Hogy lett az orvosok fekete ruhájából fehér köpeny?

A fehér köpeny az orvoslás egyik jellegzetes szimbóluma, ami mélyen beivódott a köztudatba. Ez azonban nem mindig volt így. Alig 150 évvel ezelőtt az orvosok öltözködését még egy teljesen más szín uralta.

Ha láttál már olyan filmet vagy darabot, ami a 19. században játszódott, akkor neked is szemet szúrhatott, hogy az orvosok szokatlan módon talpig feketében jelentek meg benne. Nem véletlenül! Akkoriban ugyanis tényleg a fekete, elegáns öltözet volt az elterjedt viselet orvosi körökben. A Mental Floss szerint a szokás kialakulásában szimbolikus és praktikus okok is közrejátszottak. Az akkori színválasztást egyrészt az indokolta, hogy a gyógyítás ebben az időszakban még gyerekcipőben járt, ezért az orvosi hivatást körüllengte a halál, másfelől pedig a fekete öltönyös doktor tekintélyes, józan ember benyomását keltette, akinek a ruháján így kevésbé látszódott meg a vér és a kezelések során begyűjtött szennyeződések.

Hogy lett fehér a feketéből?

A tudomány a 19. század második felében fedezte fel, hogy a higiéniának milyen komoly szerepe van a baktériumok és a fertőző betegségek terjedésének megakadályozásában. A kórházak ezért a kórokozók ellen indított keresztes hadjárat jegyében elkezdtek áttérni a tisztaság és az igazság jelképének számító fehér szín használatára, ami az orvosok és nővérek ruházata mellett fokozatosan a lepődőkön is megjelent.

Thomas Eakins 1875-ös Gross klinika című képén az orvosok még fekete ruhában dolgoznak
Thomas Eakins 1875-ös Gross klinika című képén az orvosok még fekete ruhában dolgoznakWikipedia

A váltás elég gyorsan ment végbe. Hogy mennyire, azt talán Thomas Eakins amerikai festőművész művei szemléltetik a legjobban. A művész 1875-ös Gross klinika című alkotásán dr. Samuel D. Gross, a Jefferson Medical College professzora még elegáns fekete öltözékben látható kollégáival egy műtéti előadás közben. Alig 14 évvel későbbi, Agnew klinika című képén viszont egy másik orvoscsoport már fehérbe öltözve operál egy beteget.

A fehér köpeny azóta igazi szimbólummá vált, melynek további haszna, hogy segít az orvosoknak kiemelkedni a zsúfolt kórházi környezetből. Vannak azonban, akik kifejezetten irtóznak tőle. Az úgynevezett fehérköpeny-szindrómában szenvedők az orvosi beavatkozástól való félelmükben vérnyomás-emelkedést tapasztalnak, ami a rendelőből hazatérve varázsütésre megszűnik. Egyes orvosok – különösen a gyerekorvosok – ezért inkább utcai viseletben dolgoznak, hogy csökkentsék a pácienseikre nehezedő nyomást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek