Ezért nem biztonságos alufóliába csomagolni a maradékokat

GettyImages-1421993613

A maradékok akár 4 napig is elállnak a hűtőben, ám ez csak addig igaz, amíg megfelelő körülmények között vannak tárolva, amit alufóliába csomagolva szinte lehetetlen elérni.

Sokak számára a maradékok tárolása kimerül annyiban, hogy a tányéron hagyott ételeket letakarják alufóliával, majd beteszik a hűtőbe. Ennek a gyakorlatnak azonban megvannak a maga kockázatai. Mutatjuk, miért rossz ötlet alufóliába csomagolni a maradékokat, és helyette milyen megoldást érdemes alkalmazni.

Miért nem szabad alufóliát használni a maradékok tárolásához?

Egyes élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okozó baktériumfajok, mint például a Staphylococcus vagy a Bacillus cereus, toxinokat termelnek, amelyeket a magas főzési hőmérséklet sem pusztít el. Ha pedig egy meleg ételt több mint 2 órán keresztül szobahőmérsékleten hagynak, a baktériumok gyorsabban elszaporodhatnak benne.

A szorosan csomagolt alufólia alá is bejuthat a levegő
A szorosan csomagolt alufólia alá is bejuthat a levegőcirano83 / Getty Images Hungary

Hasonló kockázatot hordoz az is, ha a maradékok lefedésére alumíniumfóliát használsz. Bármilyen szorosan is takarod le ugyanis az ételt, a látszat ellenére így nem tudod légmentesen lezárni. „Ha jelen van a levegő, az lehetővé teszi a baktériumok tömeges elszaporodását” – figyelmeztet Lindsay Malone, a Cleveland Clinic dietetikusa, aki szerint ennek megelőzéséhez a megfelelő tárolóeszközöket használva gondosan kell eljárni.

Mi a legjobb módszer a maradékok tárolására?

A maradékok biztonságos tárolásához a szakemberek a következő alapelvek betartását ajánlják:

  • Az ételeket mindig alacsonyabb mélységű, légmentesen zárható tárolódobozokban vagy műanyag zacskókban tárold, hogy felgyorsítsd a hűtési folyamatot és távol tartsd őket a baktériumoktól.
  • Ügyelj rá, hogy az elkészítésüktől számított 2 órán belül eltedd az ételeket a hűtőbe, mielőtt még a baktériumoknak esélyük lenne elszaporodni. Ez különösen fontos a hús- és tejtermékek esetében, melyek érzékenyebbek az ételmérgezést okozó mikrobákra.
  • Ha egy étel 2 óránál tovább marad elöl, ne vállalj vele felesleges kockázatot!
  • Tanuld meg, hogy melyek azok az ételek, amiket nem szabad a hűtőben tárolni.
A maradékokat jobb légmentesen zárható dobozokban tárolni
A maradékokat jobb légmentesen zárható dobozokban tárolnimonkeybusinessimages / Getty Images Hungary

„Ha túl sok a maradék, a legokosabb dolog, amit tehetsz, hogy egy adagot elraksz a hűtőbe, a többit pedig légmentesen zárható edényekben lefagyasztod” – tanácsolta a dietetikus. Erre a célra érdemes újrafelhasználható, üvegből, élelmiszer minőségű szilikonból vagy BPA-mentes műanyagból készült tárolóedényeket használnod. Így amellett, hogy elkerülheted a pazarlást, illetve az esetleges megbetegedéseket, hosszú távon több pénz maradhat a zsebedben, ami a mai meredek élelmiszerárak mellett nem elhanyagolható szempont.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra