Miért félnek annyira a kutyák a porszívótól?

Sok kutya számára már a porszívó puszta látványa is alkalmas lehet a nyugalom megzavarására. De ez még semmi ahhoz képest, ahogy a hangjára reagálnak.

A te kutyádat (vagy macskádat) is ki lehet kergetni a világból a porszívózással? Ha bekapcsolod a gépet, rámorog, megugatja, vagy egyszerűen csak sarkon fordul és menekülőre fogja? Ne benne keresd a hibát! Kedvencednek alapos oka van rá, hogy utálja a porszívót, ezért teljesen normális a reakciója.

Nem bírja a lármát

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kutya sokkal kifinomultabb érzékekkel rendelkezik, mint az ember, ezért a porszívó által keltett zaj és rezgés kifejezetten kellemetlenül hat érzékeny fülei számára. A PetMD szerint erre csak rátesz egy lapáttal, hogy az ismeretlen hangokat frusztrálónak találja. Nem véletlen, hogy a legtöbb kutyát a mennydörgés és a tűzijáték is hasonló riadalommal tölti el.

Egy másik állatorvos, dr. Diane Levitan a Reader’s Digestnek nyilatkozva úgy vélte, a kutya valószínűleg fenyegetőnek érzi a porszívó hangját, ezért ösztönei azt diktálják, hogy elmeneküljön előle, mielőtt még az ördögi masina felfalná. Ha a ricsaj nem lenne elég, az állatban gyanút kelthet a gép szokatlan mozgása is, mivel nem feltétlenül tudatosul benne, hogy a gazdija irányítja.

Általában ez a vége
Általában ez a végeigorr1 / Getty Images Hungary

Megzavarja a szaglását is

Miközben a porszívó fel-alá jár a szőnyegen vagy a padlón, erős szagok szabadulhatnak fel, ami a felvert porral együtt további kellemetlenségeket okozhat az érzékeny orrú állatnak. Egyes szakértők a zavaró tényezők közé sorolják a készülék szívóhatását is. Ez ugyanis a szimatolásra emlékezeti a kutyát, de mivel jóval erőteljesebb annál, ijesztőnek tarthatja.

Jobb megkímélni tőle

Ha a zajhatás a fő probléma, a Reader’s Digest azt javasolja, hogy fokozatosan próbáld hozzászoktatni kedvencedet a porszívózáshoz, hiszen így előbb-utóbb rá fog ébredni, hogy semmi fenyegető nincs benne. Dr. Bodó Andrea azonban másképp gondolja, hiszen valószínűleg nem rossz szokásról van szó, hanem arról, hogy a kutyának érzékeny a hallása, ami nem fog változni.

„A legjobb, ha teret hagyunk a kutyának, hogy elvonuljon, amíg kiporszívózunk. Ha van kert, akkor ki lehet engedni, vagy megkérhetünk valakit, hogy vigye el sétálni. Így megkímélhetjük az egész tortúrától.”

Az állatorvos szerint egyébként nagyon kevés olyan kutya van, aki jól tolerálja a porszívózást. Nagy ritkán előfordul, hogy az állat játszani akar a géppel, de inkább az a jellemző, hogy megtámadja – ha egyáltalán hajlandó a közelébe merészkedni. Amennyiben tehát a porszívó láthatóan extrém stresszt vált ki belőle, ne erőltesd rá!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek