10 tipp a szakértőktől, ami segíthet megelőzni az ablakok téli párásodását

GettyImages-506035994

Az ablakokon megjelenő páralecsapódás a téli időszakban gyakrabban tapasztalható. Elmondjuk, hogy mi az oka és mit tehetsz ellene.

A páralecsapódás akkor keletkezik, amikor a nedves, meleg levegő valamilyen hideg felülettel találkozik, mint amilyen az ablak is. Mivel a meleg levegő több vizet képes megkötni, mint a hideg, ezért ha lehűl, akkor a benne lévő felesleges víz kicsapódik. Ennek az eredményét láthatod reggelente az ablakok üvegfelületein is. A jelenség télen azért is gyakoribb, mert sokan feltekerik a fűtést, miközben kevesebbet szellőztetnek, az olyan napi tevékenységek, mint a főzés, zuhanyzás vagy teregetés, pedig csak felerősítik a folyamatot.

Mennyire kell aggódni a párásodás miatt?

A felgyűlő pára és nedvesség nem csak esztétikai szempontból jelenthet problémát, hiszen hosszú távon akár penészedéshez is vezethet, ami különféle légúti problémákat okozhat, és fokozott kockázattal jár a gyerekre és idősekre nézve – figyelmeztetett a Real Homes. Szerencsére azonban léteznek módszerek, amelyekkel könnyedén megálljt parancsolhatsz a folyamatnak. Lássuk, mit javasolnak a szakemberek.

1. Szellőztetés

Ez különös fontos lehet, ha egy kis, nyitott légterű lakásban élsz, melyben nincsenek elszívó ventilátorok. Így nincs hova távoznia a nedvességnek, ezért elengedhetetlen, hogy időnként kinyisd az ablakokat. James Mokler, a Kärcher kiskereskedelmi termékmenedzsere szerint már napi 20 perces szellőztetés is elegendő lehet ahhoz, hogy drasztikusan csökkentsd a páralecsapódást.

Télen is fontos szellőztetni
Télen is fontos szellőztetniMumemories / Getty Images Hungary

2. Fűtés

A páralecsapódásért gyakran a hőmérséklet-ingadozások – különösen a hajnali fagyok – a felelősek. Ennek hatásait úgy védheted ki, ha nem kapcsolgatod fel-le a fűtést és állandó hőmérsékletet teremtesz otthonodban. „Ez nem egyszerű, mivel a fűtési költségek magasak lehetnek, azonban a páralecsapódás megelőzésében mindenképp segíthet, ha alacsony fokozaton tartod a fűtést, nem pedig időszakosan magasra kapcsolod” – mondja Thomas Goodman építési szakértő.

3. Szigetelés

Bár ez nagyobb költséggel jár, de ha a páralecsapódás visszatérő problémát és/vagy penészedést okoz, érdemes lehet a falak újraszigetelésére áldoznod. A megfelelő szigeteléssel nemcsak melegen tarthatod otthonod és csökkentheted fűtési költségeidet, hanem leszámolhatsz a párásodással is. Ha úgy tapasztalod, hogy nedvesség beszivárog a két ablaküveg közé, célszerű lehet kicseréltetned a tömítőanyagot is, vagy korszerűbb ablakokra váltanod.

4. Festés

A piacon elérhetők olyan speciális, páralecsapódás gátló festékek, amelyek extra szigetelést adnak a falaknak, ezért a drága szigetelőanyagok alternatívájaként a páralecsapódás megakadályozására is használhatók.

5. Főzés fedővel

Ha nincs megoldva a szellőzés a konyhában, próbálj fedőket használni a főzéshez, hogy a gőz ne jusson a levegőbe. „Ha kinyitod az ablakokat, amikor olyan tevékenységeket végzel, amelyek során sok nedvesség szabadul fel, mint a főzés, a zuhanyzás vagy a ruhaszárítás, minimálisra csökkentheted a páralecsapódást” – hangsúlyozta az első pontra reflektálva Mokler.

Letöröljem a vizet az ablakokról?

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a kicsapódott vizet mikroszálas törlőkendővel töröld le az ablakokról. Ha van ablakporszívód, azzal is kiváló eredményt érhetsz el.

6. Teregetés

A legjobb, ha a ruhákat kint, a szabadban teregeted ki, de ez a téli hidegben nem feltétlenül lehetséges. A párásodás visszafogásában ugyanakkor már az is segíthet, ha alaposan kicentrifugázod a ruhákat, a ruhaszárítót pedig egy világos ablak elé állítod, vagy egy olyan helyiségben helyezed el, ami jól szellőzik.

7. A nedvesség bezárása

A konyha és a fürdő használata közben zárd be az ajtót, hogy a nedvesség ne tudjon kiszökni. Mokler itt megjegyezte, a páralecsapódás ellen hatékony fegyver lehet, ha még azelőtt felszívod a nedvességet, hogy lehetősége lenne lecsapódni. Erre létezik néhány házi praktika is, mint például a zokniba töltött macskaalom, vagy egy tál só az ablakpárkányon.

A páralecsapódás jelei
A páralecsapódás jeleiNataliia Yankovets / Getty Images Hungary

8. A párásító kikapcsolása

Ha a páralecsapódás gyakran jelentkezik, logikus lépés lehet kikapcsolni, vagy legalább kevesebbet használni a párásítód.

9. Páramentesítő használata

Ha befektetsz egy úgynevezett páramentesítő vagy párátlanító készülékre, akkor nincs is más teendőd, mint bekapcsolni a gépet. Nem is kell egész éjszaka mennie, elegendő lehet, ha egy időzítővel beállítod, hogy reggelente néhány órán át fusson. Ezek a készülékek viszonylag kevés energiát fogyasztanak, így emiatt nem fog megugrani a villanyszámlád sem.

10. A függönyök elhúzása

Ha elhúzva hagyod a függönyöket, a nedvesség kevésbé tud csapdába esni mögöttük. Így ráadásul attól sem kell tartanod, hogy átnedvesednek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra