Lehetetlen pedig nincs: 8 last minute adventi koszorút mutatunk

advent koszoru 2021 utolso pillanat trend  GettyImages-129086483

Pénztárcabarát megoldásokat mutatunk, ha még nincs adventi koszorúd. A 2021-es trendről sem kell lemondanod, de laza csukló azért nem árt.

Advent első napjával megkezdődött a visszaszámlálás, a karácsonyt megelőző várakozás időszakában a lelket melengető és szemet gyönyörködtető hagyományok segítenek ráhangolódni az ünnepre. Praktikusan ez azt jelenti, hogy előkerülnek az égősorok, és néha plázát megszégyenítő fényárban úszik egy-egy ház.

Adventi koszorú régen és ma

Már a kereszténység elterjedése előtt is ebben az időszakban a fény − vagyis a tavasz − eljövetelét várták, ennek egyik szimbóluma volt az egyszerű zöld koszorú, a ma jól ismert, gyertyákkal díszített verziót 1839-ben egy németalföldi evangélikus lelkész készítette el, és az általa alapított gyermekotthonban 24 napon át, mindennap egy gyertyát gyújtottak az adventi készülődés szellemében. Majd száz évig az evangélikus szokás megjelent a katolikusoknál is, ekkor már a ma ismert, egyszerűsített verzióban. A hagyományosan 3 lila és 1 rózsaszín gyertyás koszorún minden vasárnap egy gyertyát gyújtanak, az advent négy hetét szimbolizálva: 

  1. hit
  2. remény
  3. öröm
  4. szeretet 

Az elmúlt években a színek, formák kavalkádja alakult ki, és nagy divat lett az otthon készített verzió.  Itt van néhány ötlet, amelyeket az utolsó pillanatban is meg lehet csinálni, ráadásul idén még divatosak is.

1. Minimalista megoldások felé vitte a pandémia a trendeket, és ez nemcsak akkor igaz, amikor ruhákat veszünk, hanem amikor a lakásunkat „öltöztetjük” fel. 

Kreatív és minimalista megoldás a klasszikus adventi koszorú helyett
Kreatív és minimalista megoldás a klasszikus adventi koszorú helyettjacoblund / Getty Images Hungary

Elég egyetlen, nagyobb gyertya, amelyen az adventi időszak napjait bejelölöd. Kisebb gyertya esetén persze lehet, hogy örülsz, ha a négy vasárnap felfér.

2. A fentihez képest egy fokkal hagyományosabb megoldás, ha valamilyen kerek gyümölcstartót, kosarat vagy tálat keresel, és négy gyertyát választasz. Középre diót vagy almát, esetleg más gyümölcsöt, tobozt, köveket is lehet tenni. 

Kosár vagy tál is megteszi az adventi koszorú alapjának
Kosár vagy tál is megteszi az adventi koszorú alapjánakOksana_Schmidt / Getty Images Hungary

Ha nem voltál felmentett technikaórán, és esetleg van egy darabka felesleges drótod, akkor a fentihez hasonlót is készíthetsz.

3. Kettő az egyben megoldás, amikor a mézeskalácsból készül a koszorú alapja. Szárnyalhat a fantázia, és a gyerekeknek is nagy élmény. 

A gyerekekkel közösen is el lehet készíteni az adventi koszorút
A gyerekekkel közösen is el lehet készíteni az adventi koszorútsduben / Getty Images Hungary

Jó esetben azt is el lehet kerülni, hogy pakolgatni kelljen az ünnepek után a koszorút, már ha a mécses vagy a gyertya nem folyik rá a süteményre. 

4. Eljött a kiránduláson gyűjtött toboz, kövek, makkok, eltört és félretett cserepek ideje! Akár a karácsonyfadíszek is mesés adventikoszorú-alapot adnak ki, mondjuk, egy jó ragasztó azért itt már kell.

Kis kézügyesség kell hozzá, de a hibákkal együtt szép a házi adventi koszorú
Kis kézügyesség kell hozzá, de a hibákkal együtt szép a házi adventi koszorúS847 / Getty Images Hungary

Ha van otthon akrilfesték, akkor a képen látható módon egységes lehet az akár többféle alapanyagból összeválogatott koszorú. 2021-ben az újrahasznosítás amúgy is menőbb, mint valaha, és egy ilyen adventi koszorú még Greta Thunberg szívét is megmelengetné. 

5. Ez amúgy az idei DIY adventi koszorúkra mind igaz, hiszen a természetközeli trendek megjelentek az idei ünnepi időszakban is. 

Egy erdei sétán is beszerezhetőek ezek az alapanyagok. Na jó, nem mind
Egy erdei sétán is beszerezhetőek ezek az alapanyagok. Na jó, nem mindclu / Getty Images Hungary


Egy- vagy többféle faágból, akár nádból, szalmából is lehet, viszont a gyertyát érdemes egy külön, magas falú, tűzálló pohárba, tartóba tenni, a baleset elkerülése érdekében. 

6. Végre értelmet nyerhet a gyűjtögetés, és egészen sajátos hangulatot lehet varázsolni a megmaradt üres üvegekből. Nem kell szigorúnak lenni, csak egy a trükk: a meglévő gyertyákkal kompatibilis legyen a tartója. 

Lehetnek egyforma vagy különböző méretű üvegek
Lehetnek egyforma vagy különböző méretű üvegekfermate / Getty Images Hungary

Ha nincs megfelelő tál, amire elférnének az üvegek, akár egy színes szalaggal is összefűzhető, de a hanyagul közé dobott fenyőág is hangulatos megoldás.

7. Egy cserép virág, faágak és mécsestartó – ha ezek egy polcon vannak, akkor kis túlzással csak össze kell húzni, és voilà!

2021 adventi koszorúja tényleg a DIY szerelmeseinek kedvez
2021 adventi koszorúja tényleg a DIY szerelmeseinek kedvezElisabeth Schittenhelm / Getty Images Hungary

Ezután már csak a kedveden, idődön áll, mivel dekorálod.

8. Kár lenne hazudni, hogy ez a legegyszerűbb megoldás, mert itt már nem árt egy koszorúalap, ami lehet maradék vagy új szerzemény. Laza csuklóval azonban percek alatt tartós megoldást lehet varázsolni, ami kitarthat az ünnepi időszak végéig. Nem paprikajancsiskodom el, hogy mivel lehet feldobni, mert a képen ez jól látszik: jöhetnek a szalagok, a zöldek, a tobozok, régi masnik, gyertyák és még karácsonyi díszek is. Extra megoldás, ha fényfüzért is köré teszel. Mint mindegyik koszorúnál, itt is figyelj arra, hogy biztonságos megoldást hozz össze!

Profi megoldás lehet, ami még a karácsonyi vacsora asztaldíszének sem utolsó
Profi megoldás lehet, ami még a karácsonyi vacsora asztaldíszének sem utolsógiuseppepapa / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra