözhet a frissen lefejt anyatejétől. Ez ne tévesszen meg bennünket, a gondosan gyűjtött, tárolt tej nem romlott meg, nyugodtan odaadható a csecsemőnek, csupán az anyatejben lévő zsírbontó enzim működését, a trigliceridek zsírsavakra bontását, oxidációját jelzi, ami amúgy a baktériumok szaporodását gátló hatással bír” – tette hozzá az orvos.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra