Ezért ne aludj be este a tévé előtt

GettyImages-1343478328

Az éjszakai fénynek való kitettség nem csupán az alvásodat zavarhatja meg, hanem egy sor további negatív hatással is járhat.

Ha nehezen tudsz aludni, soha nem késő változtatni a szokásaidon, hogy javíts a helyzeten. Kezdetnek próbálj odafigyelni, hogy a lefekvés előtti időszakban tartsd távol magad a képernyők fényétől, a lehetőségekhez mérten hűtsd le a hálószobát, és a késő délutáni óráktól kezdve kerüld a koffeinfogyasztást. Legalább ilyen fontos azonban az is, hogy kellően sötét legyen körülötted – derül ki egy friss tanulmányból, amelyet a PNAS című tudományos folyóiratban publikáltak.

Miért rossz ötlet fényben aludni?

A tanulmányt jegyző alváskutatók úgy találták, hogy a világos környezetben történő alvás – legyen bármilyen kevés is a fény – nemcsak egyszerűen alváskárosító hatású, hanem veszélyeztetheti a szív- és érrendszer egészségét, illetve negatívan befolyásolhatja az olyan anyagcsere-funkciókat, mint a glükóztolerancia és az inzulinrezisztencia.

Miközben a fény azt üzeni az agynak, hogy ébren kell maradnod, addig a sötétséget annak a jeleként érzékeli, hogy ideje „kikapcsolni” és elaludni.

A fénysugarak aktiválják a szimpatikus idegrendszert, és megnövelik a pulzusszámot, így könnyebben indulhat a nap. Éjszaka viszont a paraszimpatikus idegrendszer veszi át az irányítást, elősegítve az ellazulást, csökkentve a pulzusszámot és fenntartva az egészséges anyagcserét.

Minél kevesebb a fény, annál jobban aludhatsz
Minél kevesebb a fény, annál jobban aludhatszTero Vesalainen / Getty Images Hungary

Az agy ilyenkor kezdi termelni a melatonin nevű alváshormont is, amely arról tájékoztatja a szervezetet, hogy eljött a lefekvés ideje – legalábbis, ha sötét van. Az éjszakai fénynek való kitettség ugyanis akadályozhatja a meletonintermelést, és megzavarhatja a természetes alvásmintát, ami számos egészségügyi problémához vezethet.

Még ha sikerül is elaludnod, a bekapcsolva hagyott tévé, az éjjeli lámpa fénye vagy az ablakon beszűrődő közvilágítás akkor is a pihenésed útjában állhat. Ezt erősítette meg a kutatás eredménye is, mely szerint már a mérsékelt megvilágítás is elegendő ahhoz, hogy fokozza a pulzusszámot, aktiválja a szimpatikus idegrendszert, valamint másnap reggelre rontsa a glükózszabályozás képességét.

Mit jelent ez számomra?

Azt, hogy az alvásminőséged javítása és a betegségek elkerülése érdekében érdemes minél inkább besötétítened a hálószobát. „Ha odafigyelünk arra, hogy alvás közben kerüljük a fénynek való kitettséget, az előnyös lehet a kardiometabolikus egészség szempontjából is” – állapította meg a tanulmány. Az utóbbi összefüggés abból adódik, hogy a nem megfelelő alvás kockázati tényezőként játszhat közre a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásában.

Véletlenül se aludj be a tévé előtt!
Véletlenül se aludj be a tévé előtt!seb_ra / Getty Images Hungary

A fény fokozatos csökkentése, majd teljes kizárása jobb alváshoz vezethet” – vonta le a tanulságot Nilong Vyas alvásszakértő. Itt van néhány gyakorlati tipp, ami segíthet ezt elérni:

  • Ne aludj el a tévére.
  • Kapcsolj ki minden kütyüt, ami fényt bocsát ki.
  • Használj sötétítőfüggönyt.
  • Viselj szemmaszkot.
  • Kerüld a fehér és a kék fényt (a barna, vörös és sárga színspektrum kevésbé zavaró).
  • Ha mindenképp szükséged van fényre (például, mert éjszaka gyakran jársz pisilni), szerelj fel egy mozgásérzékelős lámpát az ágy lábához, ami automatikusan bekapcsol, amikor felkelsz.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra